Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, Trafik Teklif Platformu’nda, yasal ve teknik sıkıntılar olduğunu, bazı şirketlerin olumsuz etkileneceği belirterek, Platform ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, orta yol bulanacağını söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Atilla Benli, SEDDK’nın, trafik sigortasında yaşanan sorunlar üzerine gündeme getirdiği ve çalışmaların devam ettiği Trafik Teklif Platformu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konu hakkında SEDDK’nın açıklamaları olduğunu ve SBM’nin yaptığı hazırlıklar ve duyurular olduğunu ifade ederek, “
“Aslında 1 Mayıs genelgesiyle trafik yol haritasına uygun, çok önemli ve olumlu bir iş yapıldı. Genelgedeki tüm maddeler mevcut sistemi daha adaletli hale gelmesini yönelikti. İyi, kötü sürücü arasında dengenin sağlanması için bazı önlemler içeriyordu. Ardından Kaçınma Genelgesi geldi. Kaçınma Genelgesi de şirketler arası haksız rekabeti önlemek, herkesin eşit miktarda arz konusunda elini taşın altına koymasını sağlamak için bir uyarı ve gerekirse ceza içeren bir genelgeydi. Ardından bu platform gelince biraz kafamız karıştı” dedi.
BİLANÇODA SIKINTI YARATABİLİR
Kurulacak Trafik Teklif Platformu’na acentelerin teklif almak için başvuracaklarını, beş dakika içerisinde teklif alınmadığı takdirde önceki şirketi üzerinden poliçeleştirilerek, havuza devredileceğine değinen Benli, şunları söyledi:
“Ancak burada acente ilişkisi olup olmadığı hususunda hukuksal ve teknik olarak bazı sıkıntılar var. Tahsilat sistemleri nasıl yapılacak? Sigorta Bilgi Merkezi’nin sadece şirketlerin tahsilat sistemlerine uygun hale getirmesi bence iki ay sürer. Biraz zamana ve netleşmesine ihtiyacımız var. Bu konu şu an gördüğümüz haliyle mevcut arz konusunda elini taşın altına koyan şirketleri olumsuz etkileyecek görünüyor. Kendi şirketimden örnek vereyim. Geçen sene Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında yüzde 41’e varan pazar payımız oluştu. Diğer şirketlerden yapılamayınca Türkiye sigorta üzerinden yüklenildi. Bu da bilanço anlamında sıkıntı yaratabilir.”
PAYI YÜKSEK OLAN OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR
Atilla Benli, Trafik Teklif Platformu’nun, Türkiye Sigorta gibi trafik sigortasından büyük pay alan şirketleri olumsuz etkileyeceğine de dikkat çekerek, “Çünkü burada eski şirketinden yazacaksa, pazar payı yüksek olan şirketinden yazacak. Pazar payı yüksek olan şirketten yazdığını da havuza devredecek. Havuz da şöyle bölüşüyor; yüzde 50’si şirket sayısına bölünüyor, kalan yüzde 50’si pazar payına göre dağıtılıyor. Böyle olunca da trafikte pazar payı yüksek olanlar, yani zarar üreten, zorunlu olan bir sigortadan daha fazla pay almak zorunda kalıyor. İşte burada bir haksızlık olacak” dedi.
ACENTELER YETKİSİZ ÜRETİM YAPACAK
Atilla Benli, Trafik Teklif Platformu ile Kaçınma Genelgesi’nin sıfırlandığına da vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kaçınma Genelgesiyle ve 1 Mayıs’taki genelge ile aslında kasko/trafik dengesizliği olan şirketleri de teşvik eden bir sistem vardı. Yani trafik yazmayayım, kasko yazayım dersen; onu engelleyecek bir durum var. Şimdi o da sıfırlanıyor. Trafik lisansı olmayan şirketler için rekabet açısından doğru değil. Trafik lisansı yok ama kaskoda bizimle rekabet ediyor. Aynı araca trafik ve kasko teklif ediyorsunuz; trafiğini Türkiye Sigorta’dan, kaskosunu da trafik lisansı olmayan bir şirketten yaparsa ve ben onunla prim anlamında rekabet ediyorsam; bunda bir sorun vardır. Platform bu şekliyle hayata geçerse, bir de hukuksal sorun var. Acenteler yetkisiz üretim yapacaklar. Yani bunun da hukuksal sıkıntıları olacak. Kendi şirketinden değil, acentelik sözleşmesi olmayan, tahsilat yetkisi almadığı şirketlerden bu üretimleri yaptığı zaman hem diğer acentelerle haksız rekabet olacak hem hukuksal anlamda sıkıntılar çıkacak ve aynı zamanda üretim yapan sigorta şirketi kendi acentesi üzerinden sermayesini kullanacak.”
BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜM BULUNUR
Atilla Benli, “Bu konuları SEDDK ile konuşmuyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“TSB Hayat Dışı Yönetim Komitesi olarak görüşlerimizi ilettik. Türkiye Sigorta olarak da görüşlerimizi TSB’ye ilettik, TSB’de SEDDK’ya iletti. SEDDK Başkanı ile konuştuk. SEDDK Başkanı’nın amacı iyi niyetli, arzı çoğaltmak, vatandaşa sıkıntı yaratmamak. Dolayısıyla bir şekilde çözüm bulunur.”