TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemlerde yaşanan doğal afetlerin üretime verdiği zararı değerlendirdi. Bayraktar, “Doğal afetlere karşı alınacak önlemler sınırlı kalıyor, tam olarak koruma sağlayamıyor. Tarım sigortalarının önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlere karşı alınacak önlemlerin sınırlı kaldığını, tam olarak koruma sağlamadığını belirterek, “Tarım sigortalarının önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor” dedi.
Bayraktar, son dönemlerde yaşanan doğal afetlerin üretime verdiği zararı değerlendirdi. Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin her geçen gün arttığını, bu durumdan en çok doğa koşullarına bağımlı olarak üretim yapan çiftçilerin etkilendiğini belirten Bayraktar, “2023 yılında meydana gelen doğal afetlerin sayısı 10 yıl öncesine göre 3 kat artarak bin 475 oldu. 2024 yılının ilk 8 ayında 900 doğal afet meydana geldi. Bu afetlerin yüzde 36’sı şiddetli yağış ve sel, yüzde 22’si dolu, yüzde 21’i fırtına ve hortum şeklinde gerçekleşti” dedi.
ÖRTÜ ALTI ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRAMIYOR
Doğal afetlere karşı alınacak önlemlerin sınırlı kaldığını ve tam olarak koruma sağlayamadığını ifade eden Bayraktar, “Tarım sigortalarının önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Devlet destekli tarım sigortaları sayesinde sigortalı çiftçi sayısında artış olsa da yeterli değildir” dedi.
Bayraktar, Antalya ve Mersin’deki Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre örtü altı üretimi yapan çiftçilerin çok azının sigorta yaptırabildiğine değinerek, şunları söyledi:
“Yapılan kolaylaştırmalara rağmen primler çiftçilerimiz için halen yüksektir. Dolayısıyla devlet desteği artırılarak primler çiftçilerimiz için daha makul bir düzeye çekilmelidir. Ayrıca örtü altı üreticilerimizin sigorta ile ilgili bir diğer sorunu da sera parsellerinde sehven meydana gelen kaymalardır. Bu durum çiftçilerin bakanlık kayıt sistemlerine kayıt olamamasına ve dolayısıyla da tarım sigortası yaptıramamasına sebep oluyor. Yıllardır sigorta yapılan aynı parseller emsal kabul edilerek bu sorun çözülmelidir. Çiftçilerimizin sigortaya olan ilgilerini artırmak için istekleri ve beklentileri daha fazla dikkate alınmalıdır.”