Sigorta Gazetesi

Afetleri kapsayacak zorunlu sigortalar geliyor

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) hazırlanarak, yürürlüğe konuldu. Plan ile 2022-2030 yılları arasında afet risklerini azaltmada atılacak adımlar belirlendi. Plan kapsamında sigorta sektörüne de önemli görevler düşüyor. AFAD ve SEDDK, afet risklerinin ve afetlerin mali yükünün azaltılması amacıyla önlemlere ilişkin finansal ve mali araçların geliştirilmesi sağlanacak. Risk azaltmaya yönelik destek mekanizmaları geliştirilecek. Yine TARAP kapsamında, afet sigortasının etkinliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu kapsamda da bütün afetleri kapsayacak zorunlu sigorta mekanizmaları geliştirilecek.

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’nda (TARAP) sigorta sektörüne önemli görevler düşüyor. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022-2030’un yürürlüğe konulmasına yönelik karar 8 Temmuz tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. TARAP; 3️ bin 5️00️ kurumla yapılan görüşmeler ve 1️0️7️ kurumla yürütülen ortak çalışma sonucunda hazırlandı ve Plan kapsamında 1️1️ farklı afet türü, 1️7️ temel amaç, 6️6️ hedef ve 2️2️7️ üst ölçekli eylem belirlendi.

TARAP; afet risklerini en aza indirebilmek için afetler olmadan gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri bir süreç dahilinde sorumluları ve sorumlulukları ile birlikte tanımlayan sürdürülebilir bir plan. TARAP ile kaynakların etkin ve etkili kullanımı ile en üst düzeyde risk azaltma amaçlanıyor. TARAP’TA; deprem, kütle hareketleri, sel-taşkın, iklim değişikliği, orman yangınları, bulaşıcı ve salgın hastalıklar, kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehditler, büyük endüstriyel kaza, tehlikeli madde taşımacılığı, maden kazaları ve tasman, kitlesel göç başta olmak üzere 11 farklı afet türüne karşı alınacak tedbirler ve stratejik eylemler yer alıyor.

SİGORTACILIKTA NELER YAPILACAK?

Hazırlanan Plan kapsamında başta Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), DASK, TARSİM olmak üzere sigorta sektörüne de önemli görevler düşüyor. Plan kapsamında sigorta alanında yapılacaklar satır başları ile şöyle:

ZORUNLU SİGORTALAR GELİŞTİRELECEK

Exit mobile version