Sigorta Gazetesi

Arat: EYT’liler 1 Mart’ta maaşlarını hak edecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda EYT düzenlemesi hakkında açıklamalar yaptı. Arat, 2023 yılında 2.2 milyon kişinin düzenlemeden yararlanıp emekli olacağını belirterek, EYT kanunun yürürlüğe girdikten sonra, şubat ayı içinde yasalaşması halinde, teknik olarak 1 Mart itibariyle emekli olacakların emekli maaşını hak kedeceklerini kaydetti. Arat, “Maaş sonraki bir tarihte bağlanmış olsa da maaşlarını 1 Mart itibariyle hakketmiş olacak” dedi.

EYT düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Önümüzdeki hafta salı günü de Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Yasa tasarısının görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise düzenleme tüm detayları ile konuşuldu. Komisyonda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat bir konuşma yaparak, EYT düzenlemesinin detaylarını anlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT’lilerin, prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini doldurmuş, yaşı bekleyenlerin yaş ortalamasının 48,5 olduğunu söyledi. 2023 yılında içinde prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, yaş şartını sağlayamayan kişi sayısının 2,2 milyon olduğunu belirten Arat, bunun 1 milyon 661 bini 600’ünün SSK’lı, 88 bin 686’sının Bağ-Kurlu, 496 bin151’nin devlet memuru olduğunu, iki şartı sağlayıp da yaş şartını sağlayamayan ve EYT düzenlemesinden faydalanma imkanına sahip kişi sayısının 2023 yılı için 2 milyon 246 bin 378 kişi olduğunu kaydetti.

Arat, bu sayısının üzerine EYT’den etkilenecek kişiler de eklendiğinde önümüzdeki dönemde prim ödeme gün sayısını ve çalışma yılı şartını tamamlayarak, düzenlemeden yararlanacak toplam kişi sayısının 4 milyon 787 bin 297 kişi olduğunu ifade etti.

EYT’LİLERİN MALİYETİ NE OLACAK?

Kürşad Arat, EYT düzenlemesinden yararlanacak kişilerin maliyetine de değinerek, şunları söyledi:

“SSK’lılar açısından baktığımızda 1 milyon 161 bin kişinin maliyete toplam net etkisi 131 milyar lira olmasını öngörüyoruz. Şartları sağlayan EYT’lilerin yüzde 87’si çalışıyor. Burada bir prim kaybı olmasını beklemiyoruz. Bağ-Kurlular açısından baktığımızda ise burada 5.2 milyar lira prim kaybı öngörüyoruz. Buna bayram ikramiyelerini de koyduğumuzda net etkisinin 7.5 milyar lira olmasını bekliyoruz. Emekli Sandığı’na baktığımızda devlet memurlarının yüzde 25’inin emekli olacağını tahmin ediyoruz. Bu çerçevede de emekli aylığı etkisinin 15.4 milyar liray olacağını tahmin ediyoruz. Emekli ikramiyesi, görev aylığı gibi maliyetleri de eklediğimizde toplam maliyete etkisinin 40 milyar lira olmasını, bunun da 55 milyar lira olduğunu öngörüyoruz. SSK’lılar açısından prim kaybı olmadan maliyetin 194.4 milyar lira, prim kaybının olması durumunda da 255 milyar lira arasında bir rakam öngörüyoruz.”

MAAŞ BAĞLAMA ORANINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Kürşad Arat, EYT kanunun yürürlüğe girdikten sonra, şubat ayı içinde yasalaşması halinde, teknik olarak 1 Mart itibariyle emekli olacakların emekli maaşını hakkedeceklerini, maaş sonraki bir tarihte bağlanmış olsa da maaşlarını 1 Mart itibariyle hakketmiş olacaklarını vurguladı. Arat, “Maaş bağlama oranında, aylık bağlama oranında bir değişiklik yok. Mevcut sistemde nasıl bağlanıyorsa; prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre, herkese ayrı bir maaş bağlanıyor” dedi.

Exit mobile version