Sigorta Gazetesi

BES’ten kısmi çekiş, beklentiyi karşıladı mı?

Kısmi çekiş, BES katılımcılarının yıllardır beklediği uygulamaydı. Acil paraya ihtiyacı olanlara, BES’teki birikimlerinin bir kısmını kullanma hakkı tanınmadığından; BES’teki tasarruflarının tamamını alıp sistemden ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Bundan dolayı milyonlarca kişi BES’ten ayrıldı. Beklenen düzenleme yapıldı ama açıkçası o düzenleme bu düzenleme değil.

BES katılımcılarının ihtiyaç halinde birikimlerinin bir kısmını çekebilmesinin şartları netleşti. Uygulama 1 Temmuz tarihinde başlayacak. Yani, 1 Temmuz tarihinden itibaren BES katılımcıları birikimlerinin bir kısmını çekebilecek.

Kısmi çekiş, bir başka adıyla kısmen ödeme, BES katılımcılarının yıllardır beklediği bir uygulamaydı. Çünkü acil paraya ihtiyacı olanlara, BES’teki birikimlerinin bir kısmını kullanma hakkı tanınmadığından; BES’teki tasarruflarının tamamını alıp sistemden ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Bundan dolayı milyonlarca kişi BES’ten ayrıldı. Beklenen düzenleme yapıldı ama açıkçası o düzenleme bu düzenleme değil. Önce, BES’ten, hangi şartlarda, nasıl para çekileceğini anlatayım, sonra bir iki yorumda bulunayım.

EVLİLİK, KONUT, EĞİTİM

NE KADARINI ÇEKEBİLECEKSİNİZ?

BEKLENTİYİ KARŞILADI MI?

1 Temmuz’da uygulamaya girecek BES’teki kısmi çekişin şartları özetle böyle. Açıkçası bu haliyle ne ihtiyacı ne de beklentileri karşılıyor. Çok kısıtlı durumlar için çekiş hakkı tanınıyor; o de evlilik ve konut alımı. Sistemde kişi başına düşen ortalama birikim tutarı hesaba katıldığında konut alımı için BES’teki birikimini çekebilecek katılımcı sayısı sanırım çok az olacaktır.

Bu haliyle de emeklilik şirketleri de evlilik cüzdanı ve tapu belgesi peşinde koşacaktır. Mesela, eğitim ihtiyacı için de çekiş hakkı tanınıyor ama 3 aylık, yıllık veya 4 yıllık gelir sigortası yaptırarak kısmi çekiş yapılabilecek ki, bununla kimse uğraşmaz; en nihayetinde katılımcı alır birikimini, çıkar.

Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi

Exit mobile version