Uyarı geldi… Enfeksiyonlarda artış görülecek

İklim değişikliği kent merkezlerini en kırılgan noktalar olarak ön plana çıkarıyor. İklim değişikliği nedeniyle enfeksiyonlarda artış görülecek ve bu durum insanları tüberküloz gibi eski hastalıklarla baş başa bırakacak.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğinin hızının insanlığın uyum kapasitesinden daha hızlı ilerlediğini söyledi. Kiraz, hava olayları ile ilişkili afetlerde her yıl 60 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve iklim değişikliğinin neden olduğu, sıcak stresi, yetersiz beslenme, sıtma, ishal sonucu 2030-2050 yılları arasında 250 bin ölüm olayının beklendiğini kaydetti.

Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda konuşan Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, beklenen bu ölüm oranının 95 bininin çocukluk çağı beslenme bozukluğu nedeniyle beklendiğini ifade ederek, “60 bin sıtma, 48 bin ishal, 38 bin de sıcaktan etkilenen yaşlılarda ölüm bekleniyor” dedi.

Gıda ve Su Kıtlığı

Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, Türkiye’de ise su kıtlığının ve hava kalitesinin bozulmasının ön plana çıktığını, gıda ve su kaynaklarına erişim hareketliliğinin yer değişimine neden olacağını ve aşırı kalabalıklarla sonuçlanacağını, bunun da fakirleşme, altyapı sorunları, bulaşıcı hastalıkları oluşturacağını vurguladı. Gıda ve su kıtlığı sonucu artan insan hareketliliğinden başlayarak enfeksiyonlarda artış görüleceğini ve durumun insanları tüberküloz gibi eski hastalıklarla baş başa bırakabileceğini söyledi.

En Kırılgan Sektör Sağlık

Kiraz, iklim değişikliğinin kent merkezlerini en kırılgan noktalar olarak ön plana çıkaracağına da değinerek, şunları söyledi:

“Bir sıralama yapacak olursak, en kırılgan noktalar, kent merkezleri, en kırılgan sektör sağlık sektörü. En kırılgan ülke, hazırlıksız olan ve politikaları olmayan ülke. En kırılgan ekonomi de en kötü senaryoya hazırlıklı olmayan ekonomi. Eğer bir toplumda eğitim ve ekonomi düzeyi yeterli düzeyde değilse iklim değişikliğinin getirdiği sağlık sorunlarıyla baş etmekte güçlük yaşanabilir. Gıda ve su kıtlığı sonucu artan insan hareketliliğinden başlayarak enfeksiyonlarda artış görülecek ve bu durum insanları tüberküloz gibi eski hastalıklarla baş başa bırakabilecek. Bizim bir izleme sistemi kurmaya, kanıt toplamaya, hastalıkların uluslararası kodlanmasına, uygun hava ve iklime, uygun bir veri toplama ağına, verileri paylaşan kurumlara, analiz ve raporlamaya ihtiyacımız var.”

Hastalıklar Kapıda

Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, böcekler, salyangozlar ve diğer soğukkanlı hayvanlar aracılığıyla yayılan hastalıkların kapıda olduğuna dikkat çekerek, deniz suyu seviyesindeki artışlar, deniz suyunun yapısındaki değişimler ve bitki örtüsünün yapısındaki değişimlerin bu hastalıkları tetikleyeceğini kaydetti.