Koronavirüs kaskoya da bulaşacak

Salgın nedeniyle, en iyi senaryoya göre bu yıl araç üretim kaybının 300 bin adetleri bulacağı tahmin ediliyor. Nisan ayında araç üretimi yok denecek seviyelerde oldu, Nisan ayında otomobil satışları da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15’e yakın azaldı. Peki, bu durum kasko pazarını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de otomotivde bu yıl araç üretim kaybı 300 bin adetleri bulacak, bu da kasko pazarını ciddi etkileyecek ve 2020’de otomotiv üretimine bağlı kasko pazarı daralacak.

2019 yılında zaten otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 6 azalışla 1.4 milyonu biraz geçmişti. Geçen sene otomobil üretimi ise yüzde 4 gerileyerek 982 bin 642 adet oldu. Türkiye otomotiv pazarı geçen sene yüzde 23 daralarak 491 bin 909 adet seviyesinde kapattı. Otomobil pazarı yüzde 20 kayıpla 387 bin 256 adet ile yılı tamamladı. Baz etkisi dikkate alındığında toplam otomotiv pazarı 2017 yılına göre yüzde 50 daraldı.

Araç Üretim Kaybı 300 Bin Adeti Bulacak

Bu yıl ise koronavirüs salgını nedeniyle otomotivde toplam 5 milyar dolarlık ciro kaybı olacağı tahmin ediliyor. TAYSAD’a (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) göre, bu yıl salgın nedeniyle araç üretim kaybı 300 bin adet civarında olacak.

Nitekim hem Türkiye’de hem de Avrupa’da Nisan ayında araç üretimi yok denecek seviyelerde oldu. Uzmanlara göre, Avrupa’da, 2020 yılında toplamda 3.5 milyonun üzerinde bir araç kaybı olacak. Salgın sadece satışları değil yedek parça üretimini, ihracatını da olumsuz etkileyecek. Uzmanlar, bu alanda Mart ayında yüzde 20’lerde olan kaybın, Nisan ayında yüzde 60’ın üzerine çıkacağını söylüyor.

2019’da da Durum Parlak Değildi

İşte otomotiv pazarındaki bu gelişme ve beklentiler kasko sigortalarını da olumsuz etkileyecek. Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerine göre 2019 yılında 6 milyon 65 bin kasko poliçesi satılarak, toplam 9.4 milyar liralık prim toplandı. Üretimde bir önceki seneye göre (7 milyar 843 milyon TL) yüzde 19.93 üretim artışı yaşandı. Enflasyon mukayese edildiğinde ise reel üretim artışı yüzde 7.24 oldu.

Ancak 2019’da üretim artarken kasko satışında bir artış olmadı, aksine düşüş yaşandı. 2018 yılında kasko sigortası satışı 6 milyon 170 binin üzerindeydi. Bu da şu anlama geliyor geçen yıl kasko sigortası satışında yüzde 0.2’ye yakın düşüş oldu. Yani, 2019’da, kaskoda, üretim artışı yeni poliçe satışından değil, prim artışlarından geldi.

2020’nin Ocak-Mart Döneminde % 6.6’lık Artış

2020’nin Ocak-Mart dönemindeki duruma da bakarsak; bu yılın ilk çeyreğinde, 1 milyon 491 binin biraz üzerinde kasko poliçesi satılıp, karşılığında 2 milyar 370 milyon liralık üretim gerçekleştirildi. 2019’un aynı döneminde ise 1 milyon 398 bin adet kasko poliçesi satılmış ve 2 milyar 114 milyon lira prim üretilmiş. Yani, poliçe satışında yüzde 6.6’lık bir artış, prim üretiminde ise yüzde 12.10’luk bir artış yaşanmış.

Daha açık bir anlatımla kasko sigortasında son yıllarda işler pek de iyi gitmiyor. Koronavirüs ise bu durumu daha da kötüleştirecek. Bu yıl beklentiler gibi 300 bin araç üretim kaybı demek, sigorta pazarında kasko sigortasında 300 bin yeni sigorta girişi olmayacak demek. Nitekim bu yılın nisan ayında otomobil satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15’e yakın azaldı. Bu da yeni kasko satışında yüzde 15’lik azalma demek.

Salgın Dengeleri Değiştirdi

Oysa bu yılın ilk 2 ayında otomobil pazarı faizlerin düşüşü ile iyi gidiyordu bu da kasko pazarında olumlu etkisini yavaş yavaş gösteriyordu. Koronavirüs ise tüm dengeleri değiştirdi. Salgının devam etmesi durumunda ise kasko pazarı daha da etkilenecek.

Öte yandan, yine koronavirüs salgınını neden olduğu kurdaki artış nedeniyle hem parça maliyetleri hem de işçilik maliyetleri artıyor. Belki salgın döneminde sokağa çıkma yasakları nedeniyle hasar frekansı düşüyor ancak Haziran’dan sonra gevşeme beraberinde hasar frekansını da artıracak.

Sözün özü, önümüzdeki dönemde sigorta şirketlerini kasko sigortalarında iyi günler beklemiyor.