2023’ün üçüncü çeyreğinde doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar 88 milyar dolara ulaştı. Toplam ekonomik kayıp ise 295 milyar doları bulacak. 2023’teki olayların toplam ölü sayısı şimdiden 75 binin üzerine çıktı ve bu yıl 2010’dan bu yana en ölümcül yıl oldu.
2023’ün üçüncü çeyreğinde doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar 88 milyar dolara ulaştı. Toplam ekonomik kayıp ise 295 milyar doları bulacak. Aon, 2023 üçüncü çeyrek küresel felaket raporunu yayınladı.
Rapora göre, 2023’ün üçüncü çeyreğinde çok sayıda önemli felaket olayı yaşandı ve bu olay, yılbaşından bu yana toplam ekonomik kaybın 295 milyar doların üzerine çıkmasına ve 21. yüzyılın yıllık ortalaması olan 310 milyar dolara yaklaşmasına neden oldu. Bu çeyreğin en maliyetli olayı, Ağustos ayı başında Pekin ve Çin’in bazı eyaletlerinde yaşanan yaygın sel oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şiddetli konvektif fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplar, aralıksız faaliyetler nedeniyle artmaya devam etti ve tarihte ilk kez 50 milyar doları aşarak tüm küresel sigortalı kayıpların yaklaşık yüzde 60’ını oluşturdu. Sektör açısından bir diğer önemli olay da Hawaii’nin Lahaina kasabasını yok eden orman yangınıydı.
2010’DAN BU YANA EN ÖLÜMCÜL YIL
Yılın üçüncü çeyreğinde doğal afetlerden kaynaklanan toplam sigortalı kayıpların 88 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor ve milyar dolarlık olayların sayısının 2023’te şimdiden rekor kırması bekleniyor. Bu rakamlar başlangıç niteliğinde ve önümüzdeki aylarda gelişmesi bekleniyor.
2023’teki olayların toplam ölü sayısı şimdiden 75 binin üzerine çıktı ve bu yıl 2010’dan bu yana en ölümcül yıl oldu. Üçüncü çeyrekte, Akdeniz fırtınası Daniel fırtınasıyla bağlantılı sel ve Fas’taki deprem de dahil olmak üzere birçok önemli olay meydana geldi. Afet maliyetleri makroekonomik faktörlerden ve devam eden enflasyon baskısından etkilenmeye devam etti.
YIL SONUNDA 310 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
Rapora göre, 2023’ün üçüncü çeyreğinde doğal afetlerden kaynaklanan küresel ekonomik kayıpların ilk etapta 295 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yıllık kayıpların, 4. çeyrekte beklenen ek aktivite ve son felaket olaylarındaki kayıp gelişimi nedeniyle uzun vadeli (310 milyar dolar) ve on yıllık (339 milyar dolar) ortalamalara yaklaşması ve hatta bu ortalamaları aşması muhtemel. Şu anda, Eylül sonu itibarıyla dünyada en az 47 milyar dolarlık felaket yaşandığı tahmin ediliyor.