Sigorta Gazetesi

Afetler, denizde hasar prim oranını negatife çevirdi

İklim değişikliği nedeniyle sert doğa şartlarının frekansının yükseldiğini ifade eden Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların, portföy içerisindeki ağırlığının gittikçe arttığını vurguladı.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların arttığını, hasar prim oranının yüzde 100’ün üzerine çıktığını açıkladı.

Ufuk Teker, bulunduğumuz coğrafyanın dünya denizleri içerisinde yumuşak şartlara sahip olduğunu, tayfunların, tsunamilerin yaşanmadığı denizlere sahipken, artık şartların değiştiğini, iklim normallerinin çok üzerinde şiddetli fırtınalar yaşanmaya başladığını, bunun da hasarları artırdığını kaydetti.

HASARLARIN SAYISI ARTTI

İklim değişikliği nedeniyle sert doğa şartlarının frekansının yükseldiğini ifade eden Teker, doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların, portföy içerisindeki ağırlığının gittikçe arttığını vurguladı. Çok fazla gemi kaybı, yani gemilerin batması, kullanılmaz hale gelmesi sebebiyle oluşan hasarların sayısının arttığına dikkat çeken Teker, “Bizim şu anda özellikle gövde sigortalarında hasar prim oranımız yüzde 100’ün üzerine çıktı. Yani teknenin batması, yanması; bizim kara araçlarındaki kasko diye tabir edebileceğimiz sigorta da hasar prim oranı negatife döndü; yüzde 100’ün üzerinde sonuçlar elde ettik” dedi.

EN KÜÇÜK HASAR 1-2 MİLYON DOLAR

Ufuk Teker, aynı durumun sektör geneli için de geçerli olduğunu belirterek, “Bir geminin sigortalı değeri bir milyon dolardan başlıyor, 80-100 milyon dolara kadar çıkıyor. Tabii çok büyük tonajlı gemiler ve o ölçüde zarar yaratıyor. Küçük tonajlı gemilerde bile maalesef 1-2 milyon dolarlık birçok hasar meydana geldi” şeklinde konuştu.

Ufuk Teker, hasarlardaki artışın reasürörlerin primlerine yansıyacağına da değinerek, şunları söyledi: “Primleri ayarlayarak, sektörde sürdürülebilir ve kalıcı olmak ana gayemiz. Kalıcı bir sigorta teminatını sağlıyor olabilmek; sektör için yapabileceğimiz en büyük iyilik olacaktır. Bunu yapabilmek için de doğru prim seviyelerini, doğru muafiyetleri, doğru teminatları sağlıyor olacağız.”

Exit mobile version