Sigorta Gazetesi

Aşırı hava olaylarına karşı en kırılgan ülke Türkiye

İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık raporu yayınlandı. Raporda, dünyanın, önümüzdeki yirmi yılda 1,5 derece küresel ısınmayla birlikte kaçınılmaz çoklu iklim tehlikeleriyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Raporda, Türkiye’ye yer verildi. Türkiye, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi. Sıcaklık artışları nedeniyle Türkiye’nin kişi başına GSYİH’sinde yüzde 17 düşüş yaşanması muhtemel.

Dünya, önümüzdeki yirmi yılda 1,5 derece küresel ısınmayla birlikte kaçınılmaz çoklu iklim tehlikeleriyle karşı karşıya kalacak. Bu ısınma seviyesinin geçici olarak aşılması bile, geri döndürülemez etkiler yaratacak ve altyapı ve alçak kıyı yerleşimleri de dahil olmak üzere toplum için riskler artacak.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık raporu yayınlandı. Rapora göre, insan kaynaklı iklim değişikliği, doğada tehlikeli ve yaygın bozulmalara neden oluyor ve riskleri azaltma çabalarına rağmen dünya çapında milyarlarca insanın hayatını etkiliyor. Rapora göre, artan sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve seller bitkilerin ve hayvanların tolerans sınırlarını çoktan aşarak ağaçlar ve mercanlar gibi türlerde toplu ölümlere neden oluyor. Bu aşırı hava olayları eşzamanlı olarak meydana geliyor ve yönetilmesi giderek zorlaşıyor. Bu durum özellikle Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika’da, Küçük Adalarda ve Kuzey Kutbu’nda milyonlarca insanı gıda ve su güvensizliği ile karşı karşıya bıraktı.

İNSAN SAĞLIĞI ETKİLENİYOR

Bilim adamları, iklim değişikliğinin doğal kaynakların sürdürülemez kullanımı, artan kentleşme, sosyal eşitsizlikler, aşırı olaylardan kaynaklanan kayıplar ve zararlar ve bir pandemi gibi küresel eğilimlerle etkileşime girdiğine ve gelecekteki kalkınmayı tehlikeye attığına dikkat çekiyor. Rapora göre, insanların sağlığı, yaşamları ve geçim kaynaklarının yanı sıra enerji ve ulaşım sistemleri de dahil olmak üzere mülk ve kritik altyapı, sıcak hava dalgaları, fırtınalar, kuraklık ve selden kaynaklanan tehlikelerin yanı sıra deniz seviyesinin yükselmesi de dahil olmak üzere yavaş başlayan değişikliklerden giderek daha fazla olumsuz etkileniyor.

Rapor, iklime dayanıklı kalkınmanın mevcut ısınma seviyelerinde zaten zorlu olduğunu açıkça belirtiyor. Küresel ısınma 1.5°C’yi aşarsa daha sınırlı hale gelecek. Bazı bölgelerde küresel ısınmanın 2°C’yi aşması imkansız olacak. Bu önemli bulgu, eşitlik ve adalete odaklanan iklim eyleminin aciliyetinin altını çiziyor. Yeterli finansman, teknoloji transferi, siyasi taahhüt ve ortaklık, iklim değişikliğine daha etkili uyum ve emisyon azaltımlarına yol açar.

TÜRKİYE’YE ETKİLERİ NASIL OLACAK?

Raporda Türkiye ile ilgili de tespitler yapılıyor. Bu tespitler şöyle:

GSYİH’SİNDE YÜZDE 17 DÜŞÜŞ YAŞANMASI MUHTEMEL

Exit mobile version