Sigorta Gazetesi

50 bin KOBİ’ye 11 milyar TL teminat

Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası ile ilgili açıklamalar yaptı. 2022 yılında 50 bin KOBİ’nin 11 milyar TL’lik alacağına teminat verdiklerini belirten Canal, devlet destekli ticari alacak sigortasında risk değerlendirme sürecini de anlattı.

Editör: Aytaç NALLAR

Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası ile 2022 yılında 50 bin KOBİ’nin 11 milyar TL’lik alacağına teminat verdiklerini, güvenli şekilde ticaret yapmalarını sağladıklarını açıkladı. Canal, devlet destekli ticari alacak sigortası ile ilgili açıklamalar yaptı.

Alacak sigortasında KOBİ’lere üç etapta hizmet verdiklerini belirten Canal, bunlardan birinin de risk değerlendirmesi olduğunu ifade etti. Alıcılarla ilgili risk analizi yaptıklarını, bunun aynı zamanda izleme faaliyetini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Canal, “Alıcı ile ilgili bir olumsuzluk var mı diye sürekli izleme halindeyiz. Bir olumsuzluk olduğu anda da KOBİ’mizi erkenden uyarıyoruz” dedi.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL İŞLİYOR?

Ali Sertaç Canal, risk değerlendirmesi sonucu sigorta yaptıran KOBİ’ye uyarıda bulunduklarına değinerek, sistemin işleyişini şöyle anlattı:

“KOBİ’ye ya bu şirkete mal satma diyoruz ya da bu kadarlık satarsan ben sana teminat sağlarım diyoruz. Çünkü fazla satılması bu firma için bir risk oluşturuyor. Aynı zamanda KOBİ, sigorta dönemi içinde yeni bir alıcı ile çalışmaya başlarsa bunu da poliçe kapsamına alabiliyoruz ve gene aynı risk değerlendirmesini yapıyoruz. Bu aslında risk yönetimi manasında KOBİ’lere en büyük faydayı sağlıyor.”
Ali Sertaç Canal, “Reddettiğiniz durumlar oldu mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Oluyor tabi, ama şöyle söyleyeyim; reddettiğimiz firmalar zaten sıkıntı içerisine girmiş firmalar. Durumu sıkıntıda olmuş ama bir şey yaşamamış firmalara küçük de olsa bir destek vermeye, onlara bir limit sağlayıp ticaretlerini yönetmeye, döndürmeye çalışıyoruz. Ama bir firmaya limit vermiyorsak orada hakikaten artık bir problem yaşanmaya başlamış demektir.”

İFLAS DURUMUNDA NE YAPILIYOR?

Ali Sertaç Canal, iflas konusuna dikkat çekerek, “İflas, konkordato veya iflas erteleme revaçta. İş iflas boyutuna döndüğü zaman o artık bambaşka bir boyuta geçiyor. Temerrütle karşılaştığımız zaman önce tazminat ödemeden evvel o alacağı tahsil etme yoluna gidiyoruz. Tahsilatla bu işi çözmeye çalışıyoruz ama tabii bunu da çok kısıtlı bir sürede yapıyoruz. Uzatmamak adına işi çözebiliyorsak çözüyoruz, çözülemiyorsa da tazminat yükümlülüğümüzü yerine getiriyoruz. Bunlar söz konusu olduğu zaman KOBİ’lerimiz çok hızlı bir şekilde tazminatlarına kavuşuyor ve nakit akışları da etkilenmemiş oluyor” dedi.

Exit mobile version