Swiss Reasürans 2023 Doğal Felaketler Raporunu yayımladı. 2023, 280 milyar dolar ekonomik kayıpla sonuçlandı. Bu tutarın yüzde 40’ı sigorta kapsamına alındı. Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem yılın en büyük felaketiydi, 6,2 milyar dolarlık sigortalı hasarla sigorta sektörü açısından da yılın en maliyetli olayı oldu. 2023’te sigorta hasar yükü iki kattan fazla arttı.
2023 yılında doğal afetler 280 milyar ABD doları tutarında ekonomik kayıpla sonuçlandı. Bu tutarın 112 milyar doları (%40) sigorta kapsamına alındı. Doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar, 2023’te art arda dördüncü yılda 100 milyar doları aştı.
Toplam küresel sigortalı kayıplar 2023’te 117 milyar dolara ulaştı, bu rakamın 108 milyar dolarını doğal afetler oluşturuyor ve geri kalanını insan kaynaklı felaketler oluşturuyor. Swiss Reasürans Sigma 1/2024: 2023 Doğal Felaketler Raporunu yayımladı. Rapordan çarpıcı başlıklar özetle şöyle.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ EN BÜYÜK FELAKET
2023 yılında doğal afetler nedeniyle 280 milyar dolar tutarında ekonomik kayıp oluştu, bunun yüzde 40’ı sigorta kapsamına alındı. Şubat ayında Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem yılın en büyük felaketiydi, 6,2 milyar dolarlık sigortalı hasarla sigorta sektörü açısından da yılın en maliyetli olayı oldu.
2023’te doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıpların birikmesinin ardındaki ana etken olay sıklığıydı. Geçen yıl 142 sigorta hasar neden olan felaket yaşandı ki, bu bir rekor. Bunlar arasında kasırgalar, konvektif fırtınalar (SCS) ve tropikal kasırgalar oldu. 2023 yılında SCS kaynaklı sigortalı kayıplar 64 milyar dolar ile yeni bir rekora ulaştı.
SİGORTA HASAR YÜKÜ İKİ KATINA ÇIKTI
Küresel doğal afet sigortalı kayıplar son 30 yılda küresel ekonomiden çok daha hızlı arttı. Enflasyona göre düzeltilmiş şartlarda, doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıplar 1994-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,9 artarken, aynı dönemde küresel GSYİH yüzde 2,7 arttı. Başka bir deyişle sigorta hasar yükü iki kattan fazla arttı.
Swiss Reasürans, doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların mali yükünün önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğini bekliyor. Büyüme trendinin yıllık ortalama yüzde 5-7 oranında reel olarak devam etmesi bekleniyor ve bugünkü yükün önümüzdeki 10 yılda iki katına çıkabileceği bekleniyor.
Ekonomik büyüme, kentleşme ve buna bağlı olarak sigortalanması gereken varlık birikimi doğal afet olaylarından kaynaklanan kayıpların artmasının ana etkenleri oldu. Şu ana kadar değişen iklimlerin kayıplar üzerindeki etkisi küçük oldu ancak şiddetli hava koşullarının ve diğer olayların katkısının muhtemelen artması bekleniyor.