Trafik Sigortası Nedir, Ne Değildir?

Öncelikle ve mutlaka zorunlu trafik sigortanızı tabii ki yaptırmalısınız. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız. Tüm hususlara dikkat etmiş olsanız da, trafik sigortanız zararı karşılamayacak ya da yeterli olmayacaktır.
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, ‘sigortagazetesi.com’ için yazdı

Değerli ‘sigortagazetesi.com’ okuyucuları,

Bu yazıda, ülkemizde 23,2 milyon kayıtlı motorlu aracın yaptırmak zorunda olduğu, ancak 18,4 milyon aracın yaptırdığı, halkımızın “Zorunlu Trafik Sigortası” olarak bildiği ama resmi adı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” olan ürün hakkında önemli bilgiler vermeye çalışacağız.

Konu aslında geniş ve detaylı, ancak biz burada sizlerin en rahat anlayacağı ve aklında kalacağı şekilde özetlemeye gayret edeceğiz.

Şunun altını çizelim; Trafik Sigortanız sizi her durumda ve limitsiz korumaz. Dolayısıyla trafik sigortam var nasıl olsa diye rahat olmamalı, poliçenizin limitlerini ve kapsamını bilmeniz gerekmektedir.

O zaman başlıkta gibi gidelim, Trafik Sigortası neleri ne kadar kapsar, neleri kapsamaz bakalım:

TRAFİK SİGORTANIZ NELERİ VE NE KADAR KAPSAR?

  • Motorlu aracınızla karayolunda yapmış olduğunuz bir kazada, karşı tarafa verdiğiniz ve sorumlu olduğunuz maddi hasarı ve değer kaybını
    • Bir araca zarar vermişseniz 41.000 TL’ye kadar,
    • Kaza başına toplam 82.000 TL’ye kadar, (Yani birden çok araca veya yok kenarındaki banket, direk veya binaya verilen toplam zarar)
  • Zarar gören üçüncü kişilerin bakıcı giderleri 410.000 TL’ye kadar, (Tedavi giderlerinin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır)
  • Kaza sonucu Sürekli Sakat Kalan üçüncü kişiye veya ölen kişinin destekten yoksun kalanlarına
    • Kişi başı 410.000 TL’ye kadar
    • Kaza başına Hususi Oto kullanıcısı iseniz 2.050.000 TL, Otobüs kullanıcısı iseniz 4.100.000 TL’ye kadar

kapsamaktadır.

Ülkemizdeki araçların değerini düşündüğünüzde, özellikle maddi hasarlarda daha yüksek ihtimalle, bazı özel durumlarda ise bedeni zararlarda trafik sigortanızın tazminat limiti hasarı karşılamaya yetmeyebilir. Yetmediği durumda da zarar gören taraf kalan kısmı sizden hukuki yollarla tahsil etme imkânı doğar. Bu duruma düşmemek için kasko sigortanız varsa yeterli miktarda ihtiyari mali mesuliyet sigortası ek teminatı alma veyahut tek başına satılan (hatta limitsiz olarak bile verilen) ihtiyari mali mesuliyet sigorta poliçesi satın almanız yerinde olacaktır.

TRAFİK SİGORTANIZ NELERİ KAPSAMAZ?

  • Kendi aracınıza vermiş olduğunuz zararları karşılamaz (Bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir)
  • Eşinizin, sigortalının usul ve fürunun (Yani anne-baba, dede-nine, çocuk ve torunlarının), sigortalıya evlat edinme ilişkisiyle bağlı olanların, sigortalının birlikte yaşadığı kardeşlerinin, mallarına gelen zararlar karşılanmaz. (Bu demek ki siz arabanızla yukarıda sayılan yakınlarınızın malına zarar verirseniz trafik sigortası karşılamaz). Bunun sebebi anılan akrabalarınızın hukuken üçüncü şahıs sayılmamalarıdır.
  • Manevi tazminat talepleri Trafik sigortası tarafından karşılanmaz. (Bu teminat için kasko sigortanız varsa ek teminat talep etmeniz, ya da ihtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırmanız gerekir.)
  • Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar karşılanmaz (Bu araçlar motorlu kara aracı olarak kabul edilmemektedir)
  • Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti karşılanmaz. (Yani taksi veya kiralık araç gibi ticari araçlara zarar vermeniz durumunda, karşı tarafın aracı tamir süresince kullanamamasından ötürü uğradığı gelir kaybı trafik sigortası tarafından karşılanmaz)
  • %100 kusurlu kaza yaparak sakat kalan sürücüye veya vefat eden sürücünün ailesine trafik sigortası tazminat ödemez. (Bunun için kasko sigortasına ek ferdi kaza veya bireysel olarak ferdi kaza sigortası yaptırmanız gerekmektedir.)
  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre karayolu sayılan alanlar ve diğer alanlardan genel trafiğe açık yerler ile karayoluyla trafik bağlantısı olan yerler dışında olan kazalar teminata girmez. (Yani karayolu dışında kalan yerlerde, örneğin dağda, ormanda, tarla vb. yerlerde trafik sigortası çalışmaz)

TRAFİK SİGORTASI HANGİ DURUMLARDA TAZMİNATI ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA ÖDEYİP SİZE RÜCU EDER?

  • Ehliyetiniz yoksa veya yetersizse, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir.
  • Trafikte ağır kusur işlemişseniz, yani bilerek ters yöne girmiş veya kırmızı ışıkta geçmişseniz. (Bu durumda kasti olarak ağır kusur işlendiğinin sürücü tarafından itirafı veya mahkeme tarafından tespiti gerekecektir.)
  • Hususi araçsanız 0.50 promil, diğer araçlarda 0.21 promil üstü alkol almışsanız, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir.
  • Yetkisiz taşıma yapıyorsanız, yani;
    • Taşıma belgenizin dışında yolcu taşıyorsanız
    • Aracınızın istiap haddinden fazla yolcu taşıyorsanız
    • Tehlikeli madde taşıma belgeniz yokken taşıyorsanız, ödenen tazminat size rücu edilir.
  • Kaza yaptığınız yeri sebepsiz terk ederseniz, ödenen tazminat size rücu edilebilir.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

Buraya kadar anlattıklarımız biraz aklınızı karıştırmış olabilir. Özetlemek gerekirse, ülkemizde motorlu taşıt sahibi veya sürücüsü iseniz, şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. Öncelikle ve mutlaka zorunlu trafik sigortanızı tabii ki yaptırmalısınız. (Ülkemizdeki motorlu araçların %20’sinde zorunlu trafik sigortası maalesef bulunmamaktadır)
  2. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız.
  3. Karayolu dışında trafik sigortanızın geçerli olmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız, ayrıca kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz.
  4. Yukarıdaki tüm hususlara dikkat etmiş olsanız da, aşağıdaki durumlarda trafik sigortanız zararı karşılamayacak ya da yeterli olmayacaktır:
    1. Bir araca 41.000 TL’den fazla maddi zarar verirseniz, ya da toplamda kaza başına 82.000 TL’den fazla maddi zarar verirseniz,
    2. Bir kişiye 410.000 TL’den fazla, kaza başına toplamda 2.050.000 TL’den fazla bedeni zarar verirseniz,
    3. Zarar verdiğiniz taraf sizden manevi tazminat talebinde bulunursa,
    4. Taksi, dolmuş vb. ticari araç veya kiralık araca zarar verdiğinizde karşı tarafın tamir süresince uğradığı gelir kaybı sizden talep edilirse.

Yukarıda bahsedilen ilk üç maddeyi kontrol etmek sizin elinizde, ancak 4. Maddede sayılan hususlar sizin elinizde değil. Öyle ya, çarptığınız aracın değerini veya kişinin gelirini seçemeyeceğiniz gibi, zarar verdiğiniz tarafın sizden gelir kaybı veya manevi tazminat isteyip istemeyeceğini de bilemezsiniz.

Bu durumları da teminat kapsamına almak için ise;

  • Kasko sigortanız varsa, yüksek miktarda “ihtiyari mali mesuliyet” teminatı alıp, buna manevi tazminat ve gelir kaybı teminatlarını da ekletmelisiniz.
  • Kasko sigortanız yoksa, tek başına satılan ve hatta limitsiz olarak bile verilebilen “İhtiyari Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi” satın almalısınız.

Bana soracak olursanız en kolayı, 200 TL civarında bir yıllık primle (Hususi otomobiller için) Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi alıp rahat etmek olacaktır.

Kazasız ve sağlıklı günler dileğiyle…