spot_img
Pazar, Nisan 6, 2025

GÜNCEL HABERLER

Tur Assist İMECE’yi satın aldığını duyurdu

0
Tur Assist,  10 yılı aşkın süredir sağlık provizyon hizmetleri alanında hizmet veren İMECE  Destek’i satın aldığını duyurdu. (BASIN BÜLTENİ) Tur Assist, İMECE nin gruba katılması...

Türkiye Sigorta’dan 2 milyar TL temettü, yüzde 100 sermaye artışı

0
Türkiye Sigorta, 2024 yılı finansal sonuçları doğrultusunda hissedarlarına brüt 2 milyar TL nakit temettü dağıtımı ve yüzde 100 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı....

Unico Sigorta’dan, Gönül Mutfağı Projesi

0
Hatay İskenderun Mevlâna İlkokulu’nda 500, Kadınana İlkokulu’nda ise 300 öğrenci kapasiteli 2 yemekhanenin yapımına destek olan Unico Sigorta, çocukları her gün sağlıklı yemekle buluşturmak...

Quick Finans 2. El Oto Raporu yayınlandı

0
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun şubat ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair en yeni trendler paylaşıldı. (BASIN...

Anadolu Sigorta 100. yılında KKTC’de temaslarda bulundu

0
Anadolu Sigorta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) önemli ziyaretler gerçekleştirdi. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Z. Mehmet Tuğtan ve beraberindeki heyet, Kıbrıs’taki acentelerle geniş kapsamlı...

Hepiyi’den gezdiren kampanya

0
Hepiyi Sigorta, acentelerine yönelik kampanyalarını hız kesmeden sürdürüyor. 1 Mart - 31 Mayıs tarihleri arasında Konut Sigortası üretiminde dereceye giren acenteler, Kıbrıs seyahati kazanacak. (BASIN...

Zurich Türkiye ile Alternatif Bank’tan stratejik iş birliği

0
Zurich Sigorta Grubu Türkiye ve Alternatif Bank, sigortacılık alanında uzun dönemli stratejik bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda, Alternatif Bank bireysel, ticari ve...

AXA Türkiye “#axadaş buluşması 2025” de bir araya geldi

0
AXA Türkiye, 1100’ü aşkın AXAlının katılımıyla gerçekleşen “#axadaş buluşması 2025” etkinliğinde, güçlü kurumsal kültürünü ve 2030 hedeflerini bir araya getiren ilham verici bir buluşmaya...

Magdeburger’den 2024’te 501,6 milyon TL net kâr

0
Magdeburger Sigorta 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Yeni yönetimiyle birlikte hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan şirket, yılı 501,6 milyon TL gibi yüksek bir kâr...

Neova Sigorta’dan NeoKOBİ Paket Sigortası

0
Neova Sigorta, KOBİ’lere yönelik hayata geçirdiği NeoKOBİ Paket Sigortası ile iş yerlerini kapsamlı teminatlarla güvence altına alıyor.  (BASIN BÜLTENİ) Neova Sigorta, KOBİ'ler için geliştirdiği NeoKOBİ...
Manşet2024, iyi ve kötü riskin ayrıştığı yıl olacak

2024, iyi ve kötü riskin ayrıştığı yıl olacak

Türkiye Sigorta Birliği’nin organize ettiği, Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğini üstlendiği toplantıda, sigortacılar ile sanayiciler buluştu. Toplantıda, iyi ve kötü riskin, önlem alanla almayanın ayrıştığı ve buna göre fiyatların belirleneceği bir döneme girildiği konusunda ortak görüş birliğine varıldı.

Sigortacılar ile sanayiciler Kocaeli Sanayi Odası’nda bir araya gelerek, 2024 yılı sigorta yenilemelerini konuştular. Toplantıya; Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Ölken, Genel Sekreter Özgür Obalı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Levent Korkut, Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu katıldı.

TSB’nin organize ettiği, Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğini üstlendiği toplantıda, sigortacıların, 2024 yılı başında yenilenecek sanayi sigortalarına yönelik uygulamaları, reasürans anlaşmaları, eksik sigorta sorunları, Kahramanmaraş depreminden çıkarılan dersler konuşuldu.

ÖLKEN: İYİ VE KÖTÜ RİSK AYRIŞMALI

TSB Yönetim Kurulu Üyesi ve AXA CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminde sigorta sektörünün 6 milyar dolar hasar ödediğini, 20 milyar dolarlık bir yükün yurtdışından sigorta ve reasürans marifetiyle korunabileceğini belirterek, “Sigortaya olan ilgimizin azlığı ya da doğru sigorta yapmak konusundaki hassasiyetimizin düşük olması sebebiyle iç kaynaklarda bu yükü kamunun sırtında bırakmış durumdayız” dedi.

Sigortanın maliyet değil işin sürdürülebilmesi için önemli başlıklardan biri olduğunu, 2024’ün bu konuda zorlu bir yıl olacağını ifade eden Ölken, “Fiyatlar artıyor kelimesini çok duyuyoruz ama bir tespit yapmamız lazım. Fiyatlar neden artıyor? Bu konu, yurtdışından aldığımız korumayla ilgili. Afetler sadece Türkiye’de olmuyor. Bu sene dünya üzerindeki son 30 yılın en yüksek doğal afetleri yaşandı. Bunlar finansman açısından kaynakların daralmasına sebep oldu ve kapasiteler daralınca bunlar fiyatlara yansıyor. İkinci unsur iyi ve kötü risk ayrımı diye bir kavram ortaya çıktı. Yangın riski işletme riskidir. İyi riskin, kötü riskin ayrıştırılması gerekiyor. Önlem alanla almayanın ayrışması gerekiyor. Dolayısıyla sanayicilerimiz riskin kalitesine göre farklı fiyatlar görmeye başladılar” şeklinde konuştu.

HER İŞLETMEDE RİSK YÖNETİCİSİ OLMALI

Yavuz Ölken, sigorta şirketlerinin, yurtdışından aldıkları korumalarda iki ila üç misli fiyatlarla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Dolayısıyla bunların iç pazara mutlaka yansıtılması gerekecek. Bu ülkede deprem sigortaları tarife ile yönetiliyor. Serbest kısımları da var. Ana felsefe şu sigorta sektöründe; iyi ve kötü riskin arasında ayrışım olmak zorunda. Dolayısıyla bazı işletmeler yüzde 30-40-50 fiyat artışıyla karşılaşırken; bazı işletmeler belki yüzde 100 fiyat artışıyla, belki de yüzde 150 ile karşılaşacak. Zamanla bunlar normalleşecektir. Ama bir gecede hepsini düzeltmek mümkün değil. O manada da sigorta sektörü çok yapıcı ve çözüm odaklı olacaktır.”

Yavuz Ölken, küçük büyük demeden her işletmede bir risk yöneticisinin olması gerektiğinin de altını çizdi. Ölken, Türk sigorta sektörünün büyük doğal afetlere ve büyük Marmara depremine hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

ZEYTİNOĞLU: SİGORTA YAPILAMIYOR

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasında, 2023 yılında, bölgede 237 adet yangın olduğunu belirterek, “Sigorta şirketleri ve aracı kurumların hep birlikte çalışarak öncelikle riskleri azaltmak konusunda işbirliği yapılması lazım” dedi.

Zeytinoğlu, 1999 depreminde, kendi şirketinde 800 milyon dolar hasar oluştuğunu, 28 bin metrekarelik binanın yıkıldığını, ancak sigortanın depremi kapsamadığını vurgulayarak, “Şunu itiraf edeyim, geçtiğimiz dönemde, 34 tane ufak yangınlarım oldu, kendi şirketimde. Tamamı kendimiz tarafından rahatlıkla çözülebilecek sorunlar olduğunu da itiraf ediyorum” şeklinde konuştu.

Ayhan Zeytinoğlu, bölgedeki firmaların, sigorta yaptıramamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ettiklerini belirterek, “Fiyatlarının artmasından dolayısıyla biz beraber çalışarak önce fiyatları belki daha aşağılara çekme yollarını bulacağız. Daha da bilinçlenmemiz gereken bir proses olduğuna inanıyorum” dedi.

YAŞAR: DEPREM FİYATINA YANGIN SATTIK

TSB Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, reasürans kapasitesi daraldıkça sigorta şirketlerinin kendilerini korumak için aldıkları kapasitenin de daraldığını söyledi. Yaşar, Türkiye’de, yıllardır rekabetin getirdiği koşullarda sigortacıların zorunlu tarife olan deprem sigortası fiyatına yangın sigortaları yaptıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Yıllardır bu ülkede deprem sigortası fiyatına yangın satıldı. Reasürörler de bunu görmezlikten geldi. Reasürörlerle konuştuğumuzda sermaye maliyetindeki artışların dışında Türkiye’ye özgü yaptırımlarda bulunuyorlar. Mesela diyorlar ki, sadece deprem fiyatına yangın poliçesi satamazsınız. O nedenle fiyatlar artacak mı sorusunda yanlışlık var. Soruyu şöyle soruyor olmamız lazım; fiyatlar eski seviyelerine gelecek mi? Biz fiyatları olması gereken yerden aşağı taşımıştık. Şubatta yaşadığımız deprem ve beklenen İstanbul depremi nedeniyle reasürans şirketlerinin üzerimizdeki baskısı artıyor.”

NECİBOĞLU: MALİYETLER YÜKSELİYOR

Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, beklenen İstanbul depreminin sigortaya maliyetinin, Kahramanmaraş depreminin 5-6 katı olacağının tahmin edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Kahramanmaraş depreminin toplam maliyeti 100 milyar dolar. Beklenen İstanbul depreminin ise bunun 5-6 katı olacağından bahsediliyor. Şu sıralar poliçelerin yenilenme dönemindeyiz. Enflasyon azalarak da olsa devam edecek, 2024 yılında. Bu durum sigortaladığımız emtiaların fiyatlarında artış demektir. Bizim taşıdığımız riskin katlanarak artması demektir. Beklenen İstanbul depremine karşı reasürans şirketlerinden bir çekince var. Bu ikisi birleştiğinde ortaya ciddi bir kapasite ihtiyacı doğuyor. Maliyetler yükseliyor. Şu da var sigorta yaptırmayacak kadar da zengin değiliz.”

KORKUT: ALIŞKANLIKLARIMIZDAN VEZGEÇMELİYİZ

TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, gelecek süreçte iklim değişikliklerinin hiç yaşanmamış riskleri ortaya çıkaracağını belirterek, “Buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Endüstriyel risklerin yönetimi, sigorta sözleşmelerinin takibi, bunların hazırlanması, özellikle biz aracıların bu konuda bilinçlendirilmesi, sigortalıya daha fazla zaman ayırılması, sigortalıların da bu işe artık zaman ayırması gerekiyor. Bugüne kadar gelmiş olan alışkanlıklarımızdan artık hep beraber vazgeçmemiz gerekiyor” dedi.

Levent Korkut, en büyük sıkıntının reasürans desteğinin azalması olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Gerekli koruma tedbirlerinin mutlaka alınması çok önemli. İkincisi, özellikle fiyat endeksinden çıkıp hizmet odaklı bir anlayışa doğru yönelmemiz gerekiyor. Artık kredi veren kuruluşlardan değil, bunu 7/24 ulaşılabilir aracılardan alınması gerekiyor.”

OBALI: DEPREMDE 6 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, toplantıda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş depreminin sigortaya maliyetinden bahsetti. Obalı, depremin sigortaya 6 milyar dolar maliyeti olduğunu belirterek, “Bugüne kadar sektör 45 milyar lirayı ödemiş durumda. Ortalama ödenecek rakam 75 milyar lira civarında. Bir o kadar da DASK ödedi. Sigorta sektörü 100-120 milyar TL civarında bir hasarla çıktı. Keşke bunun birkaç katı artırabilseydik” dedi.

İLGİLİ HABERLER