Sigorta Gazetesi

Alacak sigortası ticari riski en aza indiriyor

Gebze Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen ve alacak sigortasının masaya yatırıldığı toplantıda devlet destekli ticari alacak sigortası sanayicilere ve KOBİ’lere anlatıldı. Toplantıya Türk Reasürans Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal katıldı. 

Editör: Aytaç NALLAR

KOBİ’ler devlet destekli alacak sigortasına sahip çıktı. Gebze Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen ve alacak sigortasının masaya yatırıldığı toplantıda devlet destekli ticari alacak sigortası sanayicilere ve KOBİ’lere anlatıldı.

Toplantıya Türk Reasürans Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal katıldı. Canal, KOBİ’lere ve sanayicilere, alacak sigortasındaki son gelişmeler hakkında bilgiler verirken; toplantıya katılan KOBİ ve sanayici temsilcileri de alacak sigortası konusunda merak ettiklerini sorma fırsatı buldu.

CANAL: YENİ ÇALIŞMAMIZ SÜRÜYOR

Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, Türkiye’de işletmelerin yüzde 99’nun KOBİ vasfında olduğunu, 1.5 milyon KOBİ’den bahsedileceğini belirterek, bunlardan 400 bininin ticari alacak sigortasını yaptırabileceğini söyledi. Canal, bugün için 50 bin şirketin alacak sigortasından yararlandığını ve 10 milyar TL’lik teminat verdiklerini ifade ederek, devlet destekli ticari alacak sigortası açısından gidecek daha çok yol olduğunu kaydetti.

Canal, ticari alacak sigorta poliçesinin bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarına da değinerek, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın liderliğinde böyle bir çalışmamız var. Bu ürünün özellikle bankalar nezdinde bir teminat olarak kullanılması ile ilgili 2023’ün ilk çeyreğine yönelik bir çalışmamız var” dedi.

KOBİ YASTIĞA BAŞINI RAHAT KOYUYOR

Ticari alacak sigortasının bu haliyle bile KOBİ’nin finansmanına destek sağladığını vurgulayan Canal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ticaretteki en büyük risklerin başında belirsizlik geliyor. Sigorta, bu belirsizliği ortadan kaldırıyor, paranızın en kötü şartlarda ne kadarının ne zaman kasanıza gireceğini artık biliyorsunuz. Bugün işletmelerin yakındığı konuların başında düşük kar marjları geliyor. Çok kaba bir hesaplamayla yüzde 5 kar marjı ile çalışan bir firmanın, 100 bin liralık bile bir alacağı, bir yerde takıldığında, tahsil edemediğinde; 2 milyon liralık yeni satış yapması lazım ki, yerine koysun. Sigorta yaptırdığında ise 100 bin lirasını tahsil edemediğinde ne kadar bir sürede, ne kadarının kasasına gireceğini artık biliyor, gece yastığa başını rahat koyuyor.”

GENÇ: DEVLET DESTEĞİ İLE PRİM UCUZLUYOR

Türk Reasürans Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç, alacak sigortasında devletin reasürans desteğinin sigorta priminin ucuz olmasına katkı sağladığını söyledi.

Ahmet Genç, devlet destekli ticari alacak sigortasına neden ihtiyaç duyulduğunun hikayesini de anlattı. 2012 yılında çeklerde hapis cezasının kaldırılması ile boşluk oluştuğunu, boşluğun doldurulması için de o dönem çalışmalar yapıldığını hatırlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönem Hazine ve TOBB ile beraber bir çalışma yapıldı. Bir akşam bu konuda TOBB’da toplantı yapılacaktı. Hatta o toplantıya giderken de Hazine yönetimi bana, ‘prime yüzde 20’ye kadar devlet desteği cebinde’ demişti. Toplantıda da birkaç o dönemin bakanı da vardı. Bizim, alacak sigortası gündeme geldiğinde, alacak sigortası yapan şirketlerden birinin bir banka ile ortaklaşa KOBİ’ler için ürün geliştirdiği, birkaç ay içinde ürünü çıkaracakları söylendi ve bizim çalışmamız pas geçildi. Maalesef hiçbir gelişme olmadı. O erteleme altı yıl işi uzattı. 2017’de ticari alacak sigortası için yeniden girişim oldu, üzerinde çalışıldı, 2018’in sonunda çıktı, 2019’da da uygulanmaya başladı. Başlangıçta mikro KOBİ’ler için uygulandı. Çünkü nasıl çalıştığını görmemiz gerekiyordu. Zaman içinde ufak tefek değişiklikler yapıldı, ciro artırıldı. O dönem devlet destekli ticari alacak sigortasını havuz şeklinde Halk Sigorta yönetiyordu. Sonrasında yönetimi Türk Reasürans’ı geçti.”

ÇİLER: HEPİMİZİN DESTEKLEMESİ LAZIM

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, devlet destekli alacak sigortasının KOBİ’ler için önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Paranızı hızlı tahsil ediyorsunuz, garantisi var yani. Sigorta yaptırıyorsanız, alacağınızı teminat altına alıyorsunuz. Bundan güzel bir şey olamaz; hem de devlet destekli. Bence herkesin bu konuya eğilmesi lazım. Mikro, orta ve yüksek cirolu KOBİ’ler yararlanacak. Bir de bu nakit akışını hızlandırıyor, ileriye dönük yatırımınızı görebiliyorsunuz. Gelecek finansa göre yatırım yapabiliyorsunuz. Bu da çok güzel bir şey. Onun için devlet destekli ticari alacak, sigortasını hepimizin desteklemesi lazım.”

Nail Çiler, maliyetler arttığı için üretimin sürdürülebilir olmasının önemli hale geldiğini belirterek, “Bir takım kar marjlarını ticaretin gereği gibi başka şeylerden de çıkartmamız lazım. Yüzdeler düştü ama biz kayıpları yaşarsak tamamen sıfırlarız. En azından bu alacak sigortasında riski aza indirme durumu var” şeklinde konuştu.

Exit mobile version