Sigorta Gazetesi

1.9 milyon poliçeye ulaştık, 1.5 milyar lira hasar ödedik

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, 2020’nin pandemi ile birlikte doğal afetlerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, buna rağmen prim üretimini yüzde 24 artırdıklarını, 550 bin sigortalı sayısına ulaştıklarını söyledi. Günal, bu yıl ödenen hasarın da 1.5 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Editör: Aytaç Nallar

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, pandemide en önemli stratejik sektörün tarım olduğunu, tarımın devamlılığı için de tarım sigortasının önemli olduğunu söyledi. Serpil Günal, sigortalı sayıları, ödenen tazminatlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Serpil Günal, 2020’nin pandemiyle karşı karşıya kalındığı bir yıl olduğunu, aynı zamanda doğal afetlerle de karşı karşıya kalındığını belirterek, TARSİM olarak bu süreçte proaktif çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu yıl sigortalı sayısında yüzde 10’luk bir artış yaşandığını ve 550 bin sigortalı sayısına ulaştıklarını ifade eden Serpil Günal, “Toplam prim üretimiz 2.8 milyar lira oldu, burada da yüzde 24’lük bir artış oldu. Bunun 1.4 milyarı da devlet katkısı. Teminat altına aldığımız tarım sigorta bedeli geçen sene 55 milyar liraydı bu sene 72 milyara çıktı; burada da yüzde 43’lük artış sağladık. Aynı şekilde poliçe adedinde de yüzde 5’lik bir artış var. 1.9 milyon adet poliçe adedine ulaştık” dedi.

Serpil Günal, bu yıl, küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere 9.1 milyon hayvan hayat sigortası yaptıklarını da vurgulayarak, “Geçen sene küçükbaşta 3.1 milyon hayvanı sigortalamışken bu sene 6.6 milyon küçükbaşı sigortaladık. Aynı şekilde büyükbaşta da artış var. Burada da 700 binden 900 bine çıktık” şeklinde konuştu.

Hasarın Yüzde 60’ı Bitkisel Ürünlerden

Serpil Günal, ödenen hasara da değinerek, şunları söyledi: “1.2 milyar lira civarında hasar ödedik. Bu 1.2 milyara ilave 300 milyon lira civarında da muallak hasarımız var. Tabi bunun yüzde 50-60’ı bitkisel sigortalardan geliyor, burada da doluda bir riskimiz var. Doluyu, don takip ediyor. Hayvan hayat hasarlarına baktığınız zaman zorunlu kesimler var. Seralarda da Antalya Kumluca’da özellikle doluyla birlikte fırtına hasarı var. Burada da 60 milyon lira civarında hasar ödemesi gerçekleştirdik. Narenciye de özellikle fırtına hasarımız var. Bu da Adana bölgesinde, 53 milyon lira civarında bir hasar ödemesi gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu sene toplamda ödeyeceğimiz muallak hasarlarla birlikte 1.5-1.6 milyar lira civarında gerçekleşen hasarımız olacak.”

Sıcak Hava Dalgası da Teminat Altında

Serpil Günal, 2021’de TARSİM’in, teminatları içine ekledikleri sıcak hava dalgası riskine de değindi. Bu konuda da Günal, şu tespitleri yaptı:

“17-25 Mayıs arasında özellikle narenciye ve üzümde; Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa bölgesinde sıcak hava dalgası kamuoyunun gündemindeydi. Bu sıcak hava ile ilgili daha kamuoyuna yansımadan biz ihbarlarla birlikte ne oluyor diye çalışmalara başlamıştık. Eksperleri atamıştık. Bu bizim yıllardır tecrübe etmediğimiz bir hasardı. 80 yıl boyunca görmediğimiz bir hasardı. Bizzat üreticilerle görüştük, tespitlerimizi yaptık ve sıcak havanın sigortalanabilir olduğunu, gerçekten bir risk olduğunu tespit ettik ve bu kapsamda da teminat altına aldık. Gerçekten bir ihtiyaç olduğunu anladık. Üreticilerimizden de birlik başkanlarında da bize tebrikler geldi.”

En Fazla Sigortalanan Ürün Kayısı

Serpil Günal, sigorta prim bedelleri ve prime devlet katkısını da örneklerle anlattı: “TARSİM’in lokomotif ürünü buğday; bir dekarlık alanda, 480 kilo buğday üretiliyorsa, sigortalının ödeyeceği prim 12 lira. Burada yüzde 50 devlet desteği var, toplamda 24 TL prim bedeli var.  Arpada dekar başına ortalama 410 kilo için çiftçinin ödeyeceği prim 10 lira. Bunlar ortalama primler. Riskli bölgelerde çok küçük tutarlarda prim artışı oluyor ki, burada da ciddi anlamda, yüzde 10’lara varan indirimler var. Bir örnek daha vereyim. Mesela, kayısı; en fazla sigortalanan ürün. Dolu paketinde bir hektar alanda 1790 kilo üretim yapıldığı zaman üreticimizin ödeyeceği prim 88 lira, bu kadar da devlet desteği var.

Exit mobile version