Sigorta Gazetesi

Çarpıcı analiz. Türk sigorta sektörü ayrışıyor

2023’e yönelik ekonomi ve sigorta sektöründe beklentiler gelmeye başladı. Ekonomik ve Sektörel Görünüm 2022 Dördüncü Çeyrek Raporu’na göre, 2023 yılında küresel ekonomi yüzde 2,7 büyüyecek. Analistler, para politikasının sıkılaştırılmasının ve kilit ekonomilerdeki olası durgunluğun, özellikle Euro Bölgesi’ndeki sigorta piyasalarını olumsuz etkileyeceğini kabul ediyor. Ancak Türk sigorta sektörü ayrışıyor. Türkiye ekonomisinin bu yılki iyi performansının sigortada satış hacmine de yansımış olmasına dikkat çekiliyor.

Mapfre Ekonomik Araştırma servisi Ekonomik ve Sektörel Görünüm 2022 Dördüncü Çeyrek Raporu’nun yayınladı. Mapfre Ekonomi, 2023 yılında küresel ekonomik büyümeyi yüzde 2,7 olarak öngörüyor. Rapora göre, veriler, bu yılın son çeyreğinden başlayarak, yüksek enflasyon, enerji fiyatları, para politikası sıkılaştırması ve Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak ekonominin soğumaya başlayacağını gösteriyor. En kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali artıyor, yani küresel ekonomik büyümenin 2023’te yüzde 2’ye düşmesi.

Mapfre Ekonomik uzmanlarının tahminleri, Euro Bölgesi’nin art arda üç çeyrek daralma göreceğini ve bunun da GSYİH’nın gelecek yıl yaklaşık sıfırda kalacağı anlamına geldiğini gösteriyor. Buna karşılık, ABD’nin 2023’e durgunlukla başlaması ve ilkbaharda toparlanması ve gelecek yılı mütevazı bir şekilde yüzde 0,2 büyüme ile bitirmesi bekleniyor. Bununla birlikte, enflasyon kötüleşmeye devam ederse ve finansal koşullar sıkılaşmaya devam ederse bu rakamlar daha da kötüleşebilir. Bu durumda ABD için -%0,5 ve Euro Bölgesi için %-0,3’lük bir daralma bekleniyor. Dünya ekonomilerinin en az üçte biri, GSYİH’sı -%0,4’e düşecek olan Almanya ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere gelecek yıl durgunluğa girecek.

PRİM ARTIŞI ENFLASYONA KARŞI YETERSİZ

Raporda sigorta sektörüne yönelik de analizler yer alıyor. Analistler, para politikasının sıkılaştırılmasının ve kilit ekonomilerdeki olası bir durgunluğun, özellikle Euro Bölgesi’ndeki sigorta piyasalarını olumsuz etkileyeceğini kabul ediyor. Şimdiye kadar, sektör prim hacminde bir artış kaydetmişti, ancak bu, artan enflasyon karşısında yetersiz kalıyor ve bu da karlılığı etkiliyor.

Rapora göre, finansal piyasalardaki ayarlama, devlet tahvillerinin ve risk varlıklarının değerlemesi üzerinde de olumsuz bir etkiye sahip. Olumlu tarafı, hayat tasarrufu sigortası işi için senaryo genel olarak iyileşti ve otomotiv sektörü, yeni araçların satın alınması için finansman koşulları önemli ölçüde sıkılaşmış olmasına rağmen, araç kayıtlarına ağır basan tedarik zinciri ve yarı iletken sorunlarının üstesinden gelmeye başlıyor.

HASAR, İŞLETME MALİYETİ ARTIYOR

Raporda, Türkiye’deki ekonomik gelişmeler ve sigorta pazarı hakkında da değerlendirmelerde bulunuluyor. Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme tahmini yüzde 1,8 olarak tahmin ediliyor. Raporda, yüksek seviyelere ulaşan enflasyon ortamında gevşek para politikasının sürdürülmesi, hane halkının harcanabilir gelirini ve işletme marjlarını aşındırarak işletmenin görünümünü ve karlılığını zorlaştırdığına değiniliyor.

Sigorta sektörünün finansal marjla karşılanamayan enflasyon sonucu hasar ve işletme maliyetlerinin artmasının sigorta fiyatları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekilerek, “Ancak, Türkiye ekonomisinin bu yılki daha iyi performansının satış hacmine de yansımış olması dikkat çekicidir” deniyor.

Raporda, büyüme yaşayan sigortacılık sektörünün otomobil ve sağlık sigortalarının reel olarak büyümesinin hayat dışı iş alanı için önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Hayat sigortacılığı içinse şu tespitler yapılıyor: “Yavaşlamasına rağmen büyüme göstermeye devam eden bir ekonomide, pandemi ve savaş nedeniyle ölüm riskine karşı daha fazla hassasiyet nedeniyle hayat riski işi için görünüm biraz daha olumlu olmaya devam ediyor.”

Exit mobile version