The Bodrum Cup kapsamında Tarihi Bodrum Kalesi’nde düzenlenen toplantıda turizme sigorta ve finans desteği konuşuldu. Toplantıya Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan, The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal katıldı.
AYTAÇ NALLAR/BODRUM
Anadolu Sigorta’nın Platin sponsorları arasında yer aldığı The Bodrum Cup yelken yarışları 21 Ekim tarihinde başladı ve Anadolu Sigorta Etabıyla 26 Ekim’de tamamlandı. Bodrum Cup kapsamında geniş katılımlı düzenlenen toplantıda, Bodrum turizmi, Anadolu Sigorta ve İş Bankası’nın turizme desteği, tekne sigortaları konuları konuşuldu. Tarihi Bodrum Kalesi’nde düzenlenen toplantıya Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan, The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal katıldı.
Mehmet Tuğtan, ekonomik konjonktürün varlık bedellerini artırdığını, bu kapsamda teknelerin de çok yüksek bedellere ulaştığını ve kayıp halinde yerine konulmasının imkansız hale geldiğini belirterek, “Sigorta çok önemli hale geliyor. Bizim için tekne ve su araçları branşı özel bir alan. Özellikle üzerine eğildiğimiz ve büyümek istediğimiz alanlardan bir tanesi. Yüzde 25’in üzerindeki piyasa payıyla su araçları branşında lider durumdayız. Büyümeye devam ediyoruz. Özellikle Ege bölgesinde, Muğla başta olmak üzere yat turizminin, su araçlarının çok yoğun olduğu bölgelerde özel bir pilot çalışma yaptık. Aslında bu alanda gezi tekneleri başta olmak üzere çok ciddi bir büyümemiz var, 2024 yılında. Yüzde 20 poliçe adedimizi arttırdık” dedi.
TUĞTAN: ÜÇLÜ YAPIYLA SİGORTALIYORUZ
Su araçlarında iki riskin önemli önemli hale geldiğini, bunlardan birinin yükselen bedeller nedeniyle tekne poliçesi olduğunu ifade eden Tuğtan, “Tekne poliçesi doğrudan teknenin kendisini koruyor. Ama başka önemli olan bir boyut sorumluluk. Yani üçüncü kişilere veya liman işletmelerinde, marinalarda oluşabilecek zararlar konusu var. Bir de turizm geliri elde eden, yat turizminden gelir elde eden kişilerin yaşayacakları kar kaybı sorunları var. Böyle üçlü bir yapıyla hem tekne sahiplerini, hem üçüncü şahısları hem de oluşabilecek gelir kaybını sigortalıyoruz” şeklinde konuştu.
Mehmet Tuğtan, turizm sektörünü tehdit eden önemli bir riskin de iklim krizi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Seller, fırtınalar, deprem önemli risk haline geldi. Belki de beka problemine kadar gidebilecek bir noktaya geldi. Dolayısıyla bu sigortanın bir anlamda ülkenin sürdürülebilir büyümesi açısından o anlamda desteklenmesi gerekiyor. Bizde Anadolu Sigorta olarak bu konuda adımlar atıyoruz. Mesela, Deniz Temiz Derneği ile işbirliğimiz var. Denizlerimizin temizlenmesi, kirliliğin önlenmesi, atıkların temizlenmesi için çok büyük bir mücadele veriyoruz. Biz su araçlarında ürettiğimiz her primin belli bir kısmını TURMEPA’ya gelir olarak aktarıyoruz ki, bunları desteklemek adına. Dolayısıyla aslında sadece sigortacılık değil, ülkenin gelişimine, sürdürebilir büyümesine katkı sağlamak için gayret gösteriyoruz.”
YILMAZ: ÇOK BÜYÜK BİR EKOSİSTEM VAR
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, İş Bankası’nın son bir yıldır turizm sektörüne odaklandığını belirterek, turizm sektörünün gayri safi milli hasılanın yüzde 5’ini oluşturduğunu, 2023 sonu verileri ile 55 milyar dolarlık cari açığa pozitif katkı sağladığını, 2024 yılında bu rakamın 60 milyar doları geçeceğini söyledi. Yılmaz, bu yılın ağustos verilerine göre de gelen turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7-8 üzerinde olduğunu ifade ederek, “Son zamanlarda turizm yörelerimizi, destinasyonlarımızı çok dolaştım. En son Antalya’daydım. Turizmcilerimizin, otelcilerimizin çoğu ekim sonuna kadar dolu olduğunu söylüyor. Önemli bir kesiminin de 15 Kasım’a kadar dolu olduğunu gördüm” dedi.
İş Bankası olarak konuya sadece turizm sektörü olarak bakmadıklarını da vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:
“Doğrudan kaç sektörü etkiler diye baktığımda 54 sektörü doğrudan etkiliyor. Doğrudan, dolaylı ne kadar etkiler diye baktığımızda da yine bunun da ciddi fizibiliteleri yapıldı, yaklaşık 100’ün üzerinde sektörü etkilediğini gördük. Yani çok büyük bir ekosistem var burada. İstihdamın da toplam yüzde 7’sini karşılıyor. Dolayısıyla ülkemizin ekonomik kalkınmasına, cari açığına pozitif katkı sunan bir ekonominin içerisinde İş Bankası gibi lider bir kurumun olmaması düşünülemezdi. Sadece turizm değil, turizm ekosisteminin tamamına destek olmak anlamında bizler uğraşıyoruz.”
BODRUM ÇOK DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan, Bodrum turizmi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ağan, turizmin geçen seneye nazaran çok farklılık göstermediğini belirterek, “Tabii ki de beklentiler bu değil. Talep daha çok dışarıya kaydı. Bu da beklenen bir şeydi. Yabancı turistin Türkiye dışındaki yerleri tercih etmesi, aslında beklenen bir şeydi. Çok daha fazlasını hak ediyor, Bodrum veya ülke turizmi. Yani Yunanistan değil tüm Avrupa’ya kaptırdık turistleri. Euronun, doların geçtiği tüm ülkelere kaptırdık diyebiliriz ama düzelecektir. Tabii ki bu geçici bir dönem. Yaşayabilenler devam edecek” dedi.
The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, Bodrum Cup hakkında, “Kesintisiz 36 yıldır yarışıyoruz. Ülkemizde yapılan en uzun soluklu organizasyonlardan biri. Bir kültür mirası haline getirmeye çalıştığımız bir yelken yarışımız var. Buna sadece bir yelken yarışı demek artık çok zor. Üstüne bir de Türkiye’nin tanıtma görevi üstleniyor” dedi.