Sigorta Gazetesi

2021 sigortacılığı üzerine çarpıcı anket

Deloitte Finansal Hizmetler Merkezi, sigorta sektörünün 2021 görünümünü ortaya koymak için dünya çapında anket yaptı, ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Sigortacılar, 2021’de, büyüme ve karlılığın önünde engellerle karşılaşacaklar. Sigorta poliçelerinde, satış stratejilerinde, operasyonlarda ve müşteri deneyiminde sürekli yenilik yaratmak, 2021 ve sonrasında en büyük fark yaratan faktör olabilir.

Editör: Serdar YİĞİTOL

Deloitte Finansal Hizmetler Merkezi’nin 2021 Sigorta Görünümü’ne göre, kovid-19 salgını ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik sıkıntı, tüketicinin ve çalışanların ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve beklentilerini kökten değiştirirken, sigorta şirketi operasyonlarının neredeyse bir gecede sanallaştırılmasını zorladı. Ancak sigorta sektöründekilerin çoğu hızlı bir şekilde adapte olurken, sigortacılar muhtemelen 2021’de büyüme ve kârlılığın önündeki engellerle karşılaşacak.

Deloitte Finansal Hizmetler Merkezi, dünyada finans, operasyon, yetenek ve teknoloji alanlarında 200 üst düzey sigorta yönetici arasında küresel anket gerçekleştirdi. Ankete katılan 200 sigorta yöneticisinin yüzde 48’i pandemiye ‘işimizin bu ekonomik fırtınayı atlatmak için ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi’ konusunda hemfikirken, yalnızca yüzde 25’i ‘operasyonel ve finansal dayanıklılığı sürdürmek için net bir vizyon ve eylem planına’ sahip olduğunu kabul etti.

Deloitte Finansal Hizmetler Merkezi’nin yaptığı anket çalışması sonucu ortaya çıkan tespitler satır başları ile şöyle…

Hayat Sigortasında Yüzde 3’lük Büyüme

Salgın ve diğer felaket kayıpları 2020’nin ilk yarısında birçok sigortacıyı, özellikle de iptal sigortaları ve işçi tazminatı sigortacılarını sert bir şekilde vurdu. Hayat sigortası primleri 2020’nin sonunda küresel olarak yüzde 6 ve gelişmiş ekonomilerde yüzde 8 düşebilirken, 2021 için genel olarak yüzde 3’lük bir büyüme öngörülüyor.

2021 ve Ötesine Bakış

Sigortacılar, zorlu ekonomik koşullara rağmen, uzun vadeli iyileşme çabalarını hızlandırmak ve büyümenin yeniden vurgulandığı gelişme aşamasına dönmek için saldırı ve savunma eylemlerinin bir karışımını değerlendirmeli. Sigorta kuruluşlarındaki operasyonlarda, salgının ortaya çıkmasından çok önce başlayan gider yönetimi çabaları, yalnızca salgına yanıt vermek için katlanılan ek maliyetleri dengelemek için değil, aynı zamanda daha hızlı inovasyonu finanse etmek, daha hızlı iyileşmeyi teşvik etmek ve gelecekteki büyümeyi desteklemek için çok önemli. Ankete katılanların yüzde 61’i önümüzdeki 12-18 ay içinde maliyetleri yüzde 11 ile yüzde 20 arasında azaltmayı bekliyor.

Ankete katılanların yüzde 40’ı doğrudan çevrimiçi satışlara yapılan yatırımı artırmayı bekliyor. Çoğu müşteri büyük olasılıkla pandemi sırasında sigorta satış görevlileriyle yüz yüze görüşmek istemedi, bu eğilim uzun vadede devam edebilir.

Teknoloji Çok Önemli Rol Oynayabilir

Sigorta şirketlerinin uzaktan çalışma ortamlarına geçmesine yardımcı olmak ve çalışanların distribütörler ve müşterilerle bağlantılarını sürdürürken işlerini yürütmek için gerekli araçlara sahip olmalarını sağlamak açısından teknoloji hayati önem taşıyor. Ancak ankete yanıt verenlerin yüzde 79’unun salgının şirketlerinin dijital yeteneklerinde ve dönüşüm planlarında eksiklikleri ortaya çıkardığına inandığını ortaya koydu. Buna karşılık, ankete katılanların yüzde 95’i dayanıklılığı sürdürmek için dijital dönüşümü hızlandırıyor veya hızlandırmaya çalışıyor. Avrupa’da bu oran yüzde 59.

Sigortacılar Siber Güvenliği İkiye Katlayacak

Ankete katılan çoğu devam eden ve planlanan projeleri yeniden önceliklendirirken teknoloji harcamalarını yeniden tahsis edecek. Yatırımda beklenen artış açısından ankete katılanlar arasında siber güvenlik listesinin başında geliyor. Tüm bölgelerden yanıt verenlerin yaklaşık üçte ikisi, siber güvenlik harcamalarını artırmak istiyor. Çoğu çalışanın uzaktan çalışması ve geleneksel güvenlik çerçevesinin dışına çıkan daha fazla veri ve uygulama ile siber saldırı riskleri artmaya devam ediyor.

Bulut bilişime geçiş salgından çok önce başlamış olsa da sigortacılar sabit giderleri azaltmaya çalıştıklarından şimdi daha da büyük bir öncelik gibi görünüyor. Bulutun tüketime dayalı maliyet modeli, inovasyonu ve çevikliği artırmak için bulut hizmetlerinden yararlanmayı sağlarken gider yönetimini de kolaylaştırabilir. Bulut temelini oluşturmak, sigortacıların gelişmiş analitik ve otomasyon araçlarını hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde uygulamasına olanak sağlayacağından, bulut dönüşüm projelerinin 2021’de hızlanması muhtemel.

Birleşme ve Satın Alma Görünümü

2020’nin ilk yarısı küresel birleşme ve satın alma (M&A) etkinliği, 2019’un ilk yarısı etkinliği ile tutarlıydı. Sadece ABD’de, 2020’nin 3. çeyreğinin ikinci kısmına doğru 25 sigorta şirketi anlaşması açıklandı. İleriye bakıldığında, yanıt verenlerin yüzde 31’i sigortacılarının birleşme ve satın alma faaliyetlerini artırma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Ancak yalnızca yüzde 4’ü bunun çok muhtemel olduğunu söyledi. Diğer bir yüzde 37, artan faaliyetin pek olası olmadığını ve yüzde 4’ün bunu pek olası olmadığını söyledi.

Yeni anlaşmalar, sigortacıların değişen önceliklerini ve stratejilerini yansıtacak ve bölgeler arasında farklılık gösterecek. Birleşme ve satın alma anlaşmalarını düşünenler için ana ülkeler dışındaki bölgelerden çıkışlar ilk üç hedef arasında yer aldı. En azından Kuzey Amerika’da yeni teknoloji yetenekleri eklemek en önemli nokta gibi görünüyor. Bu nedenle, daha olgun InsurTech’lerin satın alınması, operasyonlar üzerinde kısa vadeli bir etki yapabilmeleri koşuluyla, eski sigortacılar için giderek daha çekici olabilir.

Pandemiden Sonra Neler Yapılmalı?

Sigortacıların karşılaştığı birçok ek zorluk var. Birincisi, pandemiyle ilgili iş kesintisi iddialarıyla ilgili anlaşmazlıklar çözülürken, politika yapıcılar ve endüstri liderleri, gelecekteki salgınlar için uygun fiyatlı kapsam sağlamak için büyük olasılıkla kamu-özel çözümleri arayacaklar.

Sosyal konuların da ön planda ve merkezde olması bekleniyor. Ankete katılanların yüzde 77’si, sigortacıların çevresel, sosyal ve yönetişim konularına yeniden öncelik verdiğini söylüyor. Ve bu, iklim değişikliğinin kötüleşmesinin sigortacıların kar haneleri üzerindeki etkisine dair daha acil endişelerin ötesinde, yüzde 80’i iklim sürdürülebilirliğini teşvik eden girişimlere yatırımı artırmayı bekliyor. Sigortacıların yalnızca pandeminin etkisine değil, aynı zamanda teknolojideki, ekonomideki ve tüketici tercihlerindeki uzun vadeli değişikliklere tepki vermesi kritik olacak. Sigorta poliçelerinde, satış stratejilerinde, operasyonlarda ve müşteri deneyiminde sürekli yenilik yaratmak, 2021 ve sonrasında en büyük fark yaratan faktör olabilir.

Exit mobile version