Bakan Albayrak, gündeme getirdi. İşte, katılım sigortacılığının payı…

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı 2021-2023’te, katılım sigortacılığının yaygınlaştırılacağını açıkladı. Peki, bugün katılım sigortacılığının sigorta pazarındaki payı nedir?

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), son açıkladığı 2020 Ocak-Ağustos verilerine göre, katılım sigortacılığının toplam sigorta pazarı içindeki payı yüzde 4,98. Bu yılın 8 aylık döneminde toplam sigorta prim üretimi 53.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde katılım sigortacılığında ise prim üretim toplamı 2.6 milyar lira oldu.

Katılım sigortacılığında toplam üretimin 2.4 milyar lirası hayat dışı sigortalardan, 203 milyon lirası da hayat sigortalarından geldi. Buna göre de hayat dışı sigortalarda katılım sigortasının, toplam sigorta pazarındaki payı yüzde 5,69 olurken; hayat sigortalarında katılım sigortacılığının, toplam hayat sigorta pazarındaki payı ise yüzde 1,99 oldu.

2020’nin 8 Ayında Büyüme Yüzde 17,5 oldu

Öte yandan, katılım sigortacılığının payı her geçen yıl artıyor. 2020’nin 8 aylık döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre katılım sigortacılığında prim üretimi yüzde 17,5 arttı. Hayat dışı sigortalarda geçen seneye oranla büyüme yüzde 13,8 olurken, hayat sigortaları ise yüzde 91,6 büyüdü. Enflasyonla mukayese edildiğinde ise katılım sigortacılığında reel artış yüzde 5,1 olarak gerçekleşti.

11 Şirket Katılım Sigortacılığı Yapıyor

Peki, katılım sigortacılığında kaç şirket faaliyet gösteriyor. Aslında bu konuda da son dönemde ilginç gelişmeler yaşandı ve kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi katılım sigortacılığında da etkisini gösterdi. Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi öncesinde katılım sigortasında 13 şirket faaliyet gösterirken, birleşme sonrasında bu sayı 11’e indi.

Bunların içinde Neova Sigorta, Katılım Emeklilik ve Hayat, Bereket Katılım ve Bereket Katılım Hayat tam katılım şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Diğer şirketler ise pencere usulü ile (ayrı bir katılım şirketi kurmadan pencere açarak katılım sigortacılığı yapabilmesi) faaliyet gösteriyor. Türkiye Hayat ve Emeklilik, Türkiye Sigorta, Doğa Sigorta, Bereket Sigorta, HDI Sigorta, Unico Sigorta, Bereket Emeklilik ve Hayat şirketleri pencere usulü ile faaliyet gösteren şirketler.