Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son üç aydır yazılan çek, protestolu senet ve konkordato başvurularında artış olduğunu belirterek, devlet destekli alacak sigortasına hem hasar başvurularının hem de poliçe talebinin arttığını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son dönemde konkordato başvurularındaki artışa paralel devlet destekli alacak sigortasında hem hasar başvurularının hem de sigortaya olan talebin arttığını söyledi. Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Son üç aydır yazılan çek, protestolu senet ve konkordato başvurularında artış olduğunu belirten Canal, “Özellikle konkordato rakamları çarpıcı. Yılbaşından bugüne kadar alınan konkordato sayısı, son iki senenin toplamı kadar ki, çok sayıda da bekleyen şirket olduğunu biliyoruz. Firmalar bu yaşadıkları veya içine girdikleri sıkıntıları bir nebze olsun aşabilmek, kendilerine vakit kazandırmak için bunu da yapıyorlar” dedi.
TAZMİNATTA KONKORDATO SÜRESİ BEKLENMİYOR
Canal, devlet destekli alacak sigortasında da hasar başvurularının arttığını, tutarsal olarak olmasa da adetsel olarak artış gözlemlendiğini ifade ederek, çoğunlukla da sıkıntıya giren şirketlerden başvuruların geldiğini kaydetti. Canal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hasar başvurusundan kısa bir süre sonra veya kendi çekini yazdırdıktan kısa bir süre sonra konkordato başvurusunda bulunuyorlar. Genelde bu firmalarla da biz konkordato masasında veya firmalarla protokoller yaparak, süreci hızlandırıyoruz. KOBİ’ler konkordato sürelerinin sonunu beklemeden tazminatı ödüyoruz. Azami 4 ay süren bir bekleme süresi var. O sürenin sonucunda konkordato devam etse bile biz tazminatını KOBİ’ye ödüyoruz.”
ÖDEDİĞİMİZ TAZMİNATI GERİ ALIYORUZ
Konkordato süreçlerinde ödenmeyen tutarlar hakkında da bilgi veren Canal, konkordatoya giden firmalarda 100 milyonlarla ifade edilecek rakamlardan bahsedileceğini vurgulayarak, “Bizim günün sonunda tazminat olarak ödediğimiz, tahsili mümkün olmayanlarla birlikte çok büyük rakamlar değil. Protokollerle ödediğimiz tazminatın büyük bir kısmını geri alabiliyoruz. Hatta bu konuda açıkçası reasürörler de çok mutlu. Çünkü aslında onların ödediği parayı bir yerde biz geri almış oluyoruz. KOBİ’ye ödediğimiz parayı da bir yerde kurtarmış oluyoruz. Öyle baktığınız zaman çok büyük rakamlar değil” şeklinde konuştu.
SİGORTAYA İLGİ ARTTI
Son dönemde yazılan çek, protestolu senet ve konkordato başvurularındaki artışın devlet destekli alacak sigortasına ilgiyi de artırdığına dikkat çeken Canal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir miktar artış hareketlerini biz de görüyoruz. Özellikle KOBİ sahipleri, şirket sahipleri bu süreci nasıl yönetirim diye baktığında, mutlaka devlet destekli alacak sigortasına ulaşıyor. Burada sıkıntıda olduğu alıcıları sigortalatmak isteyen bir kesim çıkabiliyor ki bu zaten mümkün değil. Çünkü sorun başlamış oluyor. Ama bilinçli patronlardan, KOBİ’lerden bu ürüne ilgi artmış durumda. Bize başvuru sayılarında da yani neredeyse oransal olarak hasar başvuruları kadar poliçe alma başvuruları da artmış durumda.”
Devlet destekli alacak sigortasında son verileri de paylaşan Canal, “Verdiğimiz teminat 20 milyar TL’yi geçti. Yaklaşık 42 bin firma var. Yani, 20 milyar TL’lik ticaret devlet destekli alacak sigortasının teminatı altında ve 42 bin firma da şu anda bundan yararlanıyor” dedi.