Sigorta Gazetesi

Çarpıcı iklim değişikliği anketi. Türkiye’de endişe artıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun Türkiye’nin de içinde bulunduğu 34 ülkeyi kapsayan iklim değişikliğinin etkilerine yönelik anketi çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Ankete katılanların yarısından fazlası iklim değişikliğinin yaşamları üzerinde ciddi etkisi olduğunu söylerken, üçte birinden fazlası, 25 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle evlerinden ayrılmayı bekliyor. Türkiye’de ise ankete katılanların yüzde 64’ü evlerinden ayrılacağını söylüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Türkiye’nin de içinde bulunduğu 34 ülkeyi kapsayan iklim değişikliğinin etkilerine yönelik anketine göre yetişkinlerin yarısından fazlası iklim değişikliğinin yaşamları üzerinde ciddi etkisi olduğunu söylüyor. Üçte birinden fazlası, 25 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle evlerinden ayrılmayı bekliyor. Her 10 kişiden 7’si, iklim krizinin önümüzdeki on yıl içinde ülkelerini ciddi şekilde etkilemesini bekliyor.

Dünya Ekonomik Forumu için 22 Temmuz-5 Ağustos 2022 tarihleri ​​arasında Ipsos’a yaptırılan ve 75 yaş altı yetişkinler arasında gerçekleştirilen ankette göre küresel olarak her 3 kişiden 1’i, önümüzdeki 25 yıl içinde evlerinden ayrılmak için hazırlık yapıyor. Ortalama olarak 34 ülkede, ankete katılan tüm yetişkinlerin yarısından fazlası (%56) iklim değişikliğinin yaşadıkları bölgede zaten ciddi bir etkisi olduğunu söylüyor. Her bir ülkedeki çoğunluğu da içeren 10 kişiden 7’sinden fazlası (%71) iklim değişikliğinin önümüzdeki 10 yıl içinde bölgelerinde ciddi bir etkisi olacağını tahmin ediyor. Üçte biri (%35) önümüzdeki 25 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle evlerinden ayrılmayı bekliyor.

TÜRKİYE’DE ORAN %80’DEN FAZLA

Ankete katılan yetişkinlerin, yaşadıkları bölgede iklim değişikliğinin şimdiye kadar sahip olduğu etkiyi çok veya biraz şiddetli olarak tanımlayan oranı İsveç’te yüzde 25, Meksika’da yüzde 75. 34 ülkenin tamamında ortalama yüzde 56.

34 ülkenin tamamındaki çoğunluk, bölgelerinin önümüzdeki 10 yıl içinde iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkileneceğini düşünüyor. Önümüzdeki 10 yılda iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenme endişesi, ankete katılan her ülkedeki çoğu yetişkin tarafından dile getiriliyor. Bu oran Malezya’da yüzde 52; Portekiz, Meksika, Macaristan, Türkiye, Şili, Güney Kore, İspanya ve İtalya’da yüzde 80’den fazla.

34 ülke genelinde ortalama olarak ankete katılanların yüzde 71’i iklim değişikliğinin önümüzdeki 10 yıl içinde bölgelerinde çok veya bir şekilde şiddetli bir etkiye sahip olmasını beklediklerini söylüyor. Bu oran en yüksek İsveç’te (31 puan) ve Portekiz’de (30 puan).

EVDEN AYRILMA OLASILIĞI YÜKSEK

34 ülkede, ankete Katılanların ortalama yüzde 35’i önümüzdeki 25 yıl içinde kendilerinin veya ailelerinin iklim değişikliği nedeniyle evlerinden ayrılma olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Bu oran; Hindistan’da (%65) ve Türkiye’de (%64) neredeyse üçte ikisi ve Malezya’da (%49), Brezilya’da (%49), İspanya’da (%46) ve Güney Afrika’da (%45) ifade edilmektedir. Buna karşılık, İsveç (%17), Arjantin (%21), Hollanda (%21) ve Polonya’da (%23) dörtte birden azı bunu söylüyor.

KADINLAR DAHA ENDİŞELİ

Küresel olarak, 35 yaşın altındakilerin yüzde 43’ü, iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki 25 yıl içinde taşınmaları gerekeceğini söylerken, bu oran 35-49 yaşları arasında yüzde 37 ve 50-74 yaşları arasında sadece yüzde 25.

İklim değişikliği konusundaki endişeler yaş grupları ve cinsiyetler arasında paylaşılıyor, ancak kadınlar (%59) erkeklere göre biraz daha fazla (%59) ciddi etkiler yaşadıklarını söylüyor. Kadınların dörtte üçü, erkeklerin üçte ikisine kıyasla, etkilerin önümüzdeki on yılda daha da kötüleşmesini bekliyor.

Exit mobile version