Sigorta Gazetesi

Analiz: Küresel ekonomideki gelişmenin sigortaya etkisi

Küresel ekonominin 2024’te yüzde 2,3 ve 2025’te yüzde 2,6 büyüyeceği tahmin ediliyor. Jeopolitik krizler ve diğer önemli riskler 2024’te de devam edecek. Peki, ekonomideki bu gelişme sigorta piyasalarını nasıl etkileyecek? Mapfre Ekonomik Araştırmalar “Ekonomik ve Sektörel Görünüm 2024” analizini yayınladı.

Ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve bunu kontrol altına almak için uygulanan para sıkılaştırma önlemleri nedeniyle 2024 zayıflama devam edecek. Mapfre Economics, dünya ekonomisinin GSYİH’sının bu yıl yüzde 2,3 büyüyeceğini ve ardından 2025’te yüzde 2,6’lık mütevazı bir toparlanma olacağını tahmin ediyor. Bu toparlanmaya rağmen, büyüme son birkaç on yılın potansiyel ve ortalama büyüme rakamlarından uzak kalacak. Mapfre Ekonomik Araştırmalar “Ekonomik ve Sektörel Görünüm 2024” analizini yayınladı. Analizden çarpıcı başlıklar şöyle.

Enflasyon düşüş eğilimini sürdürecek ve 2024 sonunda yüzde 4,4’e ulaşması ve bir sonraki yıl yüzde 3,3’e düşmesi bekleniyor. Fiyat artışlarındaki bu yavaşlama, zayıflayan büyüme ile birlikte, merkez bankalarının daha fazla istikrar kazanabildiği ve kontrol edebildiği risk dengesi olarak, raporun önceki baskılarına göre daha az stagflasyonist bir tablo çiziyor.

JEOPOLİTİK KRİZLER DEVAM EDECEK

Jeopolitik krizlerin ve diğer önemli risklerin 2024’te de devam etmesi bekleniyor. Tedarik zincirlerinin karmaşıklığı ve birbirine bağlılığı, 2023’te sorun olmayan kuyruk riskleriyle birlikte, Orta Doğu’daki son çatışmanın ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin tetiklediği küresel ekonomik değişimlerin ardından yeniden ortaya çıkabilir ve dünya ticaretinin dayanıklılığını test edebilir.

Olaylara coğrafi açıdan bakıldığında, ABD’nin küresel büyümeye katkısı bu yıl azalacak, ancak gelişmiş ekonomiler bu alanda gelişmekte olan ekonomilerden daha büyük bir rol oynamaya devam edecek. Bu nedenle, ABD’nin bu yıl yüzde 1,1 ve 2025’te yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor ve yavaşlayan talep ve arz yönlü kısıtlamalara daha az bağımlılık nedeniyle daha yüksek enflasyon göz ardı edilmedi. Durgunluk, Euro Bölgesi için için devam edecek. Yılsonunda veya 2025’in başında kademeli olarak toparlanmaya başlayabilecek olsa da, yetersiz ekonomik faaliyet sorun olmaya devam edecek. Tahminlere göre GSYİH’sının 2024’te yüzde 0,6 ve bir sonraki yıl yüzde 1,6 büyümesini bekliyor.

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ

Asya, enflasyon söz konusu olduğunda ideal bir durumda değil, ancak yine de “kabul edilebilir” büyüme oranlarıyla uyumlu olacak ve bölge, bu yıl için beklenen yüzde 4,5 ve gelecek yıl için yüzde 4,1 ile küresel büyümenin ana tamponu olmaya devam edecek. Latin Amerika, 2024 için yüzde 1,4 ve 2025 için yüzde 2,2 olmak üzere bu yılki büyümeye yansıyacak daha az dış talepten etkilenecek.

Mapfre Economics’in Türkiye için öngörüsü ise, temel senaryoya göre 2024’te yüzde 2,4, 2025’te ise yüzde 2,9 büyüme tahmin ediyor. Stresli senaryoya göre ise 2024’te 0,3, 2025’te ise 0,5 büyüme tahminini ortaya koyuyor.

SİGORTA SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Sigorta sektörü, finansal sıkılaştırmanın etkisini fark etmeye devam edecek ve bu da MAPFRE Economics’in döngüsel yavaşlamanın ardından hayat dışı sigortalarda bir düşüş öngörmesine yol açacak ve 2023 için beklenen yüzde 7,1’e kıyasla 2024 ile 2025 arasında dünya çapında ortalama yüzde 5’lik bir artış olacak.

Hayat tasarrufu işinin performansı, hem ekonomik faaliyete hem de faiz oranı ortamının nasıl gittiğine bağlı olacaktır ve bu iş kolunun, beklenen kesintilere rağmen, yeni iş yaratmak için yeterince yüksek oranlardan yararlanması beklenmektedir. Bu nedenle, bir bütün olarak yaşam işi neredeyse yüzde 7’lik bir büyüme kaydetmelidir.

Genel olarak, Mapfre, sigorta primlerinin yukarı yönlü revize edilmesi ve sigorta maliyetlerinin büyümesindeki ılımlılık nedeniyle, son yıllarda enflasyondaki artışın bir sonucu olarak bozulan sektör için karlılıkta bir iyileşme öngörüyor. Sigorta şirketlerinin yatırım portföylerinin finansal gelirleri, karlılıktaki bu iyileşmeye katkıda bulunacaktır.

Exit mobile version