Sigorta Gazetesi

‘Acentelere BES yetkisi verilmeli’

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, acentelerin hayat sigortası sattığını ama BES satamadıklarını belirterek, “Yetkili makamlara dedik ki, acente teknik personeline BES aracılığı yetkisi verin. Herkes çok güzel fikir dedi ama düzenleme maalesef bir türlü gelmedi. Acentelere BES satış yetkisi verilmeli” dedi.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, küçük acentelerin mutlaka yaşatılması gerektiğini, bunun için de trafik sigortası komisyonlarının artırılması gerektiğini söyledi. Korkut, “Biz kimseden bağış istemiyoruz, sadece yüzde 17 olan komisyonlarımızın tekrar bize geri verilmesi konusunda ısrarlıyız” dedi.

Sigortacılık Haftası kapsamında düzenlenen Dağıtım Kanalları Panelinde konuşan Levent Korkut, özellikle Anadolu’da, küçük yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren acentelerin geçim kaynağının trafik sigortaları olduğunu, trafik sigortasının yüzde 90’ının acenteler tarafından yapıldığını belirterek, “Kasko sigortalarının yüzde 84’ünü biz acenteler yapıyoruz. Sağlık sigortasının yüzde 56’sını, mühendislik sigortalarının yüzde 80’ini acenteler yapıyor. Bazıları diyor ki, oralarda acente olmasın, hayır olmaz öyle şey. Acentenin olmadığı bir sektör olamaz. Bu dünyada da böyle, Türkiye’de de böyle” dedi.

KÜÇÜK ACENTELERİ YAŞATMALIYIZ

Levent Korkut, sigorta şirketlerinin risklerinin belli bir coğrafyada, Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropollerde toplanmasının sigortacılık için çok büyük risk oluşturduğuna dikkat çekerek, “Yani biz nasıl ki, aldığımız riski reasürans kapasitesine dağıtıyorsak, ülke içerisindeki riskleri de tüm ilçe ve illerine dağıtmak suretiyle hasarı absorbe edebilir, hasar prim dengesini ancak bu şekilde koruyabiliriz. Bu nedenle küçük acenteleri mutlaka yaşatmalıyız. Onlar bu sektörün olmazsa olmaz mihenk taşlarıdır. Trafik komisyonlarını mutlaka arttırmalıyız” şeklinde konuştu.

DÖVİZE ENDEKSLİ POLİÇE YAPILMALI

Levent Korkut, pandemi sonrasında dünyanın enflasyonist ortama girdiğini, artan fiyatların tüm sektörlerde maliyetleri artırdığını, maliyet artışının acenteleri de olumsuz etkilediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acentelerin maliyet kalemlerini incelediğimizde, yüzde 74’ü personel, yüzde 16’sı kira gideri. Maalesef bu kalemlerde enflasyonun da üzerinde artışlar meydana geldi ve halen de bu artış hızları devam ediyor. Tabii avantajlı olduğumuz noktalar da var. Sigorta bedel ve primlerindeki artışlar gelirlerimizi olumlu yönde etkiledi. Ama bu konuda müşteri bilgilendirme ve ikna çabaları yeni bir maliyet kalemi olarak da karşımıza çıktı. Zira bina ve emtia fiyatlarındaki artış, özellikle konut ve ticari yangın sigortalarında, mühendislik sigortalarında teminat artışını zorunlu kılmıştır. Bazı poliçelerde enflasyon klozu bulunmakta. Bu yüzde 10 ve yüzde 20’lik bir koruma sağlıyor. Ancak herhangi bir hasar anında bu oranlar oldukça yetersiz ve sigortalılar eksik sigorta gibi uygulamayla hasar anında karşı karşıya kalacaktır. Burada yaşanacak olan sorunlar yarın yol, su, elektrik olarak bize dönecek. Eksik sigorta ile karşılaşan sigortalıların sektöre olan güveni zedeleyecek. Güvenin zedelenmemesi için de enflasyon koruma oranlarını yükseltmeliyiz. Ticari poliçelerde ise sigorta bedellerinin aylık olarak güncellenmesi, dövize endeksli poliçe yapılmasını öneriyoruz.”

DÜZENLEME BİR TÜRLÜ GELMEDİ

Levent Korkut, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) de değinerek, “Yetkili makamlara dedik ki, acente teknik personeline BES aracılığı yetkisi verin. Personelimiz sigortalılara erişimle çapraz satış yapsın, BES ürünlerini pazarlasınlar. Herkes çok güzel fikir dedi ama düzenleme maalesef bir türlü gelmedi. Biz BES aracılığını zorlaştırıyoruz. Bu adamlar hayat sigortası satıyor, çok daha teknik, çok daha büyük sorumlulukları var ama BES satamıyor. BES sistemini geliştireceksek acenteyi bu alana çekmeliyiz. Bunun için de acentelere BES satış yetkisi verilmeli ve bu alanda çalışacak acentelere ilave maddi katkı sağlanmalıdır” dedi.

Exit mobile version