2024’ün ilk yarısında dünya çapında meydana gelen afetlerin hem ekonomiye hem de sigortaya maliyeti belli oldu. Münich Re, 2024’ün ilk yarısına yönelik afetlere ilişkin değerlendirmelerini açıkladı. Seller, aşırı fırtınalar ve deprem toplamda yaklaşık 120 milyar dolar tutarında kayba yol açtı. Küresel sigortalı kayıplar, 37 milyar dolar olan 10 yıllık ortalamadan önemli ölçüde yüksek olan 62 milyar doları seviyesinde.
2024’ün ilk yarısında felaket niteliğindeki seller, aşırı fırtınalar ve deprem toplamda yaklaşık 120 milyar dolar tutarında kayba yol açtı. Küresel sigortalı kayıplar, 37 milyar dolar olan 10 yıllık ortalamadan önemli ölçüde yüksek olan 62 milyar doları seviyesinde. Doğal afetlerle bağlantılı ölüm sayısı geçmiş yıllara göre azaldı. Toplam kayıpların yüzde 68’i ve sigortalı kayıpların yüzde 76’sı şiddetli fırtınalar, su baskınları ve orman yangınlarından kaynaklandı. Münich Re, 2024’ün ilk yarısına yönelik afetlere ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.
Buna göre, 2024’ün ilk yarısındaki küresel kayıplar, 120 milyar dolar olarak, bir önceki yıldan (140 milyar ABD doları) daha düşüktü. Ancak 2023, Türkiye ve Suriye’deki şiddetli depremle bağlantılı olarak son derece yüksek kayıplardan etkilendi. Daha uzun vadeli bir karşılaştırmada, 2024’ün ilk yarısındaki genel kayıplar, hem geçmiş on yılın hem de önceki 30 yılın ortalama değerlerini aştı.
SİGORTALI KAYIP 10 YILIN ÜZERİNDE
Sigortalı kayıplar yıllık bazda 60 milyar dolardan biraz daha fazlaydı ve son 10 yılın üzerine çıktı. Özellikle, şiddetli fırtınalar, su baskınları ve orman yangınları için yapılan taleplerin payı bir kez daha yüksekti; toplam kayıpların yüzde 68’i ve sigortalı kayıpların yüzde 76’sı bu doğal afetlerden kaynaklandı.
Yılın ilk yarısındaki en maliyetli doğal afet, yeni yılın ilk gününde Japonya’da meydana gelen depremdi. Tahmini toplam kayıplar, yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki sigortalı kayıplar da dahil olmak üzere yaklaşık 10 milyar dolar tutarındaydı. Münich Re’nin tespitlerine göre, ülkenin doğal afetlere karşı oldukça hazırlıklı olduğu düşünülüyor. Bir afet meydana geldiğinde depreme dayanıklı inşaat yöntemleri, gelişmiş erken uyarı sistemleri ve güçlü bir acil durum müdahale stratejisi gibi önleyici tedbirler birçok hayat kurtarabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde şiddetli gök gürültülü fırtınalar yılın ilk altı ayındaki kayıp istatistiklerini yönlendirdi. İlk yarıya göre, 2024 şu anda ABD’de şiddetli fırtına kayıpları açısından dördüncü en maliyetli yıl; 45 milyar dolar ve bunun 34 milyar dolardan fazlası sigortalıydı. Bir yıl önce, ilk yarıyılın toplam kayıpları yaklaşık 52 milyar dolardı ve buna 40 milyar dolar tutarındaki sigortalı kayıplar da dahildi.
2024 EN SICAK 5 YILDAN BİRİ
Münich Re’nin raporuna göre, Ocak ayından Haziran ayına kadar, küresel ortalama sıcaklık sanayi öncesi seviyeden yaklaşık 1,5°C daha yüksekti. Bilim camiası, küresel ısınmanın 1,5°C’nin üzerinde olduğu tek bir yılın, ilan edilen Paris iklim hedeflerine ulaşamama anlamına gelmediğini vurgulasa da, yükselen sıcaklık eğilimi durma belirtisi göstermiyor. İlk yarıyılda dünyanın hemen her yerinde ortalama sıcaklıklar alışılmadık derecede yüksek olmakla kalmadı; aynı zamanda dünya çapında rekor kıran yükseklikler de bildirildi. Örneğin, Haziran ortasında Suudi Arabistan’ın birçok yerinde 50°C’nin üzerinde sıcaklıklar kaydedilirken, Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde Mayıs ayında 49,9°C’lik rekor bir sıcaklık yaşandı. NOAA şu anda 2024’ün 1850’den bu yana en sıcak beş yıldan biri olacağını ve yüzde 60 olasılıkla tarihin en sıcak yılı olacağını öngörüyor.
Sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar sadece sıcak çarpmasından kaynaklanan daha fazla ölüme neden olmakla kalmıyor; aynı zamanda orman yangınlarının da daha olası hale gelmesini sağlıyor. Teksas’ta, eyaletin tarihindeki en kötü orman yangını 400.000 hektardan fazla alanı, yani İspanya’nın Mallorca adası büyüklüğünde bir alanı yok etti. Mayıs ayında, batı Kanada’da mevsim normallerinin dışında erken çıkan büyük orman yangınları binlerce kişiyi tahliye etmeye zorladı.