Sigorta Gazetesi

‘Acenteler bölgelerine dönüp çalışmaya başlamalı’

Deprem bölgesini ziyaret eden SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Hatay’da açıklamalar yaptı. Deprem nedeniyle şehirlerinin dışına çıkan acentelerin tekrardan bölgelerine dönüp, faaliyete geçmeleri için çalışma başlattıklarını belirten Eroğlu, Buralarda hayat devam ediyor ve sigortaya ihtiyaç var” dedi.

Aytaç NALLAR/HATAY

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, acentelerin yeniden deprem bölgelerine dönüp, faaliyete geçmeleri için çalışmalara başladıklarını söyledi. Deprem bölgesini ziyaret eden Eroğlu, Hatay’da açıklamalar yaptı.

Deprem sonrası acentelerin şehirlerinin dışına çıktıklarını, acentelerin tekrardan bölgelerine dönüp, faaliyetlerine devam etmeleri için gerekli olan ihtiyaçları sağlayacaklarını belirten Eroğlu, “Acentelerin konteyner ihtiyaçları için deprem bölgesinde valiliklerle görüştük. Elektrik ve internet altyapısını sağlıyorlar. Acentelerin konteyner çalışma alanlarını oluşturmak için çalışmalara başlayacağız. Amacımız burada sigorta faaliyetlerini devam ettirmek ve şehir dışına çıkan acenteleri tekrardan bölgelerine dönmelerini sağlamak. Buralarda hayat devam ediyor ve sigortaya ihtiyaç var” dedi.

SEKTÖRE 3 MİLYAR TL KALIYOR

Mehmet Akif Eroğlu, deprem bölgesindeki sigorta faaliyetleri hakkında da açıklamalar yaparak, bölgede 5.3 milyon poliçe bulunduğunu, bunun 4 milyonunun hayat sigortalısı olduğunu, kalanının ise diğer sigorta branşlarından oluştuğunu kaydetti. Sigorta sektörünün, deprem bölgesinde verdiği toplam sigorta teminatının 1.6 trilyon TL olduğunu ve bunun 800 milyar TL’sini sektörün üzerinde tuttuğunu (konservasyon) ifade eden Eroğlu, “1.6 trilyon TL’lik teminatın, 800 milyar TL’si sektörün riski. Bu tutarın da 3 milyar TL’si dengeleme karşılığımız. Günün sonunda şirketlerimize 3 milyar TL’lik hasar kalıyor” şeklinde konuştu.

SİGORTALI HASAR 76 MİLYAR TL

Deprem bölgesinde toplam sigortalı hasarın 76 milyar TL olacağını, sektörün de 37 milyar TL karşılık ayırdığını vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu 37 milyar TL’nin, 1 milyar TL’si de ödendi. 37 milyar TL’nin, 1.5 milyar TL’si kasko ödemesi, 12 milyar TL’si yangın sigortalarından kaynaklanan hasar, kalan da hayat, ticari, mühendislik, inşaat, ferdi kaza sigortalarından gelen hasarlar. Şu anda 1 milyar TL ödenmiş durumda. Sıkıntı şurada, sigortalılık oranları çok düşük. 76 milyar TL toplam hasar diyoruz ama yıkıntıların boyutu ortada; sigortalılık oranı DASK hariç, yüzde 3’lerde. Tek sorunumuz sigortalı oranının düşük olması. Bundan sonra tüm paydaşlarla, bizim bu işten ders çıkarıp sigortalılık oranını artırmak için devrim niteliğinde düzenlemeler yapmamız lazım.”

Exit mobile version