spot_img
Cuma, Eylül 20, 2024

GÜNCEL HABERLER

Ray Sigorta Umut İlkokulu açıldı

0
Ray Sigorta’nın, 6 Şubat depreminden en fazla etkilenen illerden biri olan Hatay’ın İskenderun ilçesinde inşa ettiği Ray Sigorta Umut İlkokulu açıldı. (BASIN BÜLTENİ) Ray Sigorta’nın,...

13. Sigorta Haftası için geri sayım başladı

0
Bu yıl 30 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan 13. Sigorta Haftasında birçok etkinlik düzenlenecek. Sigorta Haftası kapsamında İstanbul’da 3. Sigorta Zirvesi düzenlenecek, ardından...

DASK WFCP etkinliğine ev sahipliği yapacak

0
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), uluslararası geleneksel bir etkinlik olan World Forum of Catastrophe Pools’un (WFCP) bu yılki ev sahipliğini yaparak, afet sigortası ve...

O ülkede sağlık sigortalılık oranı yüzde 92’ye ulaştı

0
ABD’de son açıklanan nüfus sayımı raporuna göre, 2023'te sağlık sigortasına sahip Amerikalıların oranı yüzde 92 olarak gerçekleşti. ABD’de son açıklanan nüfus sayımı raporuna göre, 2023'te...

AXA Türkiye’nin Büyükdalyan Tüm Kalplerde İlkokulu açıldı

0
AXA Türkiye, Acentelerinin de destekleriyle Hatay'da İnşa Edilen  ‘Büyükdalyan Tüm Kalplerde İlkokulu’ ile geleceğe umut oluyor. (BASIN BÜLTENİ) AXA Türkiye, Acentelerinin de destekleriyle Hatay'da İnşa...

Quick Art Space “Bilgelik Terazisi” ile sezonu açıyor

0
Maher Holding’in girişimiyle, Quick Tower bünyesinde Mayıs 2023’te faaliyete geçen Quick Art Space, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğündeki ikinci grup sergisini 14 Eylül-15 Kasım tarihleri arasında...

TARSİM, Çal’dan Çağa Strateji Geliştirme Çalıştayı’na katıldı

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki TARSİM Heyeti, Çal Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi iş birliği...

2. Emin Bülent Tenis Turnuvası’nın kazananı belli oldu

0
Taçspor Kulübü tarafından, Galatasaray Spor Kulübü kurucularından ve Galatasaray Futbol Takımı’nın ilk Türk kaptanı Emin Bülent Serdaroğlu adına düzenlenen tenis turnuvasının ikincisi HDI Sigorta...

AquaChallenge’de sporcular Quick ile kulaç attılar

0
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Yüzme Federasyonu iş birliği ve İstanbul Valiliği’nin himayesinde gerçekleştirilen 22. Uluslararası Arena AquaChallenge Yüzme Şampiyonaları Heybeliada Etabı, Quick Sigorta...

Anadolu Sigorta, Faaliyet Raporu’yla dört ödül kazandı

0
Bir asra ulaşan deneyimi ile sigorta sektöründe öncü rol üstlenen Anadolu Sigorta, 2023 yılı Faaliyet Raporu ile Stevie Awards ve Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi’nde...
ManşetÇarpıcı araştırma. Sağlık harcamaları sürdürülemiyor

Çarpıcı araştırma. Sağlık harcamaları sürdürülemiyor

Sağlık harcamaları küresel ekonominin yüzde 10’unu oluşturuyor. Artan sağlık harcamaları sürdürülemez hale gelirken, yaşam süresini de uzatmıyor. World Economic Forum’da bu konuda çarpıcı bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre, çoğu gözlemci, artan sağlık hizmetleri maliyetlerinin haneler, hükümetler, sigorta şirketleri ve sağlık hizmeti sağlayıcıları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ve harcanan paranın daha iyi sağlık sonuçlarına dönüşmediğini kabul ediyor. Peki, neler yapılabilir?

Sağlık harcamaları küresel ekonominin yüzde 10’unu oluşturuyor. Artan sağlık harcamaları sürdürülemez hale gelirken, yaşam süresini de uzatmıyor. Teknoloji, sağlık sorunlarının çözümünde uygun maliyetli çözümler sunabilir. Fitness, kas-iskelet sistemi tedavisi ve anne sağlığı, dijital müdahalelerin faydalarını gösteren alanlardır. World Economic Forum (WEF) çarpıcı bir makale yayınlandı. Araştırmaya göre, çoğu gözlemci, artan sağlık hizmetleri maliyetlerinin haneler, hükümetler, sigorta şirketleri ve sağlık hizmeti sağlayıcıları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ve harcanan paranın daha iyi sağlık sonuçlarına dönüşmediğini kabul ediyor. Makaleden çarpıcı başlıklar özetle şöyle.

Sadece 2021’de, küresel sağlık harcamaları şaşırtıcı bir şekilde 9,8 trilyon dolara ulaşarak küresel GSYİH’nın yüzde 10,3’ünü oluşturdu. Yine de, son on yılda, yaşam beklentisi, tek başına yılda 4 trilyon dolardan fazla sağlık harcaması yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dahil olmak üzere birçok ülkede durgunlaştı.

Değişim zorunlu ancak ilerleme yavaş oluyor. Değişimin önündeki engeller arasında, sağlığı koruma ihtiyacı ve yolları hakkında genel farkındalığın düşük olması, sigortacıların ve halkın önleyici bakımın yüksek kısa vadeli maliyetleri ve gecikmiş faydaları hakkındaki endişeleri ve sağlayıcıların uygulamalarını değiştirmeleri için yetersiz teşvikler yer alıyor.

MALİYETLERİ ŞİŞİREN FAKTÖRLER

Uluslararası örgütler, küresel topluluğu bu konuya odaklamak için çabalarını aktif olarak artırıyor. Birleşmiş Milletler, sağlık için sürdürülebilir kalkınma hedefleri belirledi ve Dünya Ekonomik Forumu, ileriye doğru bir yol tanımlamak ve savunmak için Sağlık ve Sağlık Hizmetleri Merkezi’ni kurdu. Bu çabalar, sağlık maliyetlerini şişiren çeşitli faktörler hakkında araştırmaları destekledi ve küresel tartışmaları artırdı. Yaşlanan nüfus; kronik rahatsızlıkların artan yaygınlığı (özellikle obezite, kalp hastalığı, kanser, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve ruhsal hastalık); sağlık ürünleri için daha yüksek fiyatlar; idari yetersizlikler; ve sağlık eşitsizliği.

Artan farkındalıkla birlikte, tüm paydaşların dikkatini günümüzün sağlık sorunlarının çözümüne yönelik yeni yollara, özellikle de teknoloji ve yapay zekayı (YZ) kullanarak şu konulara çekmeliyiz:

  • İnsanları önleyici bakıma dahil edin.
  • Rutin süreçleri otomatikleştirin.
  • Sağlık hizmeti sunumunu değer temelli bakım modellerine taşıyın.

Teknolojinin sektör genelinde değişimi yönlendirmek için etkili kullanımına dair mükemmel örnekler fitness, kas-iskelet sistemi ve anne sağlığı alanlarında ortaya çıkmaya başlıyor. Bu uygulamalar bize sağlık sektöründe başarılı dijital müdahalelerin nasıl tasarlanacağına dair ipuçları veriyor.

SİGORTA ŞİRKETLERİ NELER YAPIYOR?

Egzersiz, zihinsel sağlık durumlarını başarılı bir şekilde tedavi etmede ilaçlardan daha etkilidir. Birçok çalışma egzersizi kalp hastalığı, bazı kanserler ve diyabetin önlenmesi veya başlangıcının geciktirilmesiyle ilişkilendirir.

Birçok şirket, tüketicilerin egzersize katılımını artırmaya yardımcı olan teknoloji çözümleri tasarladı ve ölçeklendirdi. Bu alandaki küresel liderlerden biri, bir sağlık ve hayat sigortası şirketi olan Vitality’dir. Davranış değişikliği ve alışkanlık oluşturma bilimine dayanan sağlıklı yaşam çözümleri, düzenli egzersiz için bir fincan kahveden daha düşük bir sigorta primine kadar çeşitli ödüller sunar.

Anında ödüller, kısa vadeli maliyet ile uzun vadeli ödüller arasındaki dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olur ve Vitality üyelerinin yüzde 60’ından fazlasının katılımında süreklilik ve sağlık hizmetleri maliyetlerinde yüzde 15’lik bir düşüşle sonuçlanmıştır. Şirket, egzersiz, sağlık sonuçları ve maliyetler arasında net bir bağlantı sağlamak için sağlık verilerini sürekli olarak takip eder ve analiz eder. Sağlık ve hayat sigortacıları, Vitality’nin teknoloji çözümünü 40’tan fazla ülkede benimsemiştir.

Başka bir şirket olan Sency, insan hareketine dair uzman içgörüleri sağlayan bir AI modeli oluşturdu. Bu model, insanların fitness seviyelerini takip etmelerine ve bir AI koçuyla kişiselleştirilmiş egzersiz planlarından faydalanmalarına olanak tanır. Bu AI koçunu kullanan tüketiciler egzersize katılımlarını üç katına çıkarır. Sency’nin çözümü, müşterilerinin fiziksel durumlarındaki gelişmeleri takip etmek ve maliyetleri azaltmak için AI koçunu kullanarak uygulamalarını genişletebilen özel eğitmenler arasında da oldukça popülerdir.

KAS-İSKELET TEDAVİSİNİN MALİYETİ 380 MİLYAR DOLAR

ABD’de her iki yetişkinden biri kas-iskelet ağrısı çekiyor ve tedavinin yıllık maliyeti yaklaşık 380 milyar dolar. Bu tür ağrıların ele alınması sağlık harcamalarında büyük bir azalmaya yol açacaktır.

Hinge, Omada ve Sword gibi şirketler fizik tedaviyi sunmanın yeni bir yolunu sunuyor. Bir fizyoterapistin gözetiminde yapay zeka tarafından yönlendirilen uzaktan fizyoterapi. Yaklaşımları hastalara ağrıda %70 azalma, depresyon ve anksiyetede (genellikle ağrıyla bağlantılı) %35-45 azalma ve ağrı kesici kullanımında %53 azalma sağladı. Peterson Sağlık Teknolojisi Enstitüsü’nden (PHTI) yakın zamanda yayınlanan bir rapor, sanal kas-iskelet çözümlerinin yüz yüze fizik tedaviye benzer klinik faydalar sağladığına dair bağımsız bir onay sağladı.

Kanıtlanmış sonuçlar ve ilaç azaltımına bağlı maliyetlerde hızlı düşüş, sigortacıların yeni nesil fizyoterapi teknolojisi çözümlerine olan talebini artırdı.

ANNE SAĞLIĞI

ABD’de anne ölüm oranları 2017 ile 2021 arasında %85 arttı. Siyah kadınların ölüm oranı beyaz kadınlara kıyasla üç kat daha fazla. Azınlık gruplarındaki kadınların bebek ölüm oranı, doğum sonrası ruh sağlığı ve erken doğumlarda çok daha kötü sonuçları var.

Maven ve Ovia gibi sağlık teknolojisi şirketleri, anne sağlığı zorluklarını ele almak için değer temelli bakım ilkeleriyle uyumlu çözümler geliştirdiler. Uzaktan izleme, tele sağlık hizmetleri ve veri odaklı içgörüler kullanarak, bu şirketler erken doğumlarda %30, sezaryen oranında %18-28 ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışlarda %32 azalma elde ettiler. Ayrıca, müşterilerinin %85’i kaygı ve depresyon semptomlarının azaldığını bildirdi. Birkaç bağımsız çalışma, teknoloji çözümlerinin anne sağlığını desteklemedeki etkinliğini doğruluyor.

Tıbbi sonuçlardaki iyileşmeler ve daha az komplikasyon nedeniyle maliyetlerin hızla düşmesi, sigortacılar arasında yenilikçi anne sağlığı çözümlerine olan talebin artmasına yol açtı.

İLGİLİ HABERLER