Sigorta Gazetesi

Bu yılı, 28 Temmuz’da tükettik

Dünya Limit Aşım Günü’nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), 2022 yılındaki doğal kaynakların 28 Temmuz itibariyle tükeneceğini ve 29 Temmuz’dan itibaren gelecek yıldan borçlanılmaya başlanacağını açıkladı. İnsanlar bu yıl 1 değil de 1,75 gezegen varmış gibi tüketmiş olacak.

Küresel Ayak İzi Ağı’nın doğal kaynakları ve insan kaynaklarının kullanımını ölçerek hesapladığı Dünya Limit Aşım Günü, bu yıl 28 Temmuz olarak belirlendi. İnsanlık, 2022’nin kaynaklarını yıl bitmeden 156 gün önce tüketmiş olacak. Her yıl dünyanın doğal kaynaklarını ve insanların bu kaynakları kullanmasını ölçerek o yılın Dünya Limit Aşım Günü’nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), 2022 yılındaki doğal kaynakların 28 Temmuz itibariyle tükeneceğini ve 29 Temmuz’dan itibaren gelecek yıldan borçlanılmaya başlanacağını açıkladı.

1,75 GEZEGEN VARMIŞ GİBİ TÜKETİYORUZ

Dünya Limit Aşım Günü her yıl Küresel Ayak İzi Ağı tarafından Ulusal Ayak İzi ve Biyokapasite Hesapları verileri kullanılarak hesaplanır. Bu gün bize, yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden aşım süresinin biyoçeşitlilikte büyük düşüşe, atmosferdeki aşırı sera gazlarına ve gıda ve enerji için artan rekabete yol açtığını hatırlatıyor. Bu belirtiler olağandışı sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklıklar ve seller ile daha belirgin hale geliyor.

Dünyanın sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tüketildiği gün anlamına gelen Limit Aşım Günü, dünyanın üretebileceği kaynaklara ve insanların tüketimine bağlı olarak her yıl değişiyor. Dünyanın doğal kaynakları ve insan kaynakları tüketimi 1961 yılından itibaren hesaplanırken, insanlık ilk olarak 1971 yılında dünyanın üretebileceğinden fazlasını tüketti. GFN’nin Birleşmiş Milletler istatistiklerine dayanan verileri, 2022’de insanların ekosistemlerin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla doğal kaynak kullanacağını ortaya koyuyor. Buna göre insanlar bu yıl 1 değil de 1,75 gezegen varmış gibi tüketmiş olacaklar.

LİMİT AŞIM GÜNÜ’NÜN ARDINDAKİ GERÇEKLER

ÜLKELERİN BİYOKAPASİTE REZERVİNİ GÖSTEREN TABLO

Biyokapasite Rezervi Olan Ülkeler/ Biyolojik Kapasitenin Ekolojik Ayak İzini Aşma Yüzdesi %

Biyokapasite Açığı Olan Ülkeler/Ekolojik Ayak İzinin Biyolojik Kapasiteyi Aşma Yüzdesi %

Exit mobile version