Sigorta Gazetesi

4 bin lüks araçla battı, hasar tartışması başladı

İçinde 4 bine yakın lüks araçla batan Felicity Ace gemisi sigorta ve otomotiv sektöründe yeni bir tartışma başlattı. Toplam zararın 400 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilirken, son yapılan açıklamaya göre de geminin sigorta pazarına 500 milyon dolarlık zarara neden olması bekleniyor.

Haber: Aytaç NALLAR

Sigorta ve otomotiv pazarında Felicity Ace tartışması başladı. Almanya’dan ABD’ye hareket eden ve çoğunluğu Porsche olmak üzere çok sayıda lüks marka aracı taşıyan Felicity Ace gemisinde yangın çıkmış ve 22 kişilik mürettebat Portekiz Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir helikopterle kurtarılmıştı. Ancak kurtarma ekipleri Panama bandıralı gemideki yangını kontrol altına alamayınca gemi yangından iki hafta sonra battı.

Gemide; 1.100 adet Porsche ve 189 adet Bentley ile Audi, Volkswagen ve Lamborghini de bulunan toplamda sayısı 4 bine yakın kargo bulunuyordu. Geminin batması ile değeri 400 milyon doların üzerinde olan lüks otomobiller de sulara gömüldü. İddialara göre de yangın, gemideki elektrikli araçların bataryasının alev alması ile çıktı ama bu henüz kanıtlanamadı.

HASARI KİM KARŞILAYACAK?

Geminin batması ile birlikte de hem sigorta sektöründe hem de otomotiv sektöründe yeni bir tartışma başladı. Tartışmanın ana kaynağı ise, ‘hasarı kim ödeyecek?’ sorusu.

Bloomberg News’in haberine göre, araçlar teslim edilene kadar müşteriye ait olmadığı için müşterilerin sigortaları devreye girmeyecek ama otomobil şirketleri ile kargo şirketlerinin yaptırdığı ticari sigortalar tarafından zarar karşılanacak.

ZARAR 438 MİLYON DOLAR

Öte yandan, risk çözümleri firması Russell Group tarafından yapılan analize göre, Felicity Ace gemisinde çıkan yangının Volkswagen, Porsche, Audi ve Lamborghini otomobil markaları için en az 155 milyon dolarlık zarara yol açtığı iddia ediliyor. Analize göre, Felicity Ace’deki malların toplam değerinin 438 milyon dolar ve bu rakamın 401 milyon doları otomobiller ve ticari araçlarla ilgili.

Uluslararası sigorta uzmanları Felicity Ace gemisinin sigorta pazarında 500 milyon dolarlık bir zarara yol açacağı üzerinde duruyor. Geminin tahmini piyasa değerinin ise 25,5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Exit mobile version