DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin, Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili açıklamalar yaptı. Sezgin, “2025 içinde yasalaşmasını bekliyoruz” dedi.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin, zorunlu deprem sigortalılık oranı olan yüzde 56’nın Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile yüzde 100’e çıkacağını söyledi. Sezgin, Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili açıklamalar yaptı.
ZAS’ta, son aşamaya gelindiğini, Meclis onayının beklendiğini belirten Sezgin, “2025 içinde yasalaşmasını bekliyoruz. Kurum olarak, yani DASK olarak biz de hazırız. Meclis’te bir kanun değişikliği gerekiyor” dedi.
ZAS’ın içeriği hakkında da bilgi veren Sezgin, şunları söyledi: “Mevcut zorunlu deprem sigortası yalnızca deprem riskini içeriyordu. 2000 yılında kurulan DASK, o günden beri sadece deprem riskine yönelik primler hesaplayıp topluyordu. Ancak şimdi 7 yeni doğal afet türü daha kapsama alındı; sel, heyelan, yangın, yanardağ püskürmesi, orman yangını gibi afetler de dahil ediliyor. Böylece sadece deprem değil, tüm doğal afetler için bir koruma sağlanacak.”
TÜRKİYE RİSK BAZINDA İKİ BÖLGEYE AYRILDI
Sezgin, sistemin amacının riskleri dağıtmak olduğunu ifade ederek, “Türkiye, hem sismik hem de doğal afetler açısından riskli bir ülke. Bu yüzden uzmanlar, akademisyenler ve ilgili kurumlarla bir araya gelerek kapsamlı bir çalışma yapıldı. Türkiye, risk bazında 7 ve 5 olmak üzere 2 farklı bölgeye ayrıldı. Böylece risk primleri daha adil ve ödenebilir seviyelere çekildi” dedi.
ZAS’ta, deprem sigortasında olduğu gibi belirli bir teminat tutarının DASK tarafından ödeneceğini, üstü için ihtiyari sigortanın devreye gireceğini vurgulayan Sezgin, “Örneğin, bir orman yangını gerçekleşirse ve eviniz zarar görürse, belli bir kısmını biz karşılayacağız; geri kalan kısmı için ise özel sigortanız varsa ondan ödeme alabileceksiniz. Eğer özel sigortanız yoksa, sadece bizim ödediğimiz tutarı alacaksınız” şeklinde konuştu.
KONTROL NOKTALARI ARTIYOR
ZAS ile sigorta kontrol noktalarının da artacağına dikkat çeken Sezgin, şunları söyledi: “Daha önce tapu işlemlerinde, elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası isteniyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte doğalgaz ve internet aboneliklerinde de sigorta kontrolü yapılacak. Bu şekilde, sigortalılık oranını artırmayı hedefliyoruz. Şu anda Türkiye’de zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 56 seviyesinde. Yeni sistemle bunu yüzde 100’e çıkarmayı amaçlıyoruz.”
SİGORTA BEDELİNİN %10’U KADAR ACİL İHTİYAÇ TEMİNATI
Sezgin, ZAS’taki yeni uygulamalardan biri olan acil ihtiyaç teminatına da değinerek, bu konuda da şunları söyledi:
“Deprem dışındaki diğer doğal afetlerde teminatın yüzde 10’u oranında acil ihtiyaç teminatı sağlayacağız. Bu da maksimum 150 bin TL olacak. Bu para, acil barınma ihtiyacı, gıda ihtiyacı, depremden sonra hayatta kalmak için kullanılacak. Yani bir can suyu olarak vereceğiz. Onun haricinde zaten ayrıca teminatımız işleyecek, hasar tutarları ortaya çıktıktan sonra. Bu teminat sel için tasarlandı. Acil ihtiyaç teminatı ya da barınma ihtiyacı doğacak ev kullanılabilir hale gelene kadar o kısımda da acil ihtiyaç teminatı devreye girecek. Acil ihtiyaç teminatı sigorta bedelinin yüzde 10’u kadar olacak. Mesela sigorta bedeliniz 1 milyonsa, 100 bin lira ödenecek. Ödediğimiz bu tutarı da hasardan düşmeyeceğiz.”