Sigorta Gazetesi

‘2014’te başladı bir türlü yol alınamadı’

TSB Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Orta Vadeli Program’da yer alan bina tamamlama sigortasında yaşanan sorunlar ve yapılması gerekenler hakkında açıklama yaptı. Yaşar, “2014 yılında bina tamamlama sigortası ile tanıştık ama o tarihten bu yana bir türlü yol alınamadı” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Orta Vadeli Program’da yer alan bina tamamlama sigortasının 2014 yılında uygulamaya girdiğini, o tarihten bu yana da yol katedilemediğini söyledi. Yaşar, bina tamamlama sigortasında yaşanan sorunlar ve yapılması gerekenler hakkında açıklama yaptı.

Ahmet Yaşar, geçtiğimiz yıllarda, özellikle maketten satışlarda tüketicilerin İstanbul gibi büyük şehirlerde mağduriyetler yaşadığını, binlerce konutzede oluştuğunu, sadece İstanbul’da konutzede sayısının 300 binden fazla olduğunu belirterek, “Maketten satışların gündemde olduğu dönemde Ticaret Bakanlığı maketten konut satışları için sigorta uygulamasını getirdi ve 2014 yılında bina tamamlama sigortasının genel şartları yayınlandı. Böylece 2014 yılında bina tamamlama sigortası ile tanıştık ama o tarihten bu yana bir türlü yol alınamadı” dedi.

YA TEMİNAT YA SİGORTA

O tarihte sigortanın arzında sorunlar olduğunu, bu nedenle bina tamamlama sigortasında yol alınamadığını ifade eden Yaşar, bugün ise gündemde kentsel dönüşümün olduğunu, kentsel dönüşüm kanununda da sigortaya atıfta bulunulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kanun diyor ki, müteahhit ya projenin yüzde 10’u kadar bir teminat tesis eder ya da bina tamamlama sigortası varsa bu teminat aranmaz. Aslında bu birbirini tam olarak ikame eden bir enstrüman değil. Projenin yüzde 10’unu kapsayacak bir teminatı yatırdığınızda, bu aslında tüm konut alıcılarını kapsayan, koruyan bir teminat olarak ortaya çıkmıyor. Sadece müteahitin ruhsatını alıp projeye başlaması için şart olarak ortaya çıkıyor. Halbuki bina tamamlama sigortası, tüketiciyi koruyor.”

Her şeye rağmen bina tamamlama sigortasının uygulandığını, 80-90 civarında poliçe düzenlendiğini vurgulan Yaşar, “İstanbul’da birkaç belediye, Ankara’da bir iki belediye bu konularda ön ayak oldular ve bina tamamlama sigortalı olarak başlayıp biten ve hak sahiplerine teslim edilen konutlar gerçekleşti” dedi.

BAKANLIK ŞARTLARI UYGUN GÖRMEDİ

Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının gelişememesi hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“İlk başlarda arz problemi vardı, sigorta şirketlerinin bu işe pek fazla ilgisi yoktu. Bir kısım sigorta şirketleri de inşaatı tamamlama kısmına çok sıcak bakmıyordu; ‘sigorta şirketiyiz, inşaat şirketi değiliz’ diye konuya yaklaşıyordu. Ama biz, kasko sigortalarında da servis hizmeti veriyoruz. Aslında sigorta şirketleri birer organizasyon şirketleridir, bu organizasyonu yaparlar. Bizzat inşaatın kendisini tamamlamak sigorta şirketinin görevi elbette olmayabilir ama bu organizasyonu iyi bir şekilde yapmak sigorta şirketinin görevleri arasındadır. Dolayısıyla bu işe ilgi duyan sigorta şirketleri ortaya çıktıkça da bu ürün gelişmeye başladı. Bu sefer de şöyle bir sorun çıktı ortaya. Maketten satış Ticaret Bakanlığının alanına girerken, kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu. Bakanlık da genel şartları, kentsel dönüşüm için uygun görmedi. Maalesef düzenlenmiş bir takım poliçeler olmasına rağmen, Bakanlık, belediyelerle yaptığı yazışmalarda henüz kendisine ait genel şartın yayınlanmadığını söyledi. Dolayısıyla bu poliçenin henüz yürürlükte olmadığına dair bir takım bildirimlerde bulundu. Tabii belediyelerin kafası karıştı, bina tamamlama sigortasını teminat olarak kabul etmekte zorluk çekmeye başladılar. İnisiyatif kullanan kimi belediyeler ise tüketici korunuyor mu, ona bakarım, korunuyorsa, sigortayı kabul ederim dedi. Çoğunluk belediyeler de haklı olarak Bakanlığın bu konudaki kararını bekledi.”

YAKIN ZAMANDA DÜZENLEME ÇIKAR

Ahmet Yaşar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Sigorta Birliğinin ve SEDDK’nın bu konuda çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekerek, “Bakanlığın beklediği standart teminat mektubu formu var ve aynı zamanda bir tebliğ hazırlanması bekleniyor. Çalışmalar belli bir noktaya geldi. Sanıyorum SEDDK, yakın zamanda, bunu görüşe açacak. Düzenlemenin yakın zamanda çıkmasını bekliyorum ki, artık konu Orta Vadeli Programa da girdi” şeklinde konuştu.

Exit mobile version