Sigorta Gazetesi

Zayıflama enjeksiyonları mucize mi, tehlike mi?

Araştırmada, kilo verme ilaçlarını taklit eden yeni nesil ilaç ve metabolik hormon gruplarının popülerlik kazandığına ve ünlülerin, hızlı kilo kaybı için bu ilaçların yararlarından bahsettiklerine değinilerek, bazı tahminlerin, söz konusu ilaçların küresel satışının 2031 yılına kadar 150 milyar dolar seviyesine ulaşacağı ve bu rakamın günümüz kanser tedavisi pazarının büyüklüğünden uzak olmadığı vurgulanıyor. Araştırmada, ilaçların aynı zamanda belirsiz sağlık risklerine ilişkin endişeler de uyandırdığına dikkat çekiliyor.

Yen gündeme gelen kilo verme enjeksiyonlarının popülaritesi artıyor ve obezite yönetiminde potansiyel olarak gösteriliyor. Ancak uzun vadeli sağlık riskleri konusunda belirsizlik devam ediyor ve kilo kaybı için enjeksiyonların kullanımına ilişkin endişeler de bulunuyor. Swiss Re Enstitü,  “Zayıflama Enjeksiyonları: Mucize ilaçlar mı yoksa şişede yeni riskler mi?” başlıklı ilginç bir araştırmayı yayınladı.

Araştırmada, kilo verme ilaçlarını taklit eden yeni nesil ilaç ve metabolik hormon gruplarının popülerlik kazandığına ve ünlülerin, hızlı kilo kaybı için bu ilaçların yararlarından bahsettiklerine değinilerek, bazı tahminlerin, söz konusu ilaçların küresel satışının 2031 yılına kadar 150 milyar dolar seviyesine ulaşacağı ve bu rakamın günümüz kanser tedavisi pazarının büyüklüğünden uzak olmadığı vurgulanıyor. Araştırmada, ilaçların aynı zamanda belirsiz sağlık risklerine ilişkin endişeler de uyandırdığına dikkat çekiliyor. Araştırmadan çarpıcı başlıklar şöyle:

DİYABET TEDAVİSİ İÇİN GELİŞTİRİLDİ AMA…

Başlangıçta diyabet tedavisi için geliştirilen ilaçların vücut ağırlığını da azalttığı bulundu ve ABD’de son zamanlarda aşırı kilolu bireylerde bu tür kullanım için ilaç idaresi tarafından onaylandı. Klinik çalışmalarda, semaglutid enjeksiyonları ortalama yüzde 15 oranında kilo kaybına yol açmıştır.  İlaçlar insülin salınımını arttırır ve kan şekeri atılımını ve dolayısıyla glisemik kontrolü iyileştirir. Ayrıca midenin boşalmasını yavaşlatarak tokluk hissi yaratarak iştahı ve besin alımını azaltır ve bu da kilo kaybına neden olur.

Aşırı kilolu ve obez bireyler için, semaglutid enjeksiyonlarının kilo verme faydaları, bazıları bilinen, bazıları belirsiz olan sağlık risklerinden daha ağır basabilir. İlaçların yan etkileri; mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve kabızlık bildirilenler arasındadır. Doyma hissinin yapay olarak yaratılmasının potansiyel olarak ciddi sonuçlarıyla ilgili endişeler de var. Şüphelenilen olası olumsuz etkiler, tiroid bezinin ve pankreasın işlev görmemesidir. Ayrıca, kilo verme faydaları her zaman kalıcı değildir. Klinik çalışmalarda, ilacı almayı bırakan birçok hasta, kısa süre sonra kaybettikleri kiloların büyük bir bölümünü geri aldı.

TIBBİ OLMAYAN KULLANIMLA İLGİLİ ENDİŞELER

Diğer bir önemli endişe, semaglutid enjeksiyonlarının artan tıbbi olmayan kullanımıdır. Bu durumlarda sağlık riskleri göz ardı edilebilir ve bu da potansiyel olarak tıbbi uygulama hatası ve diğer profesyonel ihmal iddialarını tetikleyebilir. Popülaritesi göz önüne alındığında, ikincil ve sahte ürünlerin yasa dışı satışı ve aşırı doz potansiyeli ile karaborsa gelişme riski de vardır. Bu ilaçların uzun vadeli etkileri ile kötüye kullanım potansiyeline ilişkin belirsizlikler birleştiğinde, ilaçların ciddi olumsuz sağlık etkileri olduğu tespit edilirse, sorumluluk iddiaları ve toplu davalar olasılığı artar.

Tüm tıbbi müdahaleler faydalar ve riskler içerir. Semaglutide enjeksiyonları, obez bireylere sağlık yararları sağlayabilir ve onlara daha hareketli ve sağlıklı yaşam fırsatı verebilir. Bununla birlikte, hafif kilolu bireylerde veya ilaçları estetik amaçlı kullananlarda, uzun vadeli riskler hakkındaki belirsizlik, faydalardan daha ağır basabilir.

Exit mobile version