AXA Gelecek Riskleri Raporu 2024’ün 11. sayısı yayımlandı. Rapor, jeopolitikten güvenliğe, yanlış bilgiye kadar hızla gelişen teknolojik gelişmeler ve giderek daha fazla birbirine bağlı risklerin damga vurduğu bir dünyada, riskleri yönetmenin, karar almanın ve zorluklarla mücadele etmenin giderek daha karmaşık hale geldiğini vurguluyor.
İklim değişikliği, 2024’ün riskleri arasında ilk sırada yer aldı. AXA Gelecek Riskleri Raporu 2024’ün 11. sayısı yayımlandı. Gelecek Riskleri Raporu, gelecekte karşılaşabileceğimiz ortaya çıkan riskleri araştırıyor. Rapor, 50 ülkeden 3 bin uzmana ve 15 ülkeden 20 bin kişiden oluşan temsili bir örneğe, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde toplum üzerindeki potansiyel etkilerine göre en önemli 10 ortaya çıkan riski sıralamaları için sorulan yıllık bir ankete dayanıyor.
Gelecek Riskleri Raporu, 11. sayısında, jeopolitikten güvenliğe, yanlış bilgiye kadar hızla gelişen teknolojik gelişmeler ve giderek daha fazla birbirine bağlı risklerin damga vurduğu bir dünyada riskleri yönetmenin, karar almanın ve zorluklarla mücadele etmenin giderek daha karmaşık hale geldiğini vurguluyor.
Rapora göre ilk 10 risk şöyle sıralanıyor:
- İklim değişikliği.
- Jeopolitik istikrarsızlık.
- Siber güvenlik riskleri.
- AI ve büyük veriyle ilgili riskler.
- Toplumsal gerginlikler ve hareketler.
- Doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitlilik riskleri.
- Enerji riskleri.
- Yeni güvenlik sorunları ve terörizm.
- Pandemiler ve bulaşıcı hastalıklar.
- Finansal istikrar riskleri.
JEOPOLİTİK İSTİKRARSIZLIK ENDİŞELENDİRİYOR
Rapordan çarpıcı başlıklar özetle şöyle:
Rapora göre iklim değişikliği her kıtadaki uzmanların en büyük endişesi olmaya devam ediyor. Bu arada, etkisine ilişkin popüler farkındalık artmaya devam ediyor. Bu riski ilk beşte seçenlerin yüzde 77’si, günlük yaşamlarında buna karşı savunmasız hissettiklerini söylüyor. Bu oran geçen yılki ankette yüzde 73’tü ve ilk sırayı paylaşıyordu.
Jeopolitik istikrarsızlık daha fazla uzmanı endişelendiriyor. Genel olarak ikinci sırada, 2023’teki yüzde 9’a kıyasla uzmanların yüzde 16’sı tarafından en büyük risk olarak derecelendirildi. Bu artışın, Orta Doğu’daki devam eden krizle, Ukrayna’daki devam eden çatışmayla ve artan küresel gerginlik, meydan okuma ve korumacılık atmosferiyle bağlantılı olması muhtemeldir.
Siber güvenlik büyük bir tehdit olarak görülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ikincilikten üçüncü sıraya düşmesine rağmen, siber güvenlik daha fazla bireysel uzmanın ilk beş riski arasında yer aldı. Bu risk hakkındaki endişe, yapay zekanın yeteneklerindeki sürekli ilerleme ve büyük sağlayıcılara artan bağımlılıkla birlikte jeopolitik istikrarsızlıkla yakından bağlantılıdır.
Rapora göre uzmanların yüzde 93’ü krizlerin günlük hayatımız üzerinde giderek daha önemli bir etkiye sahip olduğuna inanıyor. Yüzde 88’i yanlış bilgilendirmenin siyasi kurumların işleyişi üzerinde ciddi sonuçları olduğunu kabul ediyor. Yüzde 91’i sigortacıların insanları ortaya çıkan risklere karşı korunmadaki rolünün önemini vurguluyor.