Siber saldırıya siber sigorta

Koronavirüs döneminde siber saldırılar arttı. Son haftalarda içeriğinde ‘koronavirüs’, ‘kovid-19’ gibi kelimelerin geçtiği zararlı içerikleri barındıran web sitelerinin adı ve adreslerinde ciddi artışlar yaşandığını söylüyor. Sigortacılar ise siber saldırılara karşı her türlü önlem alınsa da mutlaka sigorta da yapılması gerektiğini belirtiyor.

Sigortacılar, siber saldırılara karşı mutlaka sigorta yaptırılması gerektiğini söylüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan çalışma sistemine geçilmesi, alışverişlerin çoğunluğunun online yapılması, uzaktan eğitim, bireysel ve kurumsal görüşmelerin dijital ortama kayması, elektronik posta trafiğinin artması, karantina nedeniyle sosyal medyaya olan ilgi siber dolandırıcılar için de fırsat sunuyor. Sigortacılar, salgın başladığından bu yana hem bireylere hem de şirketlere yönelik siber saldırıların sayısında arttı olduğuna dikkat çekiyor.

Kişisel Bilgileri Ele Geçiriyorlar

Siber korsanlar, kötü amaçlı yazılımları yayıyor, şirketlerin ve bireylerin kişisel bilgilerini ele geçiriyor. Bunu da sosyal medya reklamları, sahte internet siteleri, SMS, elektronik posta üzerinden yapıyorlar. Sonuçta, bireyleri ve kurumları milyonlarca lira dolandırıyorlar. Araştırmalar karantina döneminde artan online alışverişler nedeniyle siber dolandırıcılığın yıllık olarak yüzde 15 artacağını gösteriyor.

Prim Bedeli Yıllık 200 Lira

Siber güvenlik sigortasının iki çeşidi var; biri bireysel diğeri ticari. Her ikisi de siber saldırılara, kimlik hırsızlığına, şifre çalınmasına, ödeme araçlarının hileli veya kötüye kullanımına, online alışveriş anlaşmazlıklarına karşı koruyor. Sigorta ile hukuki danışmanlık hizmeti de sunuluyor. Siber güvenlik sigortasının primlerine gelince; ticari işletmeler için yıllık 500 ile 3.000 lira arasında değişiyor. Bireyler ise yıllık 200 liraya sigorta yaptırabiliyor.

Koronavirüs İsimli Sitelere Dikkat!

Sigortacılar, son haftalarda içeriğinde ‘koronavirüs’, ‘kovid-19’ gibi kelimelerin geçtiği zararlı içerikleri barındıran web sitelerinin adı ve adreslerinde ciddi artışlar yaşandığını söylüyor. Elektronik postalar üzerinden oltalama yöntemi ile bilgisayarda verilerin şifrelenmesi, zararlı içeriklerin ‘koronavirüs yayılım hızı haritası’nı gösteren web siteleri üzerinden servis edilmesi, zararlı içerik barındıran mobil uygulamaları ve bilgisayardaki zararlı koronavirüs uygulamalarını ortadan kaldıracağını vadeden uygulamalar; siber dolandırıcıların başlıca yöntemleri.

700 Bin Lira Hasar Ödendi

Sigortacılar, siber saldırılara karşı mutlaka sigorta yaptırılması gerektiğini savunuyor. Özellikle virüs salgını başlamasıyla hem bireylerden hem de küçük ve orta boy işletmelerden siber güvenlik sigortasına da ciddi talep olduğunu belirten sigortacılar, bugüne kadar 50 bine yakın kişi ve kurumun siber güvelik sigortası yaptırdığını, siber saldırıya maruz kalanlara ise 600-700 bin lira hasar ödendiğini vurguluyorlar.

Sigortacılar, evden çalışmaya dönüldüğü, alışverişlerin online yapıldığı, görüşmelerin ve eğitimin dijital ortamda yürütüldüğü salgın döneminde bireylerin ve özellikle de küçük işletmelerin siber güvenlik sigortasını yaptırması gerektiğini vurguluyor.

Siber Korsanların Yöntemleri

  • Oltalama Yöntemi: Sahte e-maillerde yer alan linklere tıklayan kişilerin kişisel bilgilerini çalıyorlar.
  • Sosyal Ağ Dolandırıcılığı: Kişilerin facebook, twitter, instagram hesaplarını hackliyorlar, bu hesaplardan kişilerin yakınlarına sahte mesajlar gönderiyorlar.
  • Trojan Yüklemeleri: Farklı kaynaklardan gelen sahte linklere tıklayan kişilerin bilgisayarlarının kontrolünü ele geçiriyorlar. Banka hesap ve kredi kartı bilgileri de dahil tüm bilgi ve şifrelerini çalıyorlar.
  • Fidye Yazılımları: Kişilerin bilgisayarındaki verileri şifreleme yoluyla kilitliyorlar, karşılığında fidye istiyorlar.