Sigorta Gazetesi

2021’in 5 trendi

2020, kovid-19 nedeniyle birleşme ve satın almaların en düşük yaşandığı yıl oldu. Peki, 2021’de beklenti ne? Willis Towers Watson, 2021 için 5 birleşme ve satın alma trendini açıkladı.

Willis Towers Watson’a göre, 2020’deki küresel birleşme ve satın almalar, on yıl önce yaşanan mali krizin ardından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Willis Towers Watson İngiltere Kurumsal Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Başkanı Jana Mercereau, 2020 yılının, şimdiye kadar görülen hiçbir şeye benzemediğini belirterek, “Devam eden bir salgın, devasa ekonomik belirsizlik, oldukça bölücü bir ABD başkanlık seçimleri ve yükselişle beslendi. 2021’de dünya değişken bir yer olmaya devam ederken, bastırılmış talep, bol fonlama, ultra düşük faiz oranları ve yönetim kurulu odalarına geri dönen güven, kayıtlardaki en büyük birleşme ve satın alma yıllarından biri için koşulların olgunlaştığını gösteriyor” dedi.

Willis Towers Watson, 2021 için 5 birleşme ve satın alma trendini de açıkladı. Jana Mercereau’a göre, 2021’in, 5 trendi:

  1. Giderek Artan İki Kutuplu Bir Dünya: Başkan seçilen Biden göreve başladığında, Başkan Trump yönetiminin izolasyonist duruşundan daha uluslararası ölçekte daha geniş piyasa koşullarına geçiş pek olası görünmüyor. Bunun yerine, gelişmekte olan ekonomilerin büyük ölçüde Çin ile hizalandığı ve Avrupa’nın da arada kaldığı ABD ve Çin arasındaki gerilimlerin hakim olduğu jeopolitik ve makroekonomik bir ortam bekleniyor.
  2. Kovid-19, Zamana Karşı Yarış: Hükümetlerin nakitleri bitiyor ve 2021’de yeniden başlama umuduyla işletmeleri ve işleri ayakta tutmak için trilyonlar harcıyorlar. Ekonomiler zamanla ısınacak mı yoksa pandeminin sonuçları bu yıl daha mı kötü olacak? Kısa vadede herhangi bir toparlanma olasılığını yok ederek küresel ekonomiyi eziyor mu? Bazı sektörler şimdiden ‘devrilme noktasına’ ulaştı. Hızlandırılmış konsolidasyon, yeniden yapılandırma ve elden çıkarmalar seyahat, perakende ve gayrimenkul sektörlerine hakim olacaktır. Özellikle, pandeminin hızlandırdığı uzaktan çalışma uygulamalarına geçişin ve ‘yeşil’ bir ekonomik iyileşme arayışlarının, 2021 ve sonrasında teknoloji sektöründe birleşme ve satın alma faaliyetlerini yönlendirmesi bekleniyor.
  3. Birleşme ve Satın Alma Coğrafyası: Pandemi sırasında teknolojinin benimsenme hızıyla yoğunlaşan anlaşma yapma kriterleri önemli ölçüde değişti. Örneğin, bir fintech satın almak isteyen büyük bir bankanın Manhattan veya Londra’da arama yapmak yerine, doğru yeteneklere erişmek için Avrupa ve Kuzey Amerika sınırlarının ötesine yeni pazarlara bakma olasılığı giderek artıyor. 2021 ve daha uzun vadede birleşme ve satın alma pazarı için çıkarımlar önemli olacaktır.
  4. SPACS Yükselişte: ABD’deki Özel Amaçlı Satın Alma Şirketlerinin (SPACS) evrimi dramatik oldu. 2021’de Kuzey Amerika dışında satın alma hedefleri arayan yeni bir SPACS dalgasının Avrupa’dan daha az sıkı düzenlenmiş pazarlarda görülmesi daha olası. Bu girişimlerden kaçının başarılı olacağını zaman gösterecek.
  5. Brexit Sonrası: 2016’daki Brexit oylamasından bu yana, Birleşik Krallık ve Avrupa’da siyasi ve ekonomik belirsizlik ortamında birleşme ve satın alma faaliyetleri devam etti. Aralık ayının son dakika anlaşması, gümrüksüz ticaretin devam etmesini sağlarken, finansal hizmetlerin nasıl etkileneceği belirsizliğini koruyor. Bu belirsizlik, kaçınılmaz olarak bir miktar piyasa oynaklığına ve bozulmasına yol açacak ve 2021’de Birleşik Krallıktaki işletmeler ve denizaşırı alıcılar için birleşme ve satın alma fırsatları yaratacak.
Exit mobile version