Sigorta Gazetesi

BES’e rekor sayıda para yatırıldı

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, geçen sene BES’e para yatıran kişilerin sayısında artış olduğuna işaret ederek, “BES, birikim aracı olarak algılandı, çünkü küçük küçük yatırıyorsunuz, birikimleriniz büyümeye başlıyor. Birikimler büyüyünce de BES, yatırım aracına dönüşüyor. Türkiye’de yavaş yavaş bu trend başladı” dedi. 

Editör: Aytaç NALLAR

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, 2020’de, BES’teki kişilerin birikimlerine sahip çıktılarını söyledi. Göçer, bireysel emeklilik sisteminin 2020’yi, 6,9 milyon katılımcı ile kapattığını, çıkışların 2019’a göre çok az olduğunu belirterek, pandemi nedeniyle sistemdeki kişilerin birikimlerine sahip çıktıklarını kaydetti.

Çıkışların az olmasının nedenine de değinen Burak Ali Göçer, “Geçen sene yılın önemli kısmında krediler cazip seviyelerdeydi. Müşterilerin çoğu kredi kullanıp, birikimlerine dokunmamayı tercih etti. Bu da BES’te ciddi bir ivme yarattı. Hatta yakında hayata geçmesini umduğumuz, kredi verilirken BES’teki birikimlerin teminat olarak gösterilmesine yönelik düzenlemenin de işe yarayacağını buradan görebiliyoruz” dedi.

“Birikim Aracıydı, Yatırım Aracına Dönüştü”

Burak Ali Göçer, geçen sene, BES sözleşmelerine para yatıran kişilerin sayısının da arttığını, dolayısıyla sistemde tutarsal bir artış olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BES, birikim aracı olarak algılandı, çünkü küçük küçük yatırıyorsunuz, yavaş yavaş birikimleriniz büyümeye başlıyor. Birikimler büyüyünce de BES, yatırım aracına dönüşüyor. Türkiye’de yavaş yavaş bu trend başladı. Kişiler, ‘benim BES’teki param ne getirdi, BES dışındaki param ne getirdi?’ diye kıyaslayabiliyor. Bu kıyasın sonunda eğer BES’teki fonlarınız iyi getirdiyse, o zaman da, ‘ben BES’e biraz daha para yatırayım’ diyorsunuz. Geçen sene de buna iyi bir örnek diyebileceğimiz rekor sayıda para yatırıldı. Mevduat oranlarını beğenmeyenler, riskli görenler, daha profesyonel yönetim isteyenler gelip paralarını buraya yatırdı. O yüzden fonlar geçen sene çok iyi büyüdü. Yani burası artık bir birikim platformu değil, hem birikim hem yatırım platformu olarak kendini kanıtlamış oldu.”

“Adet Artışına Takılmıyorum”

Burak Ali Göçer, BES’teki fon büyüklüğünün 2020’yi, 157 milyar lira ile tamamladığını da kaydederek, “Fon büyüklüğünde yüzde 23’lük bir büyüme oldu. 157 milyar lira hepimiz açısından ciddi bir artış. Adetlik artışa ben çok takılmıyorum, çünkü bir de bizim, otomatik katılım sistemimiz var. Orada da 6,6 milyon katılımcı var ve geçen sene bu sistem de yüzde 10’un üzerinde büyüdü. Burada da 11,3 milyar liralık fon büyüklüğü var. Dolayısıyla sistemin tamamı iyi büyüyor” şeklinde konuştu.

“Getirilerin Konuşulmasından Memnunuz”

Bura Ali Göçer, BES’teki getirilere de değinerek, getirilerin çok konuşulduğunu, sektör olarak da bundan memnun olduklarını söyledi. BES’teki getirilerin her sene iyi olduğuna dikkat çeken Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fonların getirisinin iyi olmasının bir-iki sebebi var. Birincisi, altın fonları; toplamda yüzde 56 gibi getirisi oldu, bunun üzerine bir de yüzde 25 devlet katkısını eklediğinizde neredeyse getiri ikiye katlandı. Yurtdışı borsalara yatırım yapan fonlar var, onlar da yüzde 48 getirdi, üzerine devlet katkısını eklediğinizde; bunlar etkileyici rakamlar. Hadi olmadı, borsaya bakın, yüzde 32 getiri ile bitirdi, devlet katkısını eklediğinizde getiri yüzde 50’lerin üzerine çıkıyor. Az risk isteyenlere önerdiğimiz mevduat odaklı fonlarımız da var da, onların da getirileri yüzde 16-17 oldu ki mevduatın ortalaması yüzde 9 oldu.”

“En Müşteri Odaklı Sektörüz”

Bura Ali Göçer, en müşteri odaklı sektörlerden birinin BES olduğunu ifade ederek, müşterilerle çok fazla temas içinde olunduğunu kaydetti. Göçer, “Şirketimden örnek vereyim, 700 kişinin, 500 kişisi direk müşteriye dokunan kişiler. Bu benim şirketime özgü de değildir, sektörde de bu böyledir. Mesela geçen sene 2 milyon kişiyle telefonda görüşmüşüz. Her şirketin böyle yaptığını düşünürseniz, kişilere finansal bilgilendirme anlamında ciddi hizmet verdi sektör ve yavaş yavaş o konuştuğumuz kişilerine paraları büyümeye başladıkça da, eskiden ‘dur işte birikiyor’ diyenler, şimdi ‘nereye yatırsam’ demeye başladı” şeklinde konuştu.

 

Exit mobile version