Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, işten çıkarma yasağı 1 ay daha uzadı. Kimler yararlanacak?

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izne çıkartılanlara ödenen nakdi ücret desteği ve işverenin, çalışanı işten çıkarma yasağı bir ay daha uzatıldı. Cumhurbaşkanı Kararı 31 Temmuz günü Resmi Gazetede yayımlandı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulamaya konan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işverene fesih yasağı haziran sonu itibariyle bitmişti. Ancak haziran sonunda alınan bir kararla bu uygulamalar bir ay daha uzatılarak, temmuz ayı sonuna ertelenmişti. Şimdi yeni bir uzatma daha geldi ve koronavirüs önlemleri kapsamında çalışana ve işverene destek olmak amacıyla uygulanan destekler bir daha uzatılarak, ağustos sonuna ertelendi.

Kısa Çalışma Ödeneği

Peki, kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanacak?

Kısa çalışma ödeneğinden; dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesiyle 30 Haziran’a kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olanlar kısa çalışma ödeneği almaya devam edecek.

İşyerleri, kısa çalışma ödeneğinden bir daha yararlanmak için yeni başvuru yapmayacak, uygunluk tespitine girmeyecek. Daha önce kısa çalışma ödeneği alan işyerleri, aynı çalışanlar için yine aynı şartlarda ağustos sonuna kadar kısa çalışma ödeneği almaya devam edebilecek.

Nakdi Ücret Desteği de 1 Ay Uzadı

31 Temmuz’da Resmi Gazetede yayımlana Cumhurbaşkanı Kararı ile nakdi ücret desteği de bir ay uzatıldı.

17 Nisan’da çıkan yasa ile ücretsiz izne çıkartılan, işvereni tarafından işten çıkartılıp da işsizlik ödeneği alamayanlara ücretsiz izinde oldukları ve işsiz kaldıkları süre içinde günlük 39.24 lira, aylık da 1.177 lira nakit ücret desteği ödenmeye başlamıştı. Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlara, emekli aylığı almamaları şartıyla nakit ücret desteği veriliyor. İşte bu destek de 17 Ağustos tarihine kadar uzadı.

İşverene, Çalışanı İşten Çıkarma Yasağı da 1 Ay Uzadı

Yine koronavirüs önlemleri kapsamında işverenlere, çalışanları işten çıkarma yasağı da getirilmişti. Buna, ‘sözleşme fesih kısıtı’ da deniyor. Bu uygulama da 31 Temmuz tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay daha uzatıldı. Buna göre işverenler, çalışanlarını bir ay dana işten çıkartamayacak.