Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son dönemde hem çeklerin yazılma hızında hem de konkordato başvurularında artış olduğunu, devlet destekli alacak sigortasının bu ortamda özellikle KOBİ’lere ciddi katkı sağladığını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son dönemde hem çeklerin yazılma hızında hem de konkordato başvurularında artış olduğunu, devlet destekli alacak sigortasının bu ortamda özellikle KOBİ’lere ciddi katkı sağladığını söyledi.
Ali Sertaç Canal, son dönemde konkordato taleplerinde artış olduğunu belirterek, “Şu anda nispeten büyük firmaların konkordatoya başvurularını görüyoruz. Tahmin ediyorum bu bir süre daha devam edecek. Konkordatolar arttığı için biraz daha hayatta kalmaları için süreler de veriliyor. KOBİ’mizin ticari alacak sigortası varsa hiç o yapılandırmaları, o süreleri beklemeden tazminatını alıp konuyu unutabiliyor” dedi.
BÜYÜK ŞİRKETLERDE KONKORDATOLAR BAŞLADI
Ali Sertaç Canal, bu süreçte KOBİ’lerin içine düştüğü sorunlara da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı KOBİ’ler, biz çok büyük firmalara, Türkiye’nin bilinen firmalarına mal satıyoruz, bunu sigortalatmak istemiyoruz diyorlar. Biz de şu cevabı veriyoruz: Zaten güvendiğiniz yerden yumruğu yiyorsunuz. Bugün hiç tanımadığınız birisi size gelip vadeli mal istediğinde, hele bunu sadece bir faturaya dayandırarak ödemek istediğinde genelde zaten işletmeler bunu verme taraftarı olmuyor. Ya peşin para istiyorlar ya çek istiyorlar. Bazen KOBİ’ler çok büyük sipariş aldık diye sevinirler. Sipariş almak bir şey değil, o satışı yaptıktan sonra tahsilatı önemli. Şu anda büyük şirketlerde konkordatolar başladı. O işletmelerin böyle bir durum içerisine girmesi zaten en fazla KOBİ’yi etkileyecek. Çünkü ticaret hacminin büyük bir kısmını oraya endeksliyor.”
Konkordato sürecini doğru kullanan işletmeler için bu sürecin bir kurtuluş olduğuna da dikkat çeken Canal, şunları söyledi:
“Son dönemde biz şunu da görüyoruz; konkordato hakemliği yapanlar çok daha bilinçliler. Yani bir işletme sürece başvurduğu anda çok hızlı bir şekilde değerlendiriyorlar. Konkordato süreçlerini de çok uzatmadan hızlı bir şekilde çıkartmaya çalışıyorlar. Ama eğer firma gerçekten artık konkordatoyla kurtulamayacak durumdaysa da hiç uzatmıyorlar direkt hemen iflas kararını veriyorlar.”
ALACAK SİGORTASININ ETKİSİ
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasının, konkordato sürecindeki etkisine de değinerek, bu konuda şunları söyledi:
“Primi ödemeye devam ettiği sürece biz o teminatı sağlamaya devam ederiz. Alacak sigortası öyle bir durumdaki firmanın hayatına devam etmesini sağlayan enstrümanlardan bir tanesi. Çünkü alacağını teminat altına alıyor. Diğer taraftan bizim teminat verdiğimiz firma konkordato sürecine başvurduysa ve konkordato talebi kabul edildiyse biz konkordato masasına kaydımızı yaptırıyoruz ve genelde zaten yapılandırmalar devreye giriyor.”