Sigorta Gazetesi

‘Acentelerimiz en önemli iş ortağımız’

Acentelerin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, acentelerin ülke ekonomisinin içinde bulunduğu zorlu koşullar altında zorlandığını belirtti.

(Basın Bülteni) Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, acentelerin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Acentelerin, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu zorlu koşullar altında zorlandığını ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, “Son dönemde yaşanan enflasyonist baskılar ve kur artışı nedeniyle artan maliyetler, sektörümüzü her alanda etkilediği gibi sigortanın ulaşılabilir olmasını sağlayan ve doğru teminatların sunulmasında büyük payı olan acenteler üzerine de ciddi yükler getirdi” diye konuştu.

Acentelerin sektörün en önemli iş ortağı olduğunu belirten Yılmaz, “Bu zorlu dönemde acentelerimizin sorunlarını çözmeye odaklanmalı, onların sorunlarına çözüm ortağı olmalıyız. Koru Sigorta olarak en önemli iş ortağımız acentelerin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

ACENTELERE GELİR DESTEKLERİ ARTIRILMALI

Geçtiğimiz günlerde trafik sigortasının şirketler üzerinde yarattığı ağır yükün hafifletilmesi açısından Koru Sigorta olarak önerilerde bulunduklarını ileten Yılmaz, “Bedeni hasarlarda yaralanma durumunda mağdurun tedavisi için SGK’ya her poliçede devredilen primin %10’luk kısmının ciddi oranda düşürülmesi hatta matbu bir tutar olarak uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca her bir trafik poliçesinden %5 oranında kesinti yapılarak aktarımının yapıldığı Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu’nun (THGF) yeterli büyüklüğe ve amacına ulaştığı görüşündeyim” dedi. Sırf bu kalemlerde yapılacak düzenlemeler ile şirketlerin bir nebze rahatlayacağını belirten Yılmaz, bu gibi noktalarda yapılacak düzenleme sonrası şirketlerin acentelere desteğinin daha da artabileceğini ve satışa odaklanarak sektörün büyüyeceğini vurguladı. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Acenteler, poliçe düzenlenmesi aşamasında sigortalıya doğru teminatın verilmesi, teminatların anlatılması hususunda ciddi zaman harcamaktadır. Lakin, poliçenin iptal edilmesi halinde acentenin hak ettiği komisyon azalmakta ve danışmanlık hizmeti için harcanan zamanın maliyeti yeterince göz önüne alınmamaktadır. Bu hususta yapılacak yasal düzenleme ile iptal olan poliçelerden acentelerimiz için danışmanlık bedeli kesilerek sigortalıya iade prim ödemesi yapılması hakkaniyetli olacaktır.”

“Acentelerin diğer faaliyet kollarında olduğu gibi vergiden kaçınmaları kolay olmayıp neredeyse kazançlarının tamamı üzerinden vergi ödemektedir” diyen Yılmaz, “Gelirleri üzerinden yüksek tutarda vergi ödeyen acenteler, devlet teşviklerinden daha fazla ve kolay yararlanabilmelidir. Özellikle faaliyetine yeni başlayan acentelerimiz için uygun faiz oranı ile krediler verilebileceği görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM DESTEĞİ ÖNEMLİ

Acentelerin eğitiminin göz ardı edilmeden destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, acentelerin satış potansiyelini artırmaları ve işletme yönetimlerini etkin bir şekilde yürütebilmeleri için eğitim programlarına dahil edilmelerinin önemine dikkat çekti. Sadece ürün odaklı değil, gerek yasal konular gerekse vergi ve mevzuata uyum konularında da acentelere eğitim desteği verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, bu konularda da hazırlıklarının olduğunu ve yakın zamanda eğitim projelerini hayata geçireceklerini iletti.

Sigorta şirketlerinin dijitalleşen çağa uyum sağlama konusunda acenteleri desteklemesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, e-ticaret ve dijital kanalların tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de etkinliğini artırması ile acentelerin dijital hizmet sağlayarak müşteri memnuniyetini de artıracağını belirtti.

Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle Y ve Z kuşağının geleceğin sigortalıları olacağı düşünüldüğünde dijitalleşmenin önemi daha da öne çıkmaktadır. Bu nedenle sektöre yeni sigortalılar kazandırma noktasında satış aktivitelerini kolaylaştırma ve operasyonel verimliliği sağlama konusunda dijitalleşen dünyada yerlerini almalılar. Ancak bu iş çok kolay olmayıp acenteler ayrı ayrı bu iş için maliyet harcamaktansa TOBB bünyesinde oluşturulacak bir fon üzerinden tüm acentelere hizmet verecek bir çalışmanın yapılmasının daha doğru olacağı görüşündeyim.”

Exit mobile version