Sigorta Gazetesi

BES’te yeni bir milat başlıyor

Meclis’e gönderilen yasa tasarısı ile bireysel emeklilik sisteminde birçok önemli değişiklik yapılacak. Tasarının yasalaşması halinde BES’te yeni bir milat başlıyor. Tasarı ile devlet katkısı yüzde 30’a çıkartılıyor. Sistemdeki katılımcılara birikimlerini kısmi çekme hakkı tanınıyor. Otomatik katılımda 45 yaş sınırı kalkıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), devlet katkısı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılıyor… Sistemdeki katılımcılara birikimlerini kısmi çekiş hakkı geliyor… BES sözleşmeleri banka kredilerinde teminat olarak gösterilebiliyor… 45 yaş üstü çalışanlar da Otomatik Katılım Sistemine (OKS) girebiliyor…

Meclis’e gönderilen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile BES’te önemli değişiklikler öngörülüyor. Düzenlemelerin yasalaşması ile BES’te yeni bir dönem açılacak. İşte o değişiklikler.

DEVLET KATKISI YÜZDE 30’A ÇIKIYOR

KISMİ ÇEKİŞ HAKKI GELİYOR

Tasarıda, bu konuda, konut alımı, evlilik, eğitim ve benzeri özellik arz eden durumlarda ihtiyaç duyulabilecek tasarrufların BES çatısı altında biriktirilerek kullanılabilmesine imkan verilmesi amaçlanmaktadır” deniyor. Bu kapsamda BES’te belirli süre bulunmuş katılımcılara kısmen ödeme alma imkanı sağlanıyor.

Bu konuda tasarıdaki kanun maddesinde, “SEDDK tarafından belirlenen hallerde ve koşullarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılabilir. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilir” deniyor.

Ayrıca kısmen ödeme alan katılımcıların kısmen ödeme alınmasını müteakip belirli bir süre için sistemde ayrılmasının önlenmesi ve bu sayede katılımcıların sistemde tutundurulmasının sağlanması da amaçlanıyor.

BES SÖZLEŞMESİ TEMİNAT GÖSTERİLECEK

OTOMATİK KATILIMDA 45 YAŞ SINIRI KALKIYOR

Exit mobile version