Bankasürans pazarındaki payları sınırlı kalan bankacılar, dijital ve mobil bankacılığı devreye sokup, mobil bankacılığı sigorta ürünü satışında aktif kullanmayı planlıyor. Bankacılar, bugüne kadar bankasüransın önemli olduğunu ancak bundan sonra daha da odaklanacaklarını vurguluyor.
Bankacılar, sigorta satışında mobili devreye sokuyor. Bankasürans Zirvesi’nde bankacılar sigorta satışında uyguladıkları yöntemleri anlattı. Bankasürans’ın Bir Adım Ötesi: Bankalar Ne Bekliyor panelinde konuşan bankacılar, bankasüransta aksayan yönleri ve bundan sonra bu alanda atacakları adımları anlattı. Ortak nokta, ise sigorta satışında mobil bankacılığa ağırlık verecekleri oldu.
İş Bankası Bankasürans Birim Müdürü Ayşe Umay Gökgöz, bankasüransın bankalar için önemli olduğunu ancak bundan sonrasında daha da odaklanılacak alan hale gelindiğini söyledi. Hayat sigortaları ve BES’te bankasüransın payının yüksek olduğunu ancak elementer tarafta sektörde yüzde 15-20 dağıtım kanalı olarak bankların payının olduğunu belirten Gökgöz, “Bu sadece bizde değil. Avrupa’da, Amerika’da bizden daha düşük oranlarda. Burada hala daha büyüyebileceğimiz bir yol olduğunu, bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” dedi.
YATIRIMI DİJİTAL BANKACILIĞA YAPIYORUZ
Gökgöz, sigorta acentelerinin bankalardan daha fazla sektörde temel oyuncu olmalarının temel nedeninin yüz yüze ilişkiden kaynaklandığını ifade ederek, “Birebir müşterinin ihtiyacını daha iyi anlayıp sunabilmelerinin sağladığı bir avantaj var. Çünkü bizim şubelerimizde her ne kadar odaklansak da günlük bankacılık işlemleri içerisinde, müşteri temsilcimiz kredi satıyor, mevduat sağlıyor, binlerce işlem yapıyor ve sigorta bunlardan sadece bir tanesi olarak kalıyor. Dolayısıyla bizim bankasüransı geliştirmek için bir yol arıyorsak, bu hikayeyi bildiğimiz standart yöntemlerle yapmamız mümkün değil” şeklinde konuştu.
Bankaların tüm sektörler içinde en inovatif olduğu alanın dijital bankacılık olduğuna dikkat çeken Gökgöz, “İş Bankası olarak 15,5 milyon aktif İş Cep mobil bankacılık müşterimiz var ve bunların 6 milyonu tekil kullanıcı, her gün 20 milyon kez İş Cep’e login oluyor. Böyle büyük bir alana sahibiz. Büyüme stratejimizi dijital bankacılık üzerine kurguladık ve tüm yatırımlarımızı buraya aktardık” dedi.
HER 3 SİGORTA ÜRÜNÜNÜN 1’İ MOBİLDEN
Garanti BBVA Bireysel Müşteri ve Ürün Yönetimi Direktörü Damla Turan Bozdağ, banka olarak 27 milyon aktif müşterileri olduğunu, büyük bir müşteri datasına sahip olduklarını belirterek, “Onların günlük yaşamının bir parçası aslında bankalar. Dolayısıyla nereden alışveriş yapıyorlar, ne yapıyorlar, ne gibi ödemeleri var gibi bütün her şeyi birlikte yaptığımız için onların hayatının içindeyiz. Bizim mobil bankacılık kullanan 17 milyon aktif müşterimiz var” dedi.
Bozdağ, her üç sigorta ürününden birini mobilden sattıklarını, BES’te bu oranın 2’de 1 olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Ürünlerin mobile koymak ve orada pürüzsüz süreçte kullanıcılara sunmak önemli. Gideceğimiz yer mobili mümkün olduğu bütün ürünlerde kullanıp, müşteriye güzel bir deneyim sunmak. Biz banka olarak müşteriye normal bir ürün satmayalım, ihtiyacını karşılayan bir ürün satalım, gerçekten bir katma değer yaratalım ki müşteri sigorta farkındalığına erişsin, onu kullandıkça farklı sigortaları kullanmaya başlasın, alışkanlık kazansın istiyoruz.”
MÜŞTERİ SİGORTA TEMSİLCİSİ İSTİYOR
QNB Bankasürans Direktörü Rıdvan Ağır, hayat dışı sigortalarda bankasüransın payının yıllardır yüzde 13-14 seviyesinde, sağlık branşında ise 7-8 seviyesinde olduğunu belirterek, “Burada gelişimi sınırlandıran bazı darboğazlar var. Birincisi bankalar üzerinden müşterilerimize bir sigorta ürünü sunduğumuzda, sattığımızda satış sonrası süreçte bir sigorta temsilcisiyle muhatap olmak istiyorlar. Yani sigorta satışı sonrasında hasar oluştuğunda doğrudan ulaşabileceği gerçek bir sigortacının varlığını hissetmek istiyorlar. Bu bizim sektördeki kritik konulardan bir tanesi. İkincisi bankalarda görev yapan temsilcilerin portföy yöneticilerinin çoğunlukla öncelikleri temel bankacılık ürünleri olan mevduat, kredi, kredi kartı, pos gibi ürünlerden oluştuğu için sigorta ürünlerinin sunulması ikinci planda kalıyor” dedi.
Ağır, bankalardaki milyonlarca müşteriyi gerçek bir sigorta temsilcisiyle buluşturduklarında bankasüranstaki potansiyeli çok daha etkin bir şekilde hayata geçirebileceklerini ifade ederek, “Sigorta üretimini, sektördeki büyümeyi sürdürülebilir kılmamız için hem bankaların, hem sigorta şirketlerinin yetişmiş insan kaynağına yatırım yaparak bankasürans modellerini geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.