Sigorta Gazetesi

‘Asgari ücrete göre tarifede uyarlama yaparız’

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasında açıkladıkları yol haritası sonrası değerlendirmelerde bulunarak, gelecek döneme ilişkin de açıklamalar yaptı. 2023’te asgari ücrette yaşanacak artışa paralel maliyetleri ve primleri yeniden değerlendirileceğini belirten Eroğlu, “Eğer asgari ücrette beklentilerimizin dışında bir artış olursa fiyatlarda da bir uyarlama gündeme gelecek” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 2023’ün başında, asgari ücrete göre trafik sigortasında tarifenin yeniden belirlenebileceğini açıkladı. Eroğlu, trafik sigortasında açıkladıkları yol haritası sonrası değerlendirmelerde bulundu.

2023’te asgari ücrette yaşanacak artışa paralel maliyetleri ve primleri yeniden değerlendirileceğini belirten Eroğlu, “Asgari ücret işçilik maliyetini etkiliyor ve özellikle ölümlü kazalarda bedeni tazminat rakamları asgari ücrete göre belirleniyor. Dolayısıyla asgari ücret artışı ölümlü kazalarda açılmış tüm dosyaları ve şirketlerin ayırdığı karşılıkları etkiliyor. Asgari ücretteki artış da tüm bunları etkileyecek. Eğer asgari ücrette beklentilerimizin dışında bir artış olursa fiyatlarda da bir uyarlama gündeme gelecek” dedi.

TRAFİKTE ZARAR NORMAL AMA…

Mehmet Akif Eroğlu, “Trafik sigortasının fiyatları size göre yüksek mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Şu anki fiyatlar maliyetlere göre olması gereken yerde. Biz sürücü davranışlarını kontrol etmeye başlarsak, orijinal parça, eş değer parça, doğrudan tazmin gibi yeni uygulamalar getirirsek, sistemdeki bazı kaçakları temizlersek, mükerrer bazlı ödeme yapılan maliyetleri kontrol edebilirsek; o zaman 26 milyon insana daha uygun fiyatlarla poliçe sunabiliriz.”

Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasında şirketlerin zarar etmesinin normal bir durum olduğunu ancak Türkiye’deki durumun normal olmadığını ifade ederek, “Biz tavan tarife getirdik ve tavan tarife getirdiğimiz için sürücü davranışlarını yönetemiyoruz. Çok kaza yapan sürücüyle iyi sürücüyü ayıramadık. Tavan tarife şu demek; bir yerden sonra ne kadar kaza yaparsanız yapın trafik priminiz artmayacak. Bu sürdürülebilir değil. Biz insanların davranışlarını kontrol etmek zorundayız” dedi.

ŞİRKETLER POLİÇE SATMAK İSTEMİYOR

Mehmet Akif Eroğlu, sigorta şirketlerinin, trafik poliçesi satmaktan imtina ettiklerini ve işin bu boyutuna odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Trafik branşı normalde zarar üreten branştır, bunu anlayabiliriz ama özellikle 2022 yılında araç değerlerinin ve asgari ücrete bağlı hasar maliyetlerinin artmasından dolayı hasarlar arttı, primler yetmemeye başladı. Biz de SEDDK olarak tarifeyi artırdık ve enflasyondaki artışı karşılayacak bir fiyat oluşturduk. Ona rağmen hala sektörümüzün özellikle riskli sürücülere poliçe satmada imtina ettiğini görüyoruz. Bu da şöyle bir sorun yaratıyor; hem vatandaşımız poliçeye daha geç ulaşıyor hem de acentelerimiz sigortalıyla karşıya kalıyor. Sigorta şirketlerimizin satmama sebebinin zarardan kaynaklı olduğunu gördük.”

SEKTÖRÜMÜZ İÇİN BİR DEVRİMDİR

Prim artışının sorunu çözmediğini, bugüne kadar sektörün sadece fiyat tarifesini konuştuğunu belirten Eroğlu, çözümün maliyetleri ve sürücü davranışlarını kontrol etmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda açıkladıkları yol haritasının iyi sürücü kötü sürücü ayrımını ortaya koyan bir yol haritası olduğuna değinen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İyi sürücü kötü sürücü ayrımını kişi temelli poliçe netleştirir. Bugün için biz sadece işleteni takip ediyoruz. Kaza yapanla, işleten farklı kişiler olursa; kaza yapanı bir kenara koyuyoruz, işletenin üzerine yazıyoruz. Bu durumda da kaza yapanın hiçbir hasar geçmişi olmuyor. Bu kişi başka bir şirkette çalışmaya başladığında geçmişi temiz gözüküyor. Ya da çok hasar yapan sürücü aracını bir başkasının üzerine geçiriyor. Biz de diyoruz ki, artık işletenle birlikte kişiyi de takip edeceğiz. Bu bir devrimdir, sektörümüz için. Kişi temelli poliçeye 2023 itibariyle başlayacak altyapımız var fakat kanun değişikliği gerekiyor. Onun için de biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ama biz bugünden kayıt altına almaya başlayacağız.”

YENİ BASAMAK SİSTEMİ YANLIŞ ANLAŞILDI

Mehmet Akif Eroğlu, mevcut basamak sistemine çok iyi sürücüler ile çok kötü sürücüler için yeni basamaklar eklediklerini açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu basamaklardan biri 0, diğeri de 8’inci basamak. 0’ıncı basamak çok kritik, riskli sürücüleri ilgilendiriyor. Burada da bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim. Yılda üç defa kaza yapan kişiyi 0’a almayacağız. Hangi basamaktaysanız zaten her kaza başında bir basamak aşağı düşüyorsunuz. Sanki yılda 3 defa kaza yapınca doğrudan 0’a gidecek şeklinde yanlış anlaşılma oldu. Zaten basamak sisteminde gitmeniz gereken yere gidiyorsunuz. Sorun şuydu; 1’nci basamaktaki riskli sürücü 3 kaza da yapsa, 5 kaza da yapsa o basamakta kalıyor, davranışlarını değiştirmiyordu ve ona verdiğimiz sürprim çok fazla değildi. 1’inci basamakta da herkes aynı değil. Bazıları var beş, altı defa kaza yapıyor. Bunların sayısını çıkarttık; 1’inci basamakta 16 bin kişi var. Bunlardan 6 bini senede altı, yedi defa kaza yapıyor. Bu kazaların bir bölümü maddi, bir bölümü bedeni. Şimdi biz bunları 0’ıncı basamağa alacağız ve minimum yüzde 200 primleri artıracağız. Bu artırımı da 4’üncü basamağa göre yapacağız. Aynı şekilde yıllardır 7’inci basamakta bekleyen hasarsız, çok iyi sürücüler var. Onları da 8’inci basamağa alacağız ve yine 4’üncü basamağa göre o kesime de yüzde 50 indirim uygulayacağız. Hasarsız sürücülerin de sayısını belirledik, onlar da 6,5 milyon kişi ve bu kişiler 5 yıldır kaza yapmıyorlar.”

Exit mobile version