Yapılan araştırmalara göre de aktüerlik geleceğin mesleği olarak görülüyor. Yükseköğretim istihdam göstergelerine göre de lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler arasında geliyor. Peki, nasıl aktüer olunur, kimler aktüer olabilir?
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Aktüerlik, dünyada ilk 10 meslek arasında yer alırken, Türkiye’de son yıllarda üniversite adayları arasında tercih sıralamasında ilk sıralarda yer almaya başladı. Araştırmalara göre de aktüerlik geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Özellikle yapay zekanın gündeme gelmesi ile birlikte aktüerliğin önemi daha da arttı. TÜİK’in, yayımladığı 2023 yılı yükseköğretim istihdam göstergelerine göre de lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler arasında 34 bölüm içinde aktüerya bilimleri 26. sırada yer alıyor.
AKTÜER KİME DENİR, NE İŞ YAPARLAR?
Aktüer, sigortalı riskler ile primlerini istatistiki olarak, olasılık hesaplamalarını içine katarak tespit eden kişilere denir. Sigorta primleri de kar payı ve rezervlerin hesaplanması da aktüerin yaptığı hesaplamalara göre belirlenir. Aktüerlik; yatırım, istatistik, matematik, finansman ve demografi konularında çeşitli bilimsel teoriler kullanarak prim, karşılık ve yatırım getirilerini hesaplayan, her türlü tarife, tablo ve teknik esasları hazırlayan, geleceğe yönelik teknik ve finansal tahminler yapan, olası riskleri belirleyen, bunların olumsuz etkilerini önleyici tedbirlere ilişkin tavsiyelerde bulunan kişiler olarak tanımlanıyor.
NASIL AKTÜER OLUNUR?
Aktüer olabilmek için öncelikle, en az lisans derecesi ile mezun olunması gerekiyor. Üniversitelerin aktüerya bölümünden mezun olunabileceği gibi özel ya da kamu şirketlerinde üç yıl mesleki uygulamada bulunmak da aranan özellikler arasında. Bu şartlara sahip kişilerin aktüer olabilmeleri için aktüerlik sınavlarına katılıp, başarılı olması gerekiyor.
Uzmanlara göre, aktüer ihtiyacı her geçen yıl artıyor ancak yeterli sayıda aktüer bulunamıyor. Uzmanlar, “Sosyal güvenlik alanındaki ihtiyacı, mahkemelerdeki özellikle trafik kazasına yönelik dava yoğunluğunu, sigorta, banka ve finans alanındaki ihtiyaçları göz önüne aldığımızda ciddi bir aktüer eksikliği bulunuyor. Buna karşılık aktif aktüer sayısı ise 120’lerde” diyor.
YILLIK MAAŞLARI NE KADAR?
Araştırmalara göre üniversite mezunu ve mesleğe yeni atılan bir aktüerin maaşı Fransa’da, yıllık ortalama 67 bin 598 dolar. Almanya’da bu maaş 117 bin 116 dolara çıkıyor. 10 ila 15 yıllık tecrübesi olan aktüerin maaşı ise Almanya’da 145.595 doları aşabiliyor ve ekip lideri pozisyonlarında bu miktarı ikiye hatta üçe katlanabiliyor. ABD’de ortalama ücret yaklaşık 116 bin dolar. 15 yıldan fazla bir deneyime sahip olan aktüerin yıllık maaşı 198 bin doları aşabiliyor.