Sigorta Gazetesi

BES katılımcısının yüzünü altın ve katkı fonları güldürdü

2020 yılının gözde yatırım enstrümanı olan altının emeklilik fonlarında da ilgi görmesiyle, altın fonlarının 8,6 milyar TL net giriş ile en çok büyüyen fon türü olduğu dikkat çekiyor. Bu fona girişler üçüncü çeyrekte de artan bir hızla devam etti ve toplam 35,7 milyar TL büyüklük ile en yüksek büyüklüğe sahip olan tür oldu. Katkı fonları ise 1,6 milyar TL ile en çok büyüyen ikinci fon türü olarak toplam 19,8 milyar TL büyüklüğe ulaştılar.

Bireysel emeklilik pazarı üçüncü çeyrekte de istikrarlı büyümesine devam etti ve yılbaşından beri yüzde 25 büyüme ile toplam 159,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu toplamın 10,4 milyar TL’si otomatik katılım fonlarından oluşurken toplam pazarın içerisindeki payı yılbaşından beri yüzde 6,5 seviyesinde kaldı.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD), Kurumsal Yatırımcı yayınında emeklilik fonlarına detaylı değinildi. Buna göre, bireysel emeklilik pazarı üçüncü çeyrekte de istikrarlı büyümesine devam etti ve yılbaşından beri yüzde 25 büyüme gerçekleşti. Kurumsal Yatırımcı’da, fon türlerine bakıldığında 2020 yılının gözde yatırım enstrümanı olan altının emeklilik fonlarında da ilgi görmesiyle, altın fonlarının 8,6 milyar TL net giriş ile en çok büyüyen fon türü olduğuna dikkat çekildi.

Altın Fonunda 35,7 Milyar TL’lik Büyüklük

Altın emeklilik fonlarına girişlerin üçüncü çeyrekte de artan bir hızla devam ettiği ve toplam 35,7 milyar TL büyüklük ile en yüksek büyüklüğe sahip olan fon türü olduğuna dikkat çekilerek, emeklilik fonlarının performansı hakkında şu tespitler yapıldı:

Katkı fonları ise 1,6 milyar TL ile en çok büyüyen ikinci fon türü olarak toplam 19,8 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

Onu takiben 374 milyon TL ile özel sektör fonları, 222 milyon TL ile hisse senedi fonları geldi ve sırasıyla 1,3 milyar TL ve 5,7 milyar TL büyüklüğe eriştiler.

En Fazla Küçülen Fonlar Hangileri?

Not: Tablolar TKYD, Kurumsal Yatırımcı Yayınından alınmıştır. 

Exit mobile version