Sigorta Gazetesi

2022 Cumhurbaşkanlığı Programı: Sigortada karlılık düzenli artıyor

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazetede yayımlandı. Programda sigorta sektörüne de geniş yer verildi. 2020 ve 2021 yılında sigortacılıkta atılan adımların anlatıldığı Programda, 2022’de sigortacılıkta yapılacaklara da yer verildi.

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazetede yayımlandı. Programda sigorta sektörüne de geniş yer verildi. 2020 ve 2021 yılında sigortacılıkta atılan adımların anlatıldığı Programda, 2022’de sigortacılıkta yapılacaklara da yer verildi.

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, sigortacılık sektöründe uluslararası sermayenin payının azaldığına dikkat çekildi. 2020 yılında toplam ödenmiş sermaye açısından yabancı sermayenin payının yüzde 54,5 olarak gerçekleştiğine değinilerek uluslararası sermayenin toplam prim üretimindeki payının yüzde 50,4 olduğu vurgulandı.

SİGORTA VE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN SEKTÖR PAYLARI DEĞİŞMEDİ

Programda, 2020 yılı sonuna göre bankaların banka dışı kredi kuruluşları ile sigorta ve emeklilik şirketlerinin aktif büyüklüklerinin GSYH’ya oranlarının milli gelirdeki yüksek artışın da etkisiyle azaldığı ifade edilerek, banka dışı kredi kuruluşları ile sigorta ve emeklilik şirketlerinin sektör payları değişmezken bankaların sektör payının gerilediği vurgulandı.

Programda, sigortacılık sektöründe 2020 yılında toplam prim üretiminin 2019 yılına göre yüzde 20 oranında artarak 82,6 milyar TL olduğu, direkt prim üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 19,5 oranında artarak 75,8 milyar TL seviyesinde gerçekleştiği, 6,8 milyar TL tutarında da reasürans yoluyla prim üretildiği belirtildi. Programda, sigorta şirketleri tarafından sigortalılara verilen teminat tutarının 2020 yılında yüzde 6,2 artışla 137,2 trilyon TL’ye yükselerek GSYH’nın 27 katı olarak gerçekleştiği kaydedildi.

YABANCI SERMAYENİN PAYI YÜZDE 54,5 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Programda, sigortacılık sektöründe uluslararası sermayenin payının 2018 yılı öncesinde yüzde 70’lerin üzerinde seyrederken, son yıllarda uluslararası sermayeli şirket sayılarındaki azalma sonucunda 2020 yılında toplam ödenmiş sermaye açısından yabancı sermayenin payının yüzde 54,5 olarak gerçekleştiğine değinilerek, “Söz konusu dönemde uluslararası sermayenin toplam prim üretimindeki payı ise yüzde 50,4 olmuştur. Haziran 2021 itibarıyla sektörde faaliyet gösteren 65 şirketin 37’sinde yabancı ortakların payı yüzde 50’nin üzerinde bulunmakta olup uluslararası sermayeye sahip şirket sayısı 41’dir” denildi.

TEKNİK VE TOPLAM NET KÂR SON BEŞ YILDA DÜZENLİ ARTTI

Programda, sigortacılık sektöründe 2019 yılında kârın 7,9 milyar TL iken 2020 yılında yüzde 33 oranında artarak 10,5 milyar TL’ye yükseldiğine de değinilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Söz konusu dönemde, hayat dışı sigorta şirketleri 6 milyar TL ve hayat-emeklilik şirketleri 4,1 milyar TL kâr elde etmiştir. Hayat dışı ve hayat-emeklilik şirketlerinin teknik ve toplam net kârı son beş yılda düzenli olarak artmıştır. 2020 yılında reasürans şirketleri de 450 milyon TL kâr kaydetmiştir.”

ÖZEL RİSKLER YÖNETİM MERKEZİ KURULDU

Sigortacılık Kanununda değişiklik yapılarak teminatı bulunmayan veya teminat bulunmasında güçlük çekilen riskler için teminat sağlaması, bu riskler için sigorta veya reasürans havuzları ve benzeri mekanizmaları yürütmesi amacıyla tüzel kişiliği haiz Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin kurulduğuna da dikkat çekilen Programda, “Söz konusu Merkezle ayrıca diğer özellikli kuruluşlarla reasürans desteği işbirliği kurulmasına ve böylece reasürans primlerinin bir bölümünün yurtiçinde kalmasına da imkan sağlanmıştır” denildi.

TARIM SİGORTACILIĞINDA ÜRÜN ve RİSK KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

Programda tarım sigortalarına da değinilerek, 2022 yılında tarım sigortalarında atılacak adımlara yer verildi. Tarım sigortacılığında ürün ve risk bazında kapsamın genişletileceği ve gelir sigortasına geçilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğine değinildi.

TURİST KORUMA SAĞLIK SİGORTASI

Programda, sigortacılıkta yapılanlar arasında turistlere yönelik uygulamaya alınan sigortaya da değinilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin güvenli bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilmeleri için 2021 yılında alınan diğer bir önlem ise covid-19 Turist Koruma Sağlık Sigortası ve Ekstra Konaklama Maliyet Garantisinin tek bir pakette hizmete sunulmasıdır. Özel sigorta şirketleri tarafından sağlanan bu sigorta paketiyle Türkiye’ye gelen tüm ziyaretçilere covid-19 ile ilgili hastane masrafları ve ilave olarak oluşacak konaklama masraflarını karşılama garantisi sunulmuştur.”

Exit mobile version