Sigorta Gazetesi

2023 Emeklilik endeksi yayınlandı. Türkiye kaçıncı sırada?

Mercer CFA Enstitüsü, dünyadaki 47 emeklilik sisteminin analizi ve sıralamasını yayınladı. Hollanda emeklilik gelir sisteminde ilk sırada yer alırken; İzlanda ve Danimarka sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı. Türkiye ise 46.3 endeks değeri ile sıralamada 44. sırada yer aldı. Raporda, Türkiye için “İstenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken önemli zayıflıkları ve eksiklikleri de olan bir sistem. İyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüphelidir” denildi.

Hollanda, emeklilik endeksinde dünyada ilk sırada yer alıyor. Mercer CFA Enstitüsü, dünyadaki 47 emeklilik sisteminin analizi ve sıralamasını yayınladı. Küresel Emeklilik Endeksi dünya çapında 47 emeklilik geliri sistemini karşılaştırarak her birinin içindeki zorlukları ve fırsatları vurguluyor.

Endeks, her emeklilik gelir sistemini 50’den fazla göstergeye göre ölçmek için yeterlilik, sürdürülebilirlik ve dürüstlük dahil olmak üzere üç alt endeksten oluşuyor. Endeks dünya nüfusunun yüzde 64’ünü kapsayan 47 emeklilik gelir sistemini karşılaştırıyor.

HOLLANDA İLK SIRADA GELİYOR

Hollanda’nın emeklilik gelir sistemi listede yeniden zirveye yerleşirken, İzlanda ve Danimarka sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı. Hollanda en yüksek genel endeks değerine (85,0) sahip olurken onu İzlanda (83,5) ve Danimarka (81,3) takip etti. Arjantin en düşük endeks değerine (42,3) sahip oldu. Türkiye ise 46.3 endeks değeri ile sıralamada 44. sırada yer aldı.

Endeks, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinin ağırlıklı ortalamasını kullanıyor. Her alt endekste en yüksek değerlere sahip sistemler yeterlilik açısından Portekiz (86,7), sürdürülebilirlik açısından İzlanda (83,8) ve bütünlük açısından Finlandiya (90,9) oldu. Alt endekslerde en düşük değerlere sahip sistemler yeterlilik açısından Güney Kore (39,0), sürdürülebilirlik açısından Avusturya (22,6) ve bütünlük açısından Filipinler (25,7) oldu.

TÜRKİYE’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ

Türkiye ise yeterlilik endeksi 46,5 olurken, sürdürülebilirlik endeksi 31,1, bütünlük endeksi ise 67,3 oldu.

Düşen doğum oranları, uzun vadede çeşitli ekonomiler ve emeklilik sistemleri üzerinde baskı oluşturarak İtalya ve İspanya gibi ülkelerin sürdürülebilirlik puanlarını olumsuz etkiledi. Bununla birlikte, Çin ana karası, Kore, Singapur ve Japonya da dahil olmak üzere birçok Asya sistemi, son beş yılda puanlarını artırmak için reformlar gerçekleştirdi.

Rapora göre, Portekiz, Hollanda, İzlanda’da emekliler aldıkları maaşlardan memnunlar ve maaşla geçinebiliyorlar. İzlanda, İsrail ve Danimarka’da, sosyal güvenlik sistemi sürdürülebilir. Finlandiya, Belçika ve Norveç’te sosyal güvenlik sistemine güveniliyor.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİNİ DURUMU

Hollanda, İzlanda, Danimarka, İsrail: İyi faydalar sağlayan, sürdürülebilir ve yüksek düzeyde bütünlüğe sahip birinci sınıf ve sağlam bir emeklilik gelir sistemi sunuyor. A seviyede emeklilik sistemi sunuyor.

Avustralya, Finlandiya, Singapur, Norveç, İsveç, İngiltere, İsviçre, Kanada, İrlanda, Şili, Uruguay, Belçika, Yeni Zelanda, Portekiz, Almanya: Sağlam bir yapıya ve pek çok iyi özelliğe sahip ancak onu A sınıfı sistemden ayıran bazı iyileştirme alanları bulunan bir sistem. Emeklilik kalite seviyesi B+

Kazakistan, Hong Kong, ABD, BAE, Kolombiya, Fransa, ispanya, Hırvatistan: Bazı iyi özelliklere sahip ancak aynı zamanda ele alınması gereken büyük riskleri veya eksiklikleri de olan bir sistem. İyileştirmeler olmadan etkinliği ve uzun vadeli sürdürülebilirliği sorgulanabilir. Emeklilik kalite seviyesi C+

Suudi Arabistan, Polonya, Japonya, İtalya, Malezya, Brezilya, Peru, Çin, Meksika, Botsvana, Güney Afrika, Tayvan, Avusturya, Endonezya, Güney Kore: Bazı iyi özelliklere sahip ancak aynı zamanda ele alınması gereken büyük riskleri veya eksiklikleri de olan bir sistem. İyileştirmeler olmadan etkinliği ve uzun vadeli sürdürülebilirliği sorgulanabilir. Emeklilik kalite seviyesi C

Tayland, Türkiye, Hindistan, Filipinler, Arjantin: İstenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken önemli zayıflıkları ve eksiklikleri de olan bir sistem. İyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüphelidir. Emeklilik kalite seviyesi D

2023 Küresel Emeklilik Endeksi

Exit mobile version