Sigorta Gazetesi

Bakan Elvan, BES’teki fon büyüklüğünü açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, verilen bir soru önergesi üzerine bireysel emeklilik sistemindeki hem katılımcı sayılarını hem de fon büyüklüklerini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 25 Mart 2021 tarihinde, Meclis’e, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili soru önergesi verdi.

Soru önergesinde; “Ülkemizde Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) kayıtlı katılımcı sayısı kaçtır? BES’teki toplam fon büyüklüğü ne kadar olmuştur? Son beş yılda süresi dolmadan BES’ten ayrılan katılımcı sayısı kaçtır? Pandemi süreci başlangıcından itibaren BES’teki katılımcı payının tamamını çeken katılımcı sayısı kaçtır? Çekilen para miktarı nedir?” soruları soruldu.

28.7.2021 tarihinde ise Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan imzalı olarak cevap verildi.

Lütfi Elvan, cevap metninde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan alınan bilgilere göre, 28 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla, gönüllü BES sisteminde yer alan katılımcı sayısı 6.906.880 kişi iken, Otomatik Katalım Sisteminde yer alan çalışan sayısı ise 6.868.168 kişi olduğuna yer verildi.

Cevap metninde, BES’teki fon büyüklüklerine değinildi. Gönüllü BES’te, fon tutarının faizli fonlarda 123 milyar 978 milyon TL, faizsiz fonlarda 26 milyar TL; otomatik katılım sisteminde ise faizli fonlarda 4 milyar 719 milyon, faizsiz fonlarda 7 milyar 896 milyon TL; devlet katkısı fon toplamında ise faizli fonlarda 18 milyar 554 milyon TL, faizsiz fonlarda 2 milyar 448 milyon TL olmak üzere; toplamda faizli fonlarda 147 milyar 252 milyon TL, faizsiz fonlarda da 36 milyar 357 milyon TL fon büyüklüğü olduğuna değinildi.

Exit mobile version