AXA Türkiye, Ashoka Türkiye ile işbirliği yaptı, eğitim odaklı iki önemli sosyal sorumluluk projesine imza attı. Bunlardan biri KODA (Köy Okulları Değişim Ağı), diğeri özel öğrenme ihtiyacı olan çocuklar için mobil eğitim platformu olan Otsimo. Ashoka Türkiye Ülke Müdürü Ezgi Özkök Sefer ile AXA Türkiye İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar işbirliği sürecini ortaklaşa anlattı.

Editör: AYTAÇ NALLAR
AXA Türkiye, Ashoka Türkiye ile işbirliği yaptı, iki önemli sosyal sorumluluk projesine imza attı. Bunlardan biri KODA (Köy Okulları Değişim Ağı), diğeri özel öğrenme ihtiyacı olan çocuklar için mobil eğitim platformu olan Otsimo. Ashoka Türkiye Ülke Müdürü Ezgi Özkök Sefer ile AXA Türkiye İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar işbirliği sürecini ortaklaşa anlattı.
Ashoka Türkiye Ülke Müdürü Ezgi Özkök Sefer, Ashoka’nın global bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, 46 yıldır faaliyet gösterdiğini belirterek, “Şu anda 100’e yakın ülkede çalışmalarını sürdürüyor ve sosyal girişimcilik kavramını aslında ilk kez 46 yıl önce ortaya atan sivil toplum kuruluşu” dedi.
SEFER: ÇÖZÜMÜN SİSTEMSEL OLMASI ÖNEMLİ
Ashoka’nın asıl amacının toplumsal ya da çevresel problemi çözmek olduğunu ifade eden Sefer, “O problem ekonomik olabilir, sosyal olabilir, eğitimle alakalı olabilir, medya ile alakalı olabilir, kadın problemleriyle ilgili olabilir, tarım, iklim krizi olabilir… Aklınıza gelebilecek her türlü kriz, her türlü problemle ilgili çözüm üreten kurumuz. Bizim tanımamızda en önemli şey, çözümün sistemsel olması. Yani ne demek istiyorum? Gidip böyle bir ürün ya da bir hizmet üretmekten ziyade, o problemin aslında köküne inen, o problemin kökünü tespit edip onu çözmeye çalışan kişileri ve bununla alakalı harekete geçmiş bir kurum kurmuş, bu dernek olabilir, vakıf olabilir bir şirket olabilir, biz sosyal girişimcilerimiz olarak topluluğumuza dahil ediyoruz” şeklinde konuştu.
KOÇKAR: GLOBALDE SEÇİLEN 3 ÜLKEDEN 1’İ TÜRKİYE
Onur Koçkar, AXA Global’in, bu sene dünya çapında Ashoka Global ile işbirliği başlattığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu proje; eğitimdeki eşitsizliklerin giderilmesi ve gençlere eğitimde daha fazla fırsat tanınmasına yönelik sosyal girişimlerin Ashoka ile birlikte desteklenmesi amacını taşıyor. Globalde bu sene ilk 3 seçilen ülkeden bir tanesiyiz; Fransa, Belçika ve Türkiye’de bu proje başladı. Bu proje şimdi 3 senelik olarak planlandı ve toplamda bu seçilen ülkelerde 30’a yakın sosyal girişimci tespit edilecek ve Ashoka ile birlikte desteklenecek.”
PROJELER: KODA VE OTSİMO
Koçkar, projeye, Türkiye’de iki sosyal girişim ile başladıklarına dikkat çekerek, “Bunlardan bir tanesi KODA Köy Okulları Değişim Ağı, ikincisi Otsimo. Adı üzerinde KODA, köy okullarındaki öğretmenleri destekleyerek köy okullarındaki eğitimi geliştirmeye, çeşitlendirmeye, ulaşılabilirliğini ve kalitesini artırmaya yönelik faaliyet gösteren bir sosyal girişim. Halihazırda işleyen, bir süredir devam eden bir girişim. Bunlara yenileri eklenecek. Otsimo da otizm spektrumundaki çocuklara, bireylere, eğitim ve desteklere ulaşmada onları kolaylaştıran bir fırsat eşitliği sağlayan, o eğitime ve desteğe daha rahat ulaşmalarını sağlayan bir uygulama geliştiren bir firma” dedi.
Ezgi Özkök Sefer, AXA Türkiye ile işbirliklerini, “AXA Türkiye ve Ashoka Türkiye olarak burada uygulamasını gerçekleştiriyoruz. İki sosyal girişimcimizi Ashoka’nın aslında 46 yıldır uzmanı olduğu bir seçim sürecinden geçirdik ve onlar bu programa bir şekilde dahil oldular. İkinci ve üçüncü yılında da yine Türkiye’den yeni sosyal girişimciler, yine eğitim alanında çalışan yeni sosyal girişimciler programa dahil olacak” şeklinde özetledi.














