2022’nin ilk çeyrek verileri son yılların en kötüsü mü?

2022’nin ilk çeyreğinde trafik sigortasında son yılların en yüksek teknik zararı açıklanırken, kaskoda ibre zarara döndü. Sağlıkta hasar/prim oranı en yüksek seviyeye çıktı. Bilanço karlılık oranı yüzde 5’e, özkaynak karlılığı yüzde 4,9’a, aktif karlılık ise yüzde 0,5’e geriledi. Peki, 2022’nin ilk çeyreği son yılların en kötü verileri mi?

Analiz: Oben ÜNÜVAR

2022’nin ilk çeyreğinde sigorta şirketleri trafik sigortasında son yılların en yüksek zararını açıklarken, kaskoda ise uzun yıllar süren karlılık yerini zarara bıraktı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2022 yılı Ocak-Mart dönemi sigorta sektörünün teknik sonuçlarını açıkladı. Son haftalarda sektör temsilcileri sürekli olarak, ‘ilk çeyrek sonuçları açıklansın sektörün ne kadar sıkıntıda olduğu ortaya çıkacak’ söylemindeydi. Sonuçlar açıklandı ve görünen o ki, durum pek de parlak değil. Peki, 2022’nin ilk çeyreği son yılların en kötü dönemi mi?

Önce, açıklanan verilere bakalım. Şirketler, trafik sigortasında, 2.9 milyar TL teknik zarar açıkladı ki, bu son yılların en yüksek zararı. Belki de sigorta sektörünün trafik sigortasında bugüne kadar gördüğü en yüksek zarar. Geçen senenin aynı döneminde ise şirketler, trafik sigortasında, 260.4 milyon TL zarar açıklamıştı. Bu da şu anlama geliyor; son bir yıl içinde trafikte zarar neredeyse 11 katına çıktı. Hasar/prim oranı ise geçen sene yüzde 98,1 iken, bu sene yüzde 182,1 oldu ki, bu da yine son yılların en yüksek hasar/prim oranı anlamına geliyor.

SAĞLIKTA DA DURUM PARLAK DEĞİL

Kasko sigortasında ise uzun yıllar sonra ilk defa ibre zarara döndü ve 1.2 milyar TL zarar açıklandı. 2021’in ilk çeyreğinde ise kaskoda şirketler 655.7 milyon TL kar açıklamışlardı. Kaskoda geçen sene yüzde 71,4 olan hasar/prim oranı bu sene yüzde 156’ya çıktı. Ne trafik sigortasında, ne de kaskoda sigorta şirketlerinin topladıkları primler, hasarları karşılamaya yetmedi.

Yine sektörün lokomotif branşı olan sağlıkta da durum aslında hiç de parlak değil. Belki zarar yok ama teknik karlılığın düştüğü de bir gerçek. Yılın ilk çeyreğinde sağlık sigortasında şirketler 148.8 milyon TL teknik kar açıkladı ama geçen senenin aynı döneminde karlılık 682 milyon liraydı. Neredeyse yüzde 358 karlılıkta azalma yaşandığı gözleniyor. Hasar/prim oranına bakıldığında ise sağlıkta geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 76 olan oran, bu sene yüzde 96,9’a yükseldi. Eğer aynı durumda gidilirse bu senenin ikinci çeyreğinde zarar eden branşlar arasına sağlık da katılacak gibi gözüküyor.

YANGINDA HASAR/PRİM ORANI YÜKSEK

Sektörün lokomotif branşlarında yangın sigortalarında durum şimdilik fena değil, en azından kasko, trafik, sağlık kadar kötü değil. Geçen yılın ilk çeyreğinde yangın sigortalarında 202.4 milyon TL teknik kar açıklayan şirketler bu yıl karlılıklarını neredeyse yüzde 100 artırarak, 407.8 milyon TL’ye çıkardılar. Ancak yangın sigortalarında hasar/prim oranına bakıldığında durum o kadar da iyi gözükmüyor. Geçen sene bu branşta hasar/prim oranı yüzde 51,5 iken, bu sene 78,5’e yükseldi. Bu da şu anlama geliyor ki, yangın sigortalarında da alarm zilleri çalıyor.

BİLANÇO KARLILIĞI AZALDI

Tabi bu gidiş, sektörün bilançolarına yansıdı ve sektörün bilanço karı geçen senenin ilk çeyreğinde 3.1 milyar iken, bu yıl 2.1 milyar TL’ye düştü; bilanço karlılığı oranı da geçen sene yüzde 12,5’tan, bu sene yüzde 5’e geriledi. Özkaynaklarda da durum pek parlak değil. Geçen sene sektörün özkaynak karlılığı yüzde 9,3 iken, bu yıl yüzde 4,9’a geriledi. Özkaynakları ise geçen sene 33.8 milyar TL’den, bu yılın ilk çeyreğinde 43.4 milyar TL’ye çıktı. Sektörün aktif karlılığı da geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 1 iken, bu yıl yüzde 0,5’e geriledi.

BİLANÇO VERİLERİNDE 2016’YA DÖNÜŞ

Peki, 2022’nin ilk çeyreği son yılların en kötü verilerini mi içeriyor? Son 10 yıla bakacak olursak… Kasko açısından bakarsak son 10 yılda ilk kez şirketler zarar açıklıyor.

  • Trafik sigortasında ise son 10 yılın sekizinde zarar, iki yılında teknik kar edilirken, ilk defa bu kadar yüksek zarar rakamına ulaşılıyor.
  • Sağlık sigortalarında ise şirketler sadece 2013-2014 yıllarında zarar açıklamışlardı.  2013’te teknik zarar 17.6 milyon TL, 2014’te ise 5.1 milyon TL olmuştu. O yıllarda bile hasar/prim oranı yüzde 80’lerdeydi. Sonraki yılların tamamında sağlık sigortalarında az da olsa teknik kar elde edildi. Ancak son 10 yılda ilk defa 2022’nin ilk çeyreğinde hasar/prim oranı bu kadar bozuldu.
  • Bilanço karlılığı açısından bakıldığında ise sektörün 2016 yılına döndüğü görülüyor. Son yıllarda hızla artan bilanço karlılığı 2022’nin ilk çeyreğinde açıklanan yüzde 5’lik oran ile 2017 yılından bu yana en kötü karlılık oranı. Benzer durum 2013 ila 2015 ve 2016 yıllarında yaşandı.
  • Özkaynak karlılığı ise son 6 yılın en kötü verisi.
  • Aktif karlılıkta ise sektör 2016 yılına geri döndü diyebiliriz.

Tüm parametler değerlendirildiğinde sektör son 10 yılın en kötü verilerini açıkladı diyebiliriz.

İşte Sektörün Son 10 Yıllık Teknik Verileri