Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Türkiye Sigorta Birliği’nin düzenlediği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’ne katılarak, açıklamalar yaptı. Çelik, finans sektöründe yüzde 5’lik paya sahip sigorta ve özel emeklilik sektörünün ekonomiye katkısının aldığı payın çok ötesinden olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, finans sektöründe yüzde 5’lik paya sahip sigorta ve özel emeklilik sektörünün ekonomiye katkısının aldığı payın çok ötesinden olduğunu söyledi. Sektörün, finansal sektörden aldığı payın potansiyelinin çok altında olduğunu belirten Çelik, “Dolayısıyla ben de şu vurguyu yapma ihtiyacı hissediyorum. Sahada çok yer almamız gerekiyor. Finans sektöründen gelen birisi olarak ne kadar sahada yaygınlaşırsak, broker ve acentelerimizle, vatandaşa ne kadar çok dokunursak, ürünlerimizi hizmetlerimizi aktarırsak, sigorta sektörünün de o kadar hızlı şekilde büyüyeceğini düşünüyorum” dedi.
Osman Çelik, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) düzenlediği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’ne katılarak, açıklamalar yaptı. Çelik, sektörün verdiği teminatlarla yatırımların sürdürülebilirliğine katkı sağladığı gibi sigorta ve emeklilik şirketlerinde biriken fonların da ekonomiye uzun vadeli fon temini ile kaynak oluşturduğunu, sermaye piyasalarının genişlemesine ve derinleşmesine önemli katkı sağladığını kaydetti.
DASK’IN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR
Türkiye Yüzyılı’nda sektörün gelişimi için atılacak adımların Orta Vadeli Plan’da somutlaştırıldığını ifade eden Çelik, “Bunlara sırayla değinecek olursam; özellikle DASK’ın, diğer afetleri de kapsayacak şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor. Afet sigorta mekanizması kurularak vatandaşlarımızın tüm afet tehlikelerini kapsayacak şekilde korunması önemseniyor ve buna yönelik çalışmalar devam ediyor. SEDDK ile beraber son şeklini vermek üzereyiz” dedi.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK HAYATA GEÇECEK
Osman Çelik, BES’te, Otomatik Katılım Sisteminin uzun dönemli, tamamlayıcı bir tasarruf, özel emeklilik sistemine dönüştürmek üzere çalışmalar yapıldığına değinerek, “Burada da işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek olan bu tamamlayıcı emeklilik sistemi de önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız düzenlemelerden olacak” şeklinde konuştu. Osman Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
BİNA TAMAMLAMANIN MEVZUAT ALTYAPISI TAMAMLANACAK
“Bir diğer konu demografi değişim ve yaşlanma deneyiyle daha fazla ihtiyaç hissedilecek olan tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası ihsas edilecek. Bunun da çalışmaları sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm projelerinde bina tamamlama sigortasının kullanılabilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin mevzuat altyapısı güncellenerek, sigortanın oto denetim rolünden faydalanıp, inşaat kalitesinin de yükseltilmesine katkı sağlayacak yapı sorumluluk sigortası önümüzdeki günlerde yine çokça konuşacağımız ve hayata geçirmeyi planladığımız gelişmelerden olacak. Bir diğer konu katılım finansın kurumsal dönüşümünü gerçekleştirecek katılım sigortacılığı mevzuat altyapısını ve ekosistemini geliştirerek İstanbul Finans Merkezi kapsamında yenilikçi, kapsayıcı ve dinamik bir katılım finans ekosisteminin de oluşturulmasına yönelik fintekleri desteklemeyi, katılım sigortacılığında yaygınlaşmasını önemsiyoruz.”